شناسهٔ خبر: 47056426 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

دبیر کمیته ملی اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت اعلام کرد

واکسن، تنها راه پایان پاندمی قرن

صاحب‌خبر - دبیر کمیته ملی اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت درباره چرایی لزوم تزریق واکسن کرونا در شرایط پاندمی توضیح داد و گفت: مردم به نظام سلامت اعتماد کنند و اگر واکسنی در اختیارشان قرار می‌گیرد، آن هم در شرایطی که واقعا واکسن در دنیا کم است و کشور با بسیج تمام امکاناتش تلاش می‌کند که واکسن را وارد کند، حتما از این فرصت استفاده کرده و خود را ایمن کنند.
به گزارش ایسنا، احسان شمسی‌کوشکی درباره هراس برخی افراد از تزریق واکسن کرونا و امتناع از تزریق آن گفت: مسئله اساسی درباره واکسن این است که نظام توزیع واکسن در کشور، تحت اِشراف سازمان غذا و دارو به عنوان نهاد مسئول است. بنابراین اسناد و مستندات مرتبط با ایمنی و اثربخشی‌ هر واکسن قبل از اینکه در جریان و مسیر توزیع عمومی قرار گیرد، از سوی سازمان غذا و دارو و نهادهای مرتبط بررسی شده و سپس از سوی کمیسیونی که مسئول این کار است، اجازه ورودش به سیستم دارویی کشور داده می‌شود. در این مراحل مسئله ایمنی و اثربخشی این واکسن‌ها کاملا بررسی می‌شود.
چرا منفعت تزریق واکسن بیشتر است؟
وی افزود: در هر حال قطعا و با فاصله، منفعت تزریق این واکسن‌ها برای افراد بیش از ضررش است. در عین حال باید توجه کرد که موضوع عوارض دارویی یا واکسن، یک موضوع جدید نیست، بلکه این مساله درباره بسیاری از داروها و واکسن‌ها از قبل هم وجود داشته است، اما از آنجایی که در آن زمان واکسیناسیون جمعی انجام می‌شده، نگرانی عمومی و اطلاع‌رسانی عمومی مانند شرایط پاندمی کووید-۱۹ نبوده و حساسیت اجتماعی نسبت به آن‌ها وجود نداشته، این مسئله خیلی مورد توجه قرار نمی‌گرفته، اما اکنون به آن توجه شده است.
شمسی‌کوشکی تاکید کرد: بنابراین منطقی‌ترین کار برای همه افراد این است که به محض اینکه واکسن در دسترس‌شان قرار گرفت، آن را تزریق کنند. ریسک ناشی از تزریق واکسن که از آن صحبت می‌شود، ریسک بسیار پایینی است و مانند ریسکی است که افراد در زندگی روزمره با آن مواجهند. به هر حال رانندگی معمولی هم در یک جاده ریسک دارد، اما اینطور نیست که افراد بگویند از آنجایی که رانندگی ریسک دارد، ما سفر نمی‌رویم. بنابراین از نظر سازمان‌های تاییدکننده که اجازه توزیع عمومی این واکسن‌ها را در کشور می‌دهند، ریسک تزریق واکسن کرونا، ریسک حداقلی و قابل قبول است و بر همین اساس اجازه دادند که این واکسن وارد سیستم دارویی کشور شود.
تنها راه پایان پاندمی قرن
دبیر کمیته اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت با بیان اینکه نکته مهم نحوه گفت‌وگو درباره این ریسک‌ها است، گفت: گاهی در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها به نحوی درباره این ریسک‌ها صحبت شده که افراد نگران شدند. البته مردم هم حق دارند نگران شوند، اما این اطمینان را می‌دهم که عاقلانه‌ترین کار این است که مردم به توصیه‌های کارشناسان امور سلامت که این موارد را با دقت زیادی بررسی کرده و بعد اجازه تزریق واکسن را می‌دهند، گوش داده و زمانی که واکسن در دسترس‌شان قرار گرفت، آن را تزریق کنند. باید توجه کرد که تنها راه پایان این پاندمی و نجات جان بسیاری از انسان‌ها تزریق واکسن است. گرچه که ممکن است که این واکسن ریسک هم داشته باشد، اما این ریسک بسیار بسیار کم است تا حدی که قابل چشم‌پوشی است.
