دور اول جلسه کمیسیون مشترک برجام که امروز با حضور هیأتهای ایران و گروه 1+4 در وین از سر گرفته شده بود، پایان یافت.
در این جلسه حاضرین تصمیم به تسریع روند گفتوگوها گرفته و توافق شد فعالیت گروههای کارشناسی در دو حوزه لغو تحریمها و هستهای به صورت فشرده و سریع ادامه یابد.
همچنین تصمیم گرفته شد که گروه کارشناسی سوم با نام «گروه کارشناسی ترتیبات اجرایی» با هدف گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام تشکیل شود.
نماینده چین در سازمانهای بینالمللی در وین تأکید کرد که ایالات متحده به عنوان ناقض برجام باید گام اول را برداشته و تمامی تحریمهای غیرقانونی علیه ایران را بردارد.
«وانگ چون» نماینده چین در سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی در وین روز گذشته (سهشنبه) تأکید کرد ترتیب بازگشت ایالات متحده و ایران به تعهدات برجام در درجه اول ا«حیای عدالت» قرار دارد.
بنا بر گزارش خبرگزاری «شینهوا»، نماینده چین در سازمانهای بینالمللی پس از برگزاری نشست روز گذشته کمیسیون مشترک برجام به ریاست «انریکه مورا» معاون دبیرکل و مدیر سیاسی سرویس اقدام خارجی اروپا و حضور نمایندگانی از چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و ایران این اظهارات را بیان کرد.
وانگ ادامه داد که مذاکرات کمیسیون مشترک برجام وارد هفته چهارم خود شده است و تصریح کرد: «هفته مهمی پیش رو قرار دارد».
طبق گفته نماینده چین، علیرغم آن که مذاکرات برجامی پیشرفتهای مهمی داشته است اما هنوز اختلافات مهم و قابل توجه برطرف نشده است.
وانگ سپس در خصوص لزوم بازگشت اول ایالات متحده به تعهدات برجامی گفت: «چین معتقد است که موضوع ترتیب بازگشت ایالات متحده و ایران به اجرای برجام، در درجه اول موضوع حس عدالتخواهی قرار دارد. نمیتوان اسب را پشت گاری بست».
وی با اشاره به این موارد تصریح کرد: «بحران فعلی مربوط به برنامه هستهای ایران در نتیجه اقدامات دولت قبلی آمریکا به وجود آمده است که به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و به ایران اعمال فشار کرد بنابراین ایالات متحده باید اول تمامی تحریمهای غیرقانونی یکجانبه علیه ایران و طرفهای ثالث (به دلیل تعامل با ایران) را لغو کند و این امری کلیدی برای موفقیت مذاکرات است».
این دیپلمات چینی همچنین از تمامی طرفهای برجام خواست تا تمرکز خود را بر لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران کنند و گفت: «تمامی طرفها همچنان باید تمرکز کرده و اول این مسئله کلیدی را رفع کنند. در عین حال، کمیسیون مشترک (برجام) باید چگونگی راستیآزمایی لغو تحریمهای آمریکا را نیز مورد بررسی قرار دهد».
وانگ چون سپس با ابراز امیدواری در خصوص ادامه حصول پیشرفت در مذاکرات وین گفت: «چین امیدوار است که تمامی طرفهای درگیر همچنان جریان فعلی مذاکرات را حفظ کرده و به مسیر درست و اجماع فعلی پایبند باشند و به طرز خستگیناپذیری برای رسیدن به هدف کلی این مذاکرات تلاش کنند».
قبل از مذاکرات روز گذشته کمیسیون مشترک برجام، وانگ به همراه «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین نشست سهجانبهای را برگزار کرده و در خصوص موضوعات کلیدی مربوط به بازگشت ایالات متحده و ایران به تعهدات برجامی تبادل نظر کردند.
از طرف دیگر، روز گذشته، نماینده چین در سازمانهای بینالمللی در وین همچنین با مورا در خصوص چگونگی پیشبرد مذاکرات فعلی برجام نیز دیدار و گفتوگو کرد.
