محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی انتخابات پارلمانی را به دلیل اختلاف در مورد حق رای فلسطینیان مناطق اشغالی به تعویق انداخته است.
آخرین بار پانزده سال پیش در مناطق فلسطینی انتخابات برگزار شد که در آن حماس به پیروزی رسید.
آقای عباس گفته که این انتخابات تنها در صورتی برگزار میشود که اسرائیل به فلسطینیهای ساکن در اراضی اشغالی بیت المقدس شرقی اجازه شرکت در این انتخابات را بدهد.
اسرائیل مشخص نکرده که آیا بدون هر گونه محدودیتی این اجازه را میدهد یا نه.
قرار بود براساس برنامه ریزیهای انجام شده انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری که اولین انتخابات از سال ۲۰۰۶ است در ماههای مه و ژوئیه سال جاری برگزار شود.
هنوز مشخص نشده که آیا انتخابات ریاست جمهوری براساس برنامه ریزی قبلی در زمان تعیین شده برگزار میشود یا نه.
این در حالی است که محمود عباس با چالش های بیسابقهای از سوی رقبای سیاسی روبرو شده که میتواند شانس موفقیت حزب او را در انتخابات تضعیف کند.
در صورتی که انتخابات به تعویق بیفتد، این ضربهای به فلسطینیان امیدوار خواهد بود که پس از سالها شکاف عمیق در صدد نمایش وحدت ملی بودند.
خشونتهای درون جناحی در پی انتخابات گذشته باعث ایجاد دو دولت در بین فلسطینیان شد، یکی به رهبری آقای عباس از جنبش فتح در کرانه غربی مناطق اشغالی و دولت دیگر توسط جنبش اسلامگرای حماس در نوار غزه.
حماس اخیرا به آقای عباس در مورد لغو انتخابات هشدار داد.
در ورای اظهارات محمود عباس چه چیز وجود دارد؟
رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی پس از جلسه روز گذشته (پنج شنبه ۲۹ آوریل/ ۹ اردیبهشت) با جناحهای فلسطینی، علت تاخیر در انتخابات را اختلاف در مورد بیت المقدس دانست.
آقای عباس در سخنرانی در تلویزیون فلسطین گفت: "با توجه به شرایط دشوار پیش رو، تصمیم گرفتهایم که تاریخ برگزاری انتخابات قانونگذاری را تا زمان تضمین مشارکت مردم ساکن در بیت المقدس به تعویق بیندازیم."
او همچین افزود: "بیت المقدس مصالحه نخواهد شد و مردم ما که در آن جا ساکن هستند از حق خود در استفاده از حقوق دموکراتیک کوتاه نمیآیند."
فلسطینیان تاکید کردهاند که به تمامی ۱۵۰ هزار رای دهنده فلسطینی واجد شرایط ساکن در بیت المقدس شرقی باید اجازه داده شود تا در این انتخابات شرکت کنند.
بهرحال، براساس توافقی قبلی با اسرائیل که بر حق رای فلسطینیان در این شهر حاکم است، فقط تا ۶۳۰۰ نفر میتوانند در این منطقه در دفاتر پستی تعیین شده توسط اسرائیل رای بدهند.
در انتخابات گذشته، سایر ساکنان بیت المقدس شرقی مجاز بودند به شرطی که خارج از محدوده شهر باشند، رای بدهند.
هفته گذشته یک مقام ارشد فلسطینی گفت که اسرائیل به تشکیلات خودگردان فلسطینی اطلاع داده که موضعش در مورد برگزاری انتخابات در بیت المقدس شرقی هنوز "منفی" است.
اسرائیل علنا در مورد این موضوع اظهارنظر نکرده، هر چند که وزیر خارجه این کشور گفته که اسرائیل "قصد مداخله در (انتخابات فلسطین) ... و همچنین جلوگیری از آن را ندارد."
با این حال، از زمانی که رقبای سرشناس از درون حزب فتح اعلام کردند که با فهرست خود در انتخابات شرکت میکنند، گمانه زنیها درباره لغو انتخابات توسط محمود عباس افزایش یافت.
از جمله این افراد می توان به محمد دحلان، رئیس سابق امنیت جنبش فتح که در سال ۲۰۱۱ به اتهام برنامه ریزی برای کودتا توسط محمود عباس تبعید شد، مروان برغوثی که به جرم قتل و شرکت در انتفاضه دوم فلسطین در سال ۲۰۰۴ در اسرائیل زندانی شد و ناصرقدوه، برادرزاده بنیانگذار فتح و رئیس جمهور سابق فلسطین یاسرعرفات.
چرا این انتخابات مهم است؟
این انتخابات، اولین انتخابات فلسطین در ۱۵ سال گذشته خواهد بود و میتواند فضای سیاسی مناطق فلسطینی را تغییر شکل دهد.
محمود عباس خود برای یک دوره چهار ساله در سال ۲۰۰۵ انتخاب شد، اما همچنان در قدرت باقی است.
بسیاری از فلسطینان او را که اکنون ۸۵ سال دارد، به عنوان فردی میدانند که از مردم، دولت و یا تشکیلات خودگردان فاصله گرفته و باعث فساد شده است.
انتخابات جدید همچنین می تواند به مثابه پلی مهم برای اختلافاتی باشد که باعث شکاف در جامعه فلسطین از آخرین انتخابات در سال ۲۰۰۶ شد.
انتخابات در آن سال باعث پیروزی شگفت آور حماس و ایجاد دولتی کوتاه مدت با مشارکت فتح- حماس، قبل از شروع درگیریهای بین این دو گروه شد. درگیریهایی که در نهایت باعث شد حماس کنترل غزه و فتح مناطقی از کرانه غربی را از آن زمان در اختیار داشته باشند.
اگر چه حماس قصد شرکت در انتخابات برنامه ریزی شده را دارد، اما موضع گیریهای این گروه میتواند مشکلاتی را برای اسرائیل و غرب ایجاد کند.
حماس موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد و همچنین توافقهای صلح قبلی بین اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی را به رسمیت نمی پذیرد.
این گروه درگیریهایی با اسرائیل داشته و اسرائیل و شماری دیگر از کشورها حماس را گروهی "تروریستی" میدانند.
![فلسطین -اسرائیل](https://ichef.bbci.co.uk/news/640/cpsprodpb/83F0/production/_118267733_e56e9bd6-5697-47e5-8b65-0415731fb5d5.jpg)