شناسهٔ خبر: 48089751 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

تحولات افغانستان؛

مرکز افغانستان هدف بعدی طالبان/حمله طالبان در هرات دفع شد/ طالبان در کمتر از یک روز بر 4 شهرستان دیگر مسلط شد

صاحب‌خبر -
 خبرگزاری آریا-رییس شورای عالی مصالحۀ ملی خواستار بسیج رهبران سیاسی برای دفاع از افغانستان شد و تصریح کرد با شرایط بوجود آمده بقای کشور در خطر  است.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل ازشبکه خبری طلوع نیوز،عبدالله عبدالله که روز چهارشنبه در ششمین نشست کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحۀ ملی در ارگ ریاست‌جمهوری سخن می گفت ، تأکید کرد نیاز به اجماع سیاسی در افغانستان بیش از هر زمان دیگر احساس می شود.
وی افزود:افرادی که از نام مردم به جایگاهی رسیده اند اکنون باید برای نجات نظام  بسیج  شوند و تا جایی که  قانون و شرایط  اجازه می دهد برای بقای کشور تلاش کنند.
رییس شورای عالی مصالحۀ ملی با تاکید بر اولویت دولت به صلح خاطرنشان کرد، هیات مذاکره کننده افغانستان همچنان برای گفت وگوهای صلح در دوحه هستند و گروه تماس درحال بررسی میانجی گری قطر و سازمان ملل است.
سرور دانش، معاون دوم رییس‌جمهور نیز گفت که کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی، ضمن اعلام پشتیبانی قاطع خود از نظام سیاسی، بر وحدت تمام گروهها برای حمایت سیاسی و نظامی از کشور تاکید کرد.
وی در ادامه حمایت و مداخله برخی از کشورها در مسائل افغانستان را محکوم دانست.
هرچند در نشست شورای مصالحه در ارگ، بسیاری از چهره‌های اثرگذار سیاسی حضور داشتند، اما حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین در آن شرکت نداشت

حمله طالبان در هرات دفع شد
 فرماندار هرات در غرب افغانستان، اعلام کرد حمله چهارشنبه شب طالبان در شهرستان غوریان ولایت هرات، به کمک نیروهای امنیتی این کشور دفع شده است.
به گزارش پایگاه خبری « طلوع » افغانستان، « عبدول صبور غنی »  فرماندار هرات اعلام کرد حمله طالبان توسط نیروهای امنیتی افغان که متشکل از سربازانی از ایالت های غربی بودند، دفع شد. وی در ادامه افزود صدها نیروی مسلح طالبان در این حمله شرکت داشتند و در خلال درگیری های شب گذشته 20 نفر از آنان کشته شدند. 
غنی همچنین گفت نیروهای امنیتی افغان یک ماشین بمبگذاری شده انتحاری این گروه را پیش از اجرای عملیات منهدم کردند. 
مقامات امنیتی محلی نیز اعلام کردند بیش از 20 نفر از افراد طالبان در این درگیری ها کشته و ده ها نفر زخمی شدند. 
برپایه این گزارش مقامات محلی هنوز درباره تلفات جانی  نیروهای دولتی اظهار نظری نکردند. 
طالبان نیز هیچگونه اظهار نظری درباره این حملات نکرده است. 
منابع دولتی همچنین گفته اند ، نیروهای دولتی افغان روز گذشته بار دیگر کنترل شهرستان« شینواری » در « پاروان » را بدست گرفتند. 
این منابع در عین حال افزودند: نیروهای امنیتی چندین شهرستان از جمله « آله سای » در  کاپیسا  ، « کلدر » در بلخ  ، « فیروزنخچیر » در  سمنگان  و « گیلان » در غزنی را ترک کردند. 
وزارت دفاع افغانستان اعلام کرد نیروهای تقویتی و کمکی به ایالت غزنی گسیل شده است تا طالبان را به عقب برانند و نیروهای امنیتی قرار است محاصره شهرستان« حصارک » در ننگرهار را بشکنند. 
بنا به ادعای طالبان، در خلال 2 ماه گذشته، دولت افغانستان کنترل 100 منطقه را در سراسر کشور از دست داده است. با این وجود دولت افغانستان گفته است طی چندین روز گذشته کنترل 10 منطقه را از طالبان پس گرفته است. 