طبق این گزارش، وانگ در دیدار با انریکه مورا بر حمایت پکن از اتحادیه اروپا در ایفای نقش فعال به عنوان هماهنگکننده مذاکرات وین تأکید کرد.
دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام عصر روز گذشته با حضور هیأتهای ایران و گروه 1+4 و نماینده اتحادیه اروپا در گرندهتل شهر وین برگزار شد و حاضران تصمیم به تسریع روند گفتوگوها گرفته و توافق شد فعالیت گروههای کارشناسی در دو حوزه لغو تحریمها و هستهای به صورت فشرده و سریع ادامه یابد و گروه کارشناسی سوم با عنوان «گروه کارشناسی ترتیبات اجرایی» با هدف گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام تشکیل شود.
دور قبلی نشست کمیسیون مشترک برجام بعدازظهر روز سهشنبه 31 فروردین ماه به صورت حضوری در وین برگزار شد. در پایان آن جلسه مقرر شد گفتوگوها در هفته آینده ادامه یابد.
در جلسه 31 فروردین روسای هیاتهای مذاکره کننده کشورهای طرف برجام به بحث و بررسی در خصوص آخرین وضعیت گفتوگوهای فنی و پیشنویسهای اولیه متون و نحوه تداوم گفتوگوها پرداختند.
حاضران در آن دور از گفتوگوها توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریمها و هستهای) یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود.
هیاتهای ایران، روسیه و چین: شرط ضروری بازگشت آمریکا به برجام؛ لغو یکجای تحریمها
روسای هیاتهای ایران، روسیه و چین در نشستی سه جانبه درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و لغو تحریمهای این کشور علیه ایران، خواستار لغو یکجای تحریمهای آمریکا به عنوان یک شرط ضروری برای بازگشت به برجام شدند.
نشست سه جانبه هماهنگی میان روسای هیاتهای ایران، روسیه و چین در آستانه از سرگیری نشستهای کمیسیون مشترک برجام روز سهشنبه در محل نمایندگی دائم کشورمان در وین برگزار شد.
در این نشست، طرفها با مرور آخرین وضعیت گفتوگوها درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و لغو تحریمهای این کشور علیه ایران، خواستار لغو یکجای تحریمهای آمریکا به عنوان یک شرط ضروری برای بازگشت این کشور به برجام شدند.
روسای هیاتهای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین اشتراک نظر کامل سه هیات و ضرورت تداوم رایزنی و هماهنگی جدی به صورتی منظم و مستمر میان سه کشور در این مذاکرات را مورد تأکید قرار دادند.
در آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام که 31 فروردین ماه در وین پایان یافت، کشورهای مشارکتکننده در برجام توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریمها و هستهای)، این هفته یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود.
آلمان: مذاکرات در وین به هیچ عنوان آسان نیست اما تا به حال سازنده بوده
«هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان گفت که مذاکرات در وین «به هیچ عنوان آسان نیستند» اما تا به حال سازنده بودهاند.
مقامهای چین و آلمان روایت خود را از مذاکرات جاری در شهر وین درباره توافق هستهای برجام ارائه کردند.
طرفهای توافق هستهای که در حال مذاکره برای اجرای کامل توافق هستهای هستند روز سهشنبه توافق کردند تلاشها برای بازگرداندن ایرن و آمریکا به پایبندی کامل برجام را تسریع کنند.
«وانگ گان»، نماینده چین در این گفتوگوها گفت: «امیدواریم همه طرفها پیشرفتهایی که در راستای حل و فصل مسئله پیش رویمان به آنها دست یافتهایم را حفظ کنند.» او اضافه کرد دیپلماتهای ارشد روز چهارشنبه برای ادامه مذاکرات مجددا دیدار خواهند کرد.
«هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان گفت که مذاکرات در وین «به هیچ عنوان آسان نیستند» اما تا به حال سازنده بودهاند.
دور اول نشست کمیسیون مشترک برجام که بعدازظهر روز (سهشنبه) با حضور هیأتهای ایران و گروه 1+4 و نماینده اتحادیه اروپا در گرندهتل شهر وین از سر گرفته شده بود ساعاتی قبل پایان یافت.
