شناسهٔ خبر: 46779822 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صبح‌نو | لینک خبر

تقابل سوپرلیگ اروپا با یوفا و فیفا چه سرنوشتی خواهد داشت؟

کودتای آمریکایی علیه فوتبال

«امروز 12‌باشگاه معتبر فوتبال اروپا گرد هم آمده‌اند تا اعلام کنند که با تأسیس یک رقابت جدید میان‌هفتگی، سوپر لیگ، تحت مدیریت باشگاه های موسس آن، موافقت کرده‌اند.» این جمله آغاز نزاع بزرگی در فوتبال اروپا و شاید جهان محسوب می‌شود که به نوعی کودتای باشگاه‌های بزرگ و ثروتمند فوتبال اروپا علیه ساختار فعلی مسابقات باشگاهی در این قاره به شمار می‌رود. باشگاه‌های متمول اروپایی از لیگ‌های انگلستان، اسپانیا و ایتالیا تصمیم خود را به این شکل اعلام کرده‌اند و تنها به افزایش درآمد خود از طریق شکل‌گیری مسابقاتی بی‌سابقه در فوتبال اروپا می‌اندیشند.

صاحب‌خبر -

نیویورک‌تایمز نخستین رسانه‌ای بود که پیش از انتشار این بیانیه پیش‌بینی کرده بود به‌زودی برگزاری سوپرلیگ اروپا رسما اعلام می‌شود و جنجال بزرگی در فوتبال اروپا شکل می‌گیرد. پس از اعلام این خبر در رسانه آمریکایی حالا شنیده می‌شود بانک آمریکایی «جی‌پی مورگان» حامی مالی این تورنمنت جنجالی خواهد بود. طبق گزارش‌های منتشرشده، شرکای تجاری سوپرلیگ اروپا برای راه‌اندازی این لیگ وامی 6