 نخست وزیر پاکستان: در هیچ منازعه‌ای شریک آمریکا نخواهیم بود
 نخست وزیر پاکستان با انتقاد از رویکرد یکجانبه واشنگتن در قبال اسلام‌آباد و زیاده خواهی‌های آن همزمان با خروج نظامی از افغانستان، گفت: ما متعهد به همکاری برای صلح هستیم اما هرگز در هیچ منازعه‌ای شریک آمریکایی‌ها نخواهیم بود.
به گزارش  رسانه‌های دولتی پاکستان، «عمران خان» طی سخنرانی در صحن علنی مجلس ملی این کشور در شهر اسلام‌آباد افزود: پاکستان اقدامات زیادی مطابق خواسته‌های آمریکا در مبارزه با تروریسم انجام داد اما طرف مقابل هرگز فداکاری‌های ما را به رسمیت نشناخت.
وی رویکرد واشنگتن در قبال اسلام‌آباد را به سخره گرفت و افزود: چطور ممکن است یک کشور علیه کشوری که شریک و متحد آن است، دست به حملات پهپادی زده و باعث هرج و مرج و خلاء امنیتی شود.
عمران خان تاکید کرد: پاکستان هرگز به دنبال عمق استراتژیک در افغانستان نیست و حامی هیچ گروه یا جناحی نیست بلکه ما حامی همان انتخاب و یا دولتی خواهیم بود که مطابق خواسته و آرمان‌های مردم افغانستان باشد.
وی خطاب به آمریکا گفت: آنان هرگز قدردان اقدامات پاکستان و همکاری در مبارزه با تروریسم نبودند بنابراین جای هیچ بحثی مبنی بر ارائه پایگاه نظامی برای آمریکایی‌ها در خاک پاکستان، وجود ندارد.
نخست وزیر پاکستان اظهار داشت که آمریکایی‌ها در جنگ افغانستان ناکام ماندند اما آنان پاکستان را به دلیل این شکست سرزنش می‌کنند درحالی که ما فقط خواستار امنیت و صلح در افغانستان هستیم و همین گزینه را نیز به نفع پاکستان می‌دانیم.
گفتنی است، پارلمان پاکستان نیز همراه دولتمردان و رهبران سیاسی این کشور ضمن حمایت از مقاومت دولت اسلام‌آباد مقابل هرگونه نفوذ نظامی آمریکا به بهانه مراقبت از اوضاع افغانستان، اعلام کرد: هرگونه معامله آشکار یا مخفیانه با واشنگتن به ویژه ارائه پایگاه به خارجی‌ها در قلمروی پاکستان ممنوع است.
نخست وزیر پاکستان خردادماه امسال طی اظهار نظری درباره مطالبه واشنگتن از اسلام‌آباد برای داشتن پایگاه نظامی پس از خروج از افغانستان، اعلام کرد: پاکستان هرگز پایگاهی به آمریکایی‌ها برای انجام ماموریت در خارج از مرزها نخواهد داد.
عمران‌خان در پاسخ به پرسش‌های مجری شبکه «اچ بی‌او مکس» تاکید کرد: پاکستان به طور قطع به آژانس سیا و یا نیروهای ویژه آمریکا اجازه نمی‌دهد تا از خاک این کشور برای انجام ماموریت‌های ضدتروریسم در خارج از مرزهای پاکستان استفاده شود.

  پارلمان پاکستان  تحرکات مخفیانه آمریکا در این کشور را رد کرد
پارلمان پاکستان همراه دولتمردان، رهبران سیاسی و احزاب این کشور ضمن حمایت از جبهه‌مقاومت دولت اسلام‌آباد مقابل هرگونه نفوذ نظامی آمریکا به بهانه مراقبت از اوضاع افغانستان،اعلام کرد:هرگونه معامله آشکار یا مخفیانه با واشنگتن به ویژه ارائه پایگاه به خارجی‌ها درقلمروی پاکستان ممنوع است.
 پس از واکنش‌های متعدد مقامات پاکستانی به گمانه زنی‌ها درباره مطالبه واشنگتن از اسلام‌آباد برای ارائه پایگاه هوایی و نظامی جهت انجام عملیات‌ اطلاعاتی علیه عناصر تروریستی در خاک افغانستان، مجلس سنای پاکستان نیز به این ماجرا ورود کرد و تمهیدات سیاسی و امنیتی خود را برای جلوگیری از هرگونه نفوذ خارجی ابراز داشت.
رسانه‌های پاکستانی از نشست فوق العاده کمیته امور دفاعی مجلس سنای پاکستان با مقام‌های ارشد وزارت دفاع این کشور خبر دادند که هدف آن بازخوانی سیاست پارلمان پاکستان برای تعامل با آمریکا و برجسته‌کردن ممنوعیت هرگونه حضور نیروهای خارجی و اطلاعاتی و یا ارائه پایگاه به آمریکایی‌ها بود.
سناتور «مشاهد حسین سید» رئیس کمیته امور دفاعی سنای پاکستان با یادآوری حادثه مرگبار روز پنجم آذر 1390 (26 نوامبر 2011) که طی آن بالگردهای ناتو از خاک افغانستان مواضع ارتش پاکستان را در نقطه مرزی هدف قرار دادند که منجر به کشته شدن 24 سرباز این کشور شد، گفت: پس از آن پارلمان پاکستان در آوریل 2012 وارد صحنه شد و شرایط جدیدی را برای دولت اسلام‌آباد جهت تعامل با آمریکا تعیین کرد.
وی افزود: پارلمان پاکستان در روز 24 فروردین 91 (12 آوریل 2021) به اتفاق آراء خط مشی جدید روابط این کشور با ایالات متحده را تصویب کرد که براساس آن هرگونه معامله پیدا و پنهان با آمریکا، حضور نیروهای خارجی در پاکستان و یا انجام عملیات اطلاعاتی اکیداً ممنوع شد.
این مقام ارشد پارلمان پاکستان خطاب به معاون وزارت دفاع و مسوولان امنیتی حاضر در نشست کمیته امور دفاعی گفت که دولت موظف به تبعیت از خواسته مشترک پارلمان است و براساس آن باید مراقب هرگونه نفوذ نظامی خارجی‌ها بود.
با وجود مخالفت صریح مقام‌های پاکستانی و واکنش شدید احزاب و رهبران سیاسی این کشور با هرگونه طرح ارائه پایگاه به آمریکا در خاک پاکستان، گزارش‌ها از ادامه مذاکرات واشنگتن با اسلام‌آباد و حتی سفر مخفیانه رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به پاکستان حکایت دارد اما این تحرکات به نتیجه‌ای نرسید.

طالبان در کمتر از یک روز بر 4 شهرستان دیگر مسلط شد
منابع محلی اعلام کردند، طالبان  بر مرکز چهار شهرستان در ولایات مختلف از شب گذشته تسلط یافته است. شبکه طلوع نیوز محلی نیز به نقل از منابعی گزارش داد، از شب گذشته تا امروز چهار شهرستان به دست طالبان سقوط کرده که شامل آسای در ولایت کبیسا، گیلان در غزنی، کلدار در بلخ و فیروز در نخچیر در سمنگان هستند.
منابع محلی اعلام کردند، طالبان امروز، چهارشنبه بر مرکز چهار شهرستان در ولایات مختلف از شب گذشته تسلط یافته است.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، این اتفاق چند روز پس از اعلام سقوط 13 شهرستان در سراسر این کشور به دست طالبان است.
در این راستا شبه‌نظامیان طالبان کنترل دو شهرستان از توابع استان‌های سمنگان و بلخ در شمال افغانستان را به دست گرفتند.
عبدالمنیر رحیمی، سخنگوی پلیس ولایت سمنگان در شمال افغانستان در جمع خبرنگاران اعلام کرد: شبه‌نظامیان طالبان حمله مسلحانه‌ای به شهرستان فیروز نخچیر ترتیب دادند.
وی در ادامه گفت: در پی این حمله، نیروهای امنیتی به سوی مرکز شهر عقب‌نشینی کردند، بزودی برای بازپس‌گیری شهر عملیاتی آغاز خواهد شد.
از سوی دیگر بنا به اعلام مقامات امنیتی بلخ، شبه‌نظامیان طالبان کنترل شهر مرزی کلدر را به دست گرفتند.
براساس این گزارش، نیروهای امنیتی مستقر در کلدر به سوی منطقه حیرتان در میانه گذرگاه مرزی افغانستان-ازبکستان عقب‌نشینی کردند.
این درحالیست که طالبان مدعی شده است که طی یک روز اخیر کنترل چهار شهرستان را به دست گرفته ‌است.
شبکه طلوع نیوز محلی نیز به نقل از منابعی گزارش داد، از شب گذشته تا امروز چهار شهرستان به دست طالبان سقوط کرده که شامل آسای در ولایت کبیسا، گیلان در غزنی، کلدار در بلخ و فیروز در نخچیر در سمنگان هستند.
طالبان 27 ژوئن جاری شهرستان شورتپه از توابع استان مرزی بلخ را تصرف کرد.
این در حالی است که وزارت دفاع افغانستان می‌گوید، شهرستان شینواری ولایت پروان از کنترل طالبان خارج شده است و عملیات برای بازپس گیری شهرستان سیاه گرد این ولایت، به شدت جریان دارد.
به گزارش اسپوتنیک وزارت دفاع اعلام کرد که در نتیجه عملیات نیروهای دفاعی و امنیتی و بسیج مردمی، به طالبان در شهرستان شینواری تلفات سنگین وارد شده و جنگجویان این گروه، از این منطقه فرار کردند.
وزارت دفاع می‌گوید که عملیات برای بازپس گیری شهرستان سیاه گرد به شدت ادامه دارد.
قابل ذکر است که چند روز قبل جنگجویان طالبان به‌دنبال عقب‌نشینی نیروهای امنیتی از مراکز این دو شهرستان، کنترل آن‌ها را به‌دست گرفتند.

مرکز افغانستان هدف بعدی طالبان
مرکز افغانستان هدف جدید طالبانطالبان در ادامه اقدامات خود تسلط بر مرکز افغانستان را هدف قرار داده لذا از شب گذشته حمله نیروهای این گروه به شهر غزنی آغاز شده است.
 طالبان از شب گذشته حمله خود به غزنی برای تصرف این شهر مرکزی را آغاز کرد.
طالبان در صورت تصرف غزنی، به شاهراه کابل به مناطق جنوبی افغانستان از جمله قندهار مسلط می شود.
یک مقام دولتی افغانستان با تائید خبر حمله طالبان به غزنی اعلام کرد که نیروهای ارتش در حال تلاش برای جلوگیری از تسلط طالبان بر این شهر هستند.
شدت درگیری ها در مناطق مختلف افغانستان به گونه ای است که شهرها و مناطق بطور مرتبط بین نیروهای طالبان و نیروهای دولتی دست به دست می شوند.
با توجه به رو به پایان بودن خروج نظامیان خارجی از افغانستان، گروه های مختلف افغان درصدد هستند تا سهم خود را در آینده این کشور افزایش دهند.
در همین رابطه بخشی از مردم عادی افغانستان نیز با هدف دفاع از مناطق تحت زندگی خود، اسلحه به دست گرفته و نیروهای خیزش مردمی را به وجود آورده اند.
روز دوشنبه هفته جاری اعضای مجلس نمایندگان افغانستان خواهان قانونمند شدن نیروهای «خیزش مردمی» برای مقابله با طالبان شدند.
این درخواست پس از آن مطرح شده است که بسیاری از ساکنان بیش از 15 ولایت در روزهای گذشته و در پی پیشروی‌های گروه طالبان، در حرکتی خودجوش، مسلح شده و حمایت خود را از نیروهای دولتی علیه طالبان اعلام کردند
در مصوبه روز دوشنبه این مجلس، کمیسیون امنیتی و دفاعی مجلس نمایندگان موظف شد که برای ساماندهی این نیروها طرحی را آماده و به مجلس ارائه کند.

 ناتو: خروج نیرو به معنی پایان مشارکت با افغانستان نیست
نماینده غیرنظامی ناتو در افغانستان اعلام کرد که خروج نیروهای این سازمان به معنی پایان مشارکت با این کشور نیست و به حمایت از نیروهای امنیتی افغان ادامه خواهد داد.
 «استفانو پونتیکورو» نماینده غیرنظامی ناتو در افغانستان در توییترش نوشت که «نیروهای نظامی در حال خروج ازا فغانستان هستند اما به شرکای افغان خود اطمینان می‌دهیم که کمک‌ها ادامه خواهد یافت و این پایان مشارکت نیست.»
وی افزود که مراکز غیرنظامی ناتو در افغانستان باقی خواهد ماند و همچنان به حمایت از نیروهای امنیتی از طریق کمک‌های آموزشی و مالی متعهد هستیم.
پونتیکور در ادامه تاکید کرد که تا رسیدن به این مرحله در افغانستان قربانی‌های زیادی داده‌ایم بنابراین قصد ترک مردم افغانستان یا دستاوردهای اخیر را نداریم.
نماینده غیرنظامی ناتو در افغانستان ادامه داد که ما برای حمایت از افغانستان دموکراتیک و متحد که پناهگاه امنی برای تروریست‌ها نیز نباشد، هر کاری را انجام می‌دهیم.
طالبان چندی قبل با انتشار بیانیه‌ای خطاب به اعضای ناتو تاکید کرده بود که «دوام اِشغال و جنگ به نفع شما و ملت‌های‌ شما نیست».
در این بیانیه آمده بود که «هرکس که خواستار دوام جنگ و اِشغال باشد، مثل 20 سال گذشته مسئولیت آن نیز بر دوش آن‌ها است؛ هیچکسی نباید محاسبه نادرست کند و فریب حلقه‌های جنگ‌طلب را بخورد».
بر اساس این بیانیه، توافق قطر «تنها راه‌حل سیاسی برای معضل جاری افغانستان – آمریکا» است.
به گفته طالبان، این  گروه به عملی کردن توافق متعهد است و از زمان امضای توافق در اسفند سال گذشته تاکنون هیچ نظامی خارجی در افغانستان کشته نشده است، از خاک افغانستان علیه آمریکا و متحدانش هیچ اقدامی صورت نگرفته و مذاکرات بین‌الافغانی نیز آغاز شده که مسئله آتش‌بس از موضوعات دستورکار این گفت‌وگوها است.