در این جلسه حاضران تصمیم به تسریع روند گفتوگوها گرفته و توافق شد فعالیت گروههای کارشناسی در دو حوزه لغو تحریمها و هستهای به صورت فشرده و سریع ادامه یابد.
همچنین تصمیم گرفته شد که گروه کارشناسی سوم با عنوان «گروه کارشناسی ترتیبات اجرایی» با هدف گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام تشکیل شود.
دور قبلی نشست کمیسیون مشترک برجام بعدازظهر روز سهشنبه 31 فروردین ماه به صورت حضوری در وین برگزار شد. در پایان آن جلسه مقرر شد گفتوگوها در هفته آینده ادامه یابد.
در جلسه 31 فروردین روسای هیاتهای مذاکره کننده کشورهای طرف برجام به بحث و بررسی در خصوص آخرین وضعیت گفتوگوهای فنی و پیشنویسهای اولیه متون و نحوه تداوم گفتوگوها پرداختند.
حاضران در آن دور از گفتوگوها توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریمها و هستهای) یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود.
دولت «جو بایدن» گفته قصد دارد آمریکا را به توافق هستهای برجام که «دونالد ترامپ» اردیبهشتماه سال 1397 از آن خارج شد بازگرداند.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در مقالهای که چندی پیش در مجله «فارنافرز» منتشر کرده بود شرط بازگشت آمریکا به برجام را رفع بیقید و شرط تمامی تحریمهای اعمالشده (imposed)، بازاعمالشده (reimposed) یا دوباره برچسبگذاریشده (relabaled) اعلام کرده بود.
دولت بایدن از سوی دیگر شرط بازگشت به برجام را عقبنشینی ایران از اقدامات جبرانیای عنوان کرده که تهران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و محقق نشدن وعدههای طرفهای اروپایی در دستور کار قرار داده است.
جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد تأکید کرده واشنگتن با توجه به نقض یکجانبه برجام در جایگاهی نیست که برای اجرای این توافق شرط بگذارد.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال 1397 از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
تئوری ترامپ این بود که این سیاستها میتواند جمهوری اسلامی ایران را به مذاکره بر سر توافقی جدید به جای «برجام» وادار کند.
او روز 20 ژانویه سال جاری میلادی در حالی از قدرت کنار رفت که در تحقق این هدف شکست خورده بود. ترامپ به دلیل نداشتن راهبرد در قبال ایران، تشدید بیمورد تنشها با این کشور و جدا کردن مسیر آمریکا از متحدانش از سوی منتقدانش آماج انتقادات تند قرار گرفت
تازهترین ارزیابی واشنگتن از مذاکرات وین درباره برجام
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه مذاکرات وین سازنده بود، اما مدعی شد که این مذاکرات تعیین کننده نبود و منتظر ادامه آن هستند.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی است مذاکرات گروه 1+4 با ایران درباره احیای توافق هستهای، تعیینکننده نبود.
پرایس بامداد سهشنبه در نشست خبری روزانه، گفت: «مذاکرات وین سازنده بود، اما تعیین کننده نبود و ما منتظر ادامه آنها هستیم».
وی توضیح داد: «ما در مورد جزئیات موضوع تسهیل تحریمهای ایران توضیحی نمیدهیم زیرا این موضوع هنوز مورد بحث قرار دارد».
این مقام آمریکایی با بیان اینکه واشنگتن در حال متمرکز کردن تلاشهایش برای بازگشت به توافق هستهای با ایران است، افزود: «ما نتایج مذاکرات وین را [در آینده] خواهیم دید... ما به هیچ فشاری از سوی روسیه یا دیگر کشورها تن نمیدهیم و تمرکز ما بر جلوگیری از رسیدن ایران به سلاح اتمی است».
پرایس خبر داد: «انتظار داریم [راب] مالی و هیأت آمریکایی روز سهشنبه به وین بازگردد تا مذاکرات غیرمستقیم با ایران را از سر بگیرد».
