روز چهارشنبه ۱۹ مه (۲۹ اردیبهشت) دور چهارم گفتوگوهای بین نمایندگان سیاسی ایران و دیگر کشورهای ذیربط در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ به پایان رسید. این دور از گفتوگوها روز هفتم ماه مه (۱۷ اردیبهشت) در وین آغاز شده بود.
هیات سیاسی ایران از مذاکره مستقیم با نمایندگان سیاسی آمریکا اجتناب میکند. بهرغم آن، ارزیابی شرکتکنندگان در این دور از مذاکرات نسبت به پیشرفتهای حاصله مثبت بوده است.
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که هدایت هیات نمایندگی ایران در مذاکرات کمیسیون مشترک را برعهده دارد، در پایان دور چهارم مذاکرات نسبت به کسب توافق ابراز امیدواری کرد.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان کسب توافق در هفته آینده با طرفین ذیربط در برجام وجود دارد، گفت: «چنین امیدی وجود دارد، بسیاری از هیاتها امروز در نشست کمیسیون مشترک ابراز کردند که از نظر آنها دور آینده میتواند دور پایانی باشد.»
پیش از این، عباس عراقچی گفته بود که جلسه روز چهارشنبه کشورهای عضو کمیسیون مشترک برجام ناظر بر کسب یک جمعبندی از مجموعه گفتوگوهای این چهار دور است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده بود که پیشرفتهای زیادی کسب شده و اکنون قرار است، نتایج حاصله به اطلاع مسئولان کشورهای ذیربط برسد.
ارزیابی نماینده روسیه
خبرگزاری رویترز روز ۱۹ مه و پس از پایان دور چهارم گفتوگوهای کمیسیون مشترک برجام در وین به اظهارات میخائیل اولیانف، نماینده سیاسی روسیه در این مذاکرات پرداخته است.
اولیانف از "پیشرفت خوبی" در این دور از مذاکرات خبر داده و گفته است که کسب توافق با ایران "در دسترس" است.
نماینده سیاسی روسیه در یک پست توییتری ابراز امیدواری کرده است که توافق با ایران بر سر احیای برجام در دور پنجم گفتوگوها حاصل میشود.
قرار است دور پنجم این مذاکرات اواسط هفته آینده برگزار شود. اولیانف گفته است که به باور او دور پنجم این گفتوگوها، دور نهایی بوده و بر سر بازگشت آمریکا به توافق هستهای و همچنین پایبندی ایران به تعهدات پیشبینی شده در برجام توافق حاصل خواهد شد.
موضع اتحادیه اروپا
گفتوگوهای کمیسیون مشترک برجام به میزبانی اتحادیه اروپا برگزار میشود. جوزپ بورل، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ماه دسامبر خواستار برگزاری چنین نشستی با مشارکت همه کشورهای ذیربط در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ شده بود.
انریکه مورا، معاون جوزپ بورل در این نشستها اتحادیه اروپا را نمایندگی میکند. مورا روز چهارشنبه ۱۹ ماه مه درباره احتمال کسب توافق با ایران بر سر مناقشه هستهای این کشور گفت: «کاملا مطمئنم!»
او گفت: «من کاملا یقین دارم که توافق نهایی قابل کسب است...به باور من ما برای کسب این توافق در مسیر درستی حرکت میکنیم.»
هماهنگی گفتوگوهای بین نشست کشورهای چهاربه اضافه یک (فرانسه، انگلستان، روسیه و چین در همراهی با آلمان) با نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و هیات نمایندگی آمریکا در وین برعهده انریکه مورا قرار دارد.
مورا در پاسخ به پرسش خبرنگاری که پرسیده بود آیا هفته آینده توافق حاصل میشود یا نه، گفته است: «من نمیتوانم چنین پیشگویی بکنم. اما آنچه میتوانم بگویم این است که در کسب توافق تردیدی ندارم.»
اظهارات مثبت انریکه مورا و همچنین میخائیل اولیانف درباره کسب توافق با ایران در شرایطی رسانهای میشوند که عباس عراقچی از چند "مسئله کلیدی" سخن گفته است که هنوز حل نشدهاند. معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران، توضیح بیشتری پیرامون این مسائل کلیدی نداده است.
ادامه گفتوگوها با آژانس
از سوی دیگر، به موازات پیشرفت گفتوگوهای کمیسیون مشترک برجام، مذاکرات بین جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز ادامه دارد.
بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی در اسفند سال گذشته، به علت عدم رفع تحریمها، ایران تهدید کرده بود همکاری خود را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی به حالت تعلیق در میآورد.
پس از آن، در جریان سفر رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و دیدار و گفتوگوی او با علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، قرار شد، نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران به شکلی محدودتر تا اوایل خرداد سال جاری تمدید شود.
اکنون گفته میشود که آلمان، فرانسه و بریتانیا از ایران درخواست کردهاند مهلت مربوط به همکاری با بازرسان آژانس را بار دیگر تمدید کند.
عباس عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا درباره تمدید مهلت تصمیم گرفته شده و آیا قرار است که رافائل گروسی بار دیگر به تهران سفر کند، گفته است: «برنامهای برای آقای گروسی برای سفر به تهران برای ایشان تنظیم نشده و قراری هم نبوده است. ولی درباره تفاهم ایران و آژانس و تمدید احتمالی آن تصمیمی است که در تهران گرفته میشود و در حد مذاکرات در وین نیست. در تهران تصمیمات مقتضی در این خصوص حتما گرفته خواهد شد و به ما ابلاغ میشود.»
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتهای اروپایی اعلام کردهاست که آنها امیدوارند مهلت مورد توافق بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی با جمهوری اسلامی که روز ۲۱ مه (۳۱ اردیبهشت) است، بار دیگر تمدید شود.
∎