ترس و امتناع از واکسن؛ پدیده‌ای جهانی
شمسی‌کوشکی درباره امتناع از تزریق واکسن کرونا در سایر کشورها نیز گفت: هنوز نمی‌توان در این باره نظر قطعی داد، بلکه ابتدا باید واکسیناسیون کشورها تکمیل شود تا ببینیم که چه درصدی در چه جمعیتی واکسن را دریافت کرده‌اند. البته بحث امتناع یا ترس از واکسیناسیون در بسیاری از کشورها از قبل وجود داشته است. خوشبختانه تاکنون در ایران خیلی با این پدیده مواجه نبودیم، اما در سال‌های اخیر به دلیل برخی تبلیغات سوء و رویکردهای غیر علمی و بعضا شبه‌علمی در زمینه واکسیناسیون، آن هم بدون اینکه مستند علمی دقیقی در دسترس باشد، برخی افراد مردم را از واکسیناسیون ترساندند و در دوره کووید-۱۹ هم این موضوع تشدید شده است. بنابراین این موضوع یک پدیده جهانی است و یکی از نکات مثبت ما این بوده که در ایران کمتر با این پدیده جهانی مواجه بودیم. بر همین اساس هم در ایران موفق شدیم بیماری‌هایی مانند فلج اطفال را ریشه‌کن کنیم. در حال حاضر می‌بینیم که ابتلا به بیماری فلج اطفال در بین ایرانیان اتفاق نمی‌افتد که به دلیل اجرای برنامه‌های واکسیناسیون است. این در حالی است که در دوره‌ای در کشور فلج اطفال بیماری مهمی به شمار می‌رفت.
وی ادامه داد: بنابراین وظیفه عمومی است که به مردم اطلاع‌رسانی کرده و به آنها اطمینان دهیم که ریسک واکسیناسیون بسیار پایین است. به هر حال یک داروی معمولی هم در تعداد معدودی از افراد ممکن است منجر به بروز واکنش‌هایی، حتی واکنش‌های خطرناک شود. حال این مساله در واکسن مقداری بارزتر خودش را نشان می‌دهد. زیرا واکسن به تعداد بسیار زیادی از افراد تزریق می‌شود و این عدد خود به خود خودش را نشان می‌دهد. از این جهت عوارض واکسن مقداری ظاهر ترسناک‌تری پیدا می‌کند، اما در واقع وقتی محاسبات را دقیق انجام می‌دهیم و با جزئیات درباره آن‌ها بحث می‌کنیم، متوجه می‌شویم که ریسک آنقدر که احساس می‌شود، بزرگ نیست.
واکسن‌های کرونایی که در ایران ثبت شده اند، در کشورهای زیادی تزریق شدند
شمسی‌کوشکی تاکید کرد: همه واکسن‌های کرونایی که در ایران ثبت شده‌اند، در کشورهای زیادی استفاده و تزریق شده‌اند. در عین حال اینکه در برخی کشورها برخی افراد واکسن را تزریق نمی‌کنند، شاید به این دلیل است که ممکن است گردش ویروس در برخی کشورهای کوچک آنقدر کم باشد که حتی یک نفر هم به دلیل کرونا فوت نکند. بنابراین موازنه سود و زیان تزریق یک واکسن به میزان خطر زمینه‌ای هم بستگی دارد. به عنوان مثال وقتی در کشورمان شاهدیم که روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر به دلیل ابتلا به کرونا جان‌شان را از دست می‌دهند، این موضوع بیانگر گردش وسیع ویروس در جامعه بوده و نشان می‌دهد که قطعا و قطعا ریسک تزریق واکسن بسیار بسیار کمتر از ریسک ابتلا و فوت ناشی از کرونا برای مردم ایران است، به خصوص در گروه‌های پرخطر. وی ادامه داد: به عنوان مثال در بحث واکسن آسترازنکا ریسک این واکسن برای گروه‌های با سن بالاتر بسیار کمتر از ریسک این واکسن برای افراد جوان است، اما باید توجه کرد که ریسک تزریق آن برای افراد جوان هم قابل چشم‌پوشی و بسیار کم است. مجددا تاکید می‌کنم که ممکن است همه واکسن‌ها و همه داروها درصدی عوارض جانبی داشته باشند و این را وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بررسی می‌کند. قطعا