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره فایل صوتی که اخیراََ از «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران منتشر شده، تصریح کرد: «ابتدا باید بگویم، ما درباره مطالب افشاشده و درزپیدا کرده، صحبتی نمیکنیم. مشخص است که نمیتوانیم صحت و اعتبار آن را تایید کنیم و بهصورت مستقیم درباره آن اظهار نظر نمیکنم».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اما ادامه داد: «در بحث کلیتر، در هر مذاکرهای، ما کنترلی بر سیستم تصمیمگیری داخلی در همتایان خود نداریم. در این مورد، به دلیل اینکه مذاکرات با ایران همچنان غیرمستقیم است، از طریق شرکای خود با مقامهای ایرانی که به وین آمدهاند صحبت میکنیم».
پرایس با ادعای اینکه مذاکرات آمریکا با ایران در گذشته و در چارچوب 1+5 موفق بوده، توضیح داد: «اکنون نیز تمرکز ما از طریق این گفتوگوهای غیرمستقیم در وین، بر روی تعیین کردن این مسئله است که آیا میتوانیم همان کار را دوباره انجام دهیم یا خیر».
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه از نظر واشنگتن مذاکرات وین چه مدت طول میکشد، اظهار داشت: «راه طولانی مقابل ما قرار دارد و انتظار همین را نیز داشتیم».
پیش از این، یک مقام وزارت خارجه آمریکا بامداد پنجشنبه با ادعای اینکه اختلافات بین ایران و واشنگتن درخصوص تحریمها علیه تهران در مذاکرات وین هنوز وجود دارد، گفت مقابل ما مسیری طولانیتر از آنچه طی کردهاند وجود دارد
نشست کمیسیون مشترک برجام، سهشنبه با حضور هیأتهای ایران و گروه 1+4 (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) و نماینده اتحادیه اروپا در شهر وین برگزار میشود.
گفتنی است در نشست کمیسیون مشترک برجام که بعدازظهر روز سهشنبه 31 فروردین ماه به صورت حضوری در وین برگزار شد، قرار شد گفتوگوها در هفته آینده ادامه یابد.
در این نشست، روسای هیاتهای مذاکره کننده کشورهای طرف برجام به بحث و بررسی در خصوص آخرین وضعیت گفتوگوهای فنی و پیشنویسهای اولیه متون و نحوه تداوم گفتوگوها پرداختند. در این نشست، کشورهای مشارکت کننده در برجام توافق کردند علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریمها و هستهای) هفته آینده یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود. هیأتها پس از مشورت در پایتختهای متبوع خود، هفته آینده ضمن از سرگیری نشست کمیسیون مشترک برجام، گفتوگوهای فنی و کارشناسی را دنبال خواهند کرد.
تأکید نماینده چین بر بازگشت آمریکا و ایران به برجام
این نمایندگان که تعداد آنها به 220 نفر می رسد، در حمایت از قطعنامه پیشنهادی حزب جمهوری خواه، ایران را به نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم متهم کردند.
آنها همچنین مدعی شدند که قطعنامه "اچ آر 118" در حمایت از خواست مردم ایران برای برخورداری از کشوری سکولار، دموکراتیک و غیر هسته ای، ارائه شده است!
در رأس این اتهام زنی، تام مک کلینتاک نماینده جمهوریخواه ایالت کالیفرنیا، قرار دارد که مدعی شد این قطعنامه پیامی فوری را به دولت جو بایدن دموکرات در یک صدمین روز از ریاست جمهوری او ابلاغ می کند.
قرار است کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا یک جلسه عمومی در خصوص قطعنامه "اچ آر 118" که 11 فوریه (22 بهمن ماه) ارائه شده است، برگزار کند.
مسکو: در مذاکرات وین، ایده «برجام پلاس» کنار گذاشته شد
اولیانوف در ادامه سخنانش افزود: «طرفهای برجام حل یکی از مهمترین موانع برای دستیابی به توافق را مدیریت کردند. آنها ایده «برجام پلاس» را کنار گذاشتند». نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش اضافه کرد: «بسیار مطلوب خواهد بود که پایان مذاکرات درباره احیای توافق پیش از 21 مه (31 اردیبهشت) باشد».
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش گفت درباره چشم انداز احیای توافق هستهای ایران خوشبین بوده اما تاکید کرد که این موضوع برداشت شخصی وی است.
دور اول نشست کمیسیون مشترک برجام که بعدازظهر سه شنبه با حضور هیأتهای ایران و گروه 1+4 و نماینده اتحادیه اروپا در گرندهتل شهر وین برگزار شد.
در این جلسه حاضران تصمیم به تسریع روند گفتوگوها گرفته و توافق شد فعالیت گروههای کارشناسی در دو حوزه لغو تحریمها و هستهای به صورت فشرده و سریع ادامه یابد.
همچنین تصمیم گرفته شد که گروه کارشناسی سوم با عنوان «گروه کارشناسی ترتیبات اجرایی» با هدف گفتوگو در خصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام تشکیل شود.
اولیانوف در ادامه سخنانش افزود: «طرفهای برجام حل یکی از مهمترین موانع برای دستیابی به توافق را مدیریت کردند. آنها ایده «برجام پلاس» را کنار گذاشتند».
نماینده روسیه در وین در ادامه گفت: «طرح برجام پلاس نخستین بار توسط آمریکا مطرح شد و هدف آن محدود کردن برنامه موشکی ایران و انتقال موشک به گروههای نظیر حماس بوده که این طرح غیرواقعی و غیر مفید بوده است».
وی اضافه کرد: «همانطور که یک ضربالمثل آمریکایی وجود دارد آنها تلاش دارند تا سه پرنده را فقط با یک سنگ بزنند اما پس از همه محدودیتها، برنامه هستهای ایران بسیار متفاوت از توسعه موشکی و موضوعات امنیت منطقهای است».
«میخائیل اولیانوف» که نماینده روسیه در نشست کمیسیون برجام در وین اتریش است در ادامه سخنانش گفت: «مسکو قصد دارد تا تحت هر شرایطی مانع از دستیابی ایران به بمب هستهای شود».
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین اتریش اضافه کرد: «بسیار مطلوب خواهد بود که پایان مذاکرات درباره احیای توافق پیش از 21 مه (31 اردیبهشت) باشد».
این دیپلمات روس گفت که شرکای اروپایی روسیه در برنامه جامع اقدام مشترک نیز با این ارزیابی (ضرورت دستیابی به توافق پیش از 21 مه) موافق هستند.
وی یکی دیگر از دلایل ضروت دستیابی به توافق پیش از تاریخ مذکور، در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری ایران یاد کرد.
اولیانوف به توافق اولیه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره کرد که بر اساس این توافق، سطح بازرسیهای بازرسی قابل قبول برای آژانس تا 22 ماه مه (1 خرداد) به پایان خواهد رسید.
این دیپلمات روس گفت که گفتوگوهای وین میتواند بدون تماس مستقیم میان ایران و آمریکا نیز با موفقیت همراه باشد.
وی اضافه کرد: «من معتقدم این امکان پذیر است. پس از آنکه برنامه جامع اقدام مشترک احیا شد و آمریکا به توافق بازگشت، گروهها به صورت اتوماتیک گفتوگوهای مستقیم با یکدیگر را آغاز خواهند کرد. از آن زمان دیدارهای منظمی میان کشورهای امضا کننده این توافق برگزار خواهد شد».
گفتوگوهای کنونی برای احیای برجام در وین اتریش در حالی برگزار میشود که ایران تاکید کرده است که به هیچ وجه چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم با آمریکا مذاکره نخواهد کرد.
بیانیه اتحادیه اروپا در مورد نشست امروز وین
اتحادیه اروپا با صدور بیانیهای توصیحاتی در مورد نشست وین ارائه کرد.
به گزارش پایگاه اینترنتی اتحادیه اروپا، نشست کمیسیون مشترک برجام به صورت حضوری در وین از سر گرفته می شود.
ریاست این نشست بر عهده «انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا است.
محوریت این نشست ادامه گفتوگو در مورد بازگشت آمریکا به برجام و اجرای کامل توافق هستهای است.