به واکسن‌ها و داروهایی که عوارض بالایی دارند و کشور را دچار مشکل می‌کنند، به هیچ عنوان مجوز داده نمی‌شود. شمسی‌کوشکی گفت: پیشنهاد من این است که مردم به نظام سلامت و وزارت بهداشت اعتماد کنند و اگر واکسنی در اختیارشان قرار می‌گیرد، آن هم در شرایطی که واقعا واکسن در دنیا کم است و کشور با بسیج تمام امکاناتش تلاش می‌کند که واکسن را وارد کشور کند، حتما از این فرصت استفاده کرده و خود را ایمن کنند و تحت تاثیر تبلیغات غیر علمی و شبه‌علمی درباره واکسن قرار نگیرند.
واکسن ایرانی به کجا رسید
بر اساس گزارشی از برنا، عضو ستاد مقابله با کرونا در خصوص آخرین وضعیت واکسن برکت گفت: تزریق فاز سه واکسن به زودی آغاز می‌شود. در این اقدام ۲۰ هزار نفر در کشور تحت تزریق قرار می‌گیرند. در صورت تایید این مرحله تولیدات انبوه واکسن را در دستور کار خواهیم داشت.
او با اشاره به تزریق این واکسن افزود: بنده از زمان تزریق واکسن کرونا تاکنون هیچ مشکلی نداشتم. دیگر افراد تزریق‌کننده واکسن هم تحت بررسی قرار گرفته و تاکنون مسئله‌ای برای دیگر افراد به دنبال نداشته است.
جولان ویروس بریتانیایی در کشور
محرز درباره آخرین وضعیت جهش ویروس در کشور تصریح کرد: ویروس بریتانیایی در کشور ما بیشترین فراوانی را دارد. به دلیل سفر‌های فراوان از سمت ترکیه به کشور شاهد ویروس کرونای آفریقای جنوبی هستیم. البته هنوز به طور رسمی وجود ویروس هندی در کشور اعلام نشده است. بی‌شک باید انواع این ویروس‌ها را در کشور شاهد بود وقتی رفت و آمد با همسایگان مرزی فراوان باشد، بی‌شک ویروس به داخل کشور هم سرایت می‌کند. هرچند هنوز به طور رسمی خبری اعلام نشده است. در صورت ابتلا به این نوع ویروس‌ها (کرونای هندی، بریتانیایی، آفریقای جنوبی) فرد شدیدتر به کرونا مبتلا می‌شود. درضمن سرعت انتقال آن‌ها افزایش یافته است. پیک چهارم شدت یافته و بیشترین بیماران در پیک چهارم به ویروس انگلیسی مبتلا شده‌اند. محرز درباره جهش‌های داخلی ویروس گفت: هنوز از لحاظ علمی گزارشی درباره جهش ویروس در کشور ارائه نشده است.
محرز درباره زمان عبور از پیک گفت: هم اکنون روند ابتلا به کرونا در پیک چهارم آرام‌تر شده است، اما روند آن را نمی‌دانیم. بی‌شک با تجمعات، دورهمی‌ها و دیگر اجتماعات این پیک افزایش پیدا می‌کند، اما هم اکنون میزان مرگ و میر به شدت افزایش یافته است.
تولید انبوه واکسن کرونا در اواسط شهریور
این پزشک عفونی گفت: تولید انبوه واکسن کرونا تا اواسط شهریور سال جاری انجام می‌شود. مردم برای مهار کرونا عدم شرکت در تجمعات، زدن ماسک و شستن دست را تحت عنوان سه اصل اصولی در مهار کرونا جدی بگیرند تا جمعیت قابل توجهی واکسینه شوند. البته بعد از واکسینه شدن هم ماسک همچنان زده شود. به گفته او تا وقتی که تمامی جمعیت واکسینه شوند نمی‌توان ماسک را برداشت.
ابتلا به کرونا در صورت تزریق واکسن!
محرز در پاسخ به این سوال که افراد در صورت ابتلا و بهبودی از کرونا در صورت ابتلای دوباره چگونه این ویروس را تجربه می‌کنند، افزود: برای مثال اگر فرد واکسینه هم شده باشند در صورت موثر نبودن به کرونا مبتلا می‌شود؛ بنابراین زدن ماسک بعد از واکسیناسیون هم توصیه می‌شود. وی درباره علائم کرونا در افرادی که به شکل دوباره به این ویروس مبتلا می‌شوند، گفت: واکسن از عفونت و مرگ و میر جلوگیری می‌کند. فرد در صورت ابتلا دوباره به کرونا این بیماری را به شکل خفیف تجربه می‌کند.

برچسب‌ها:

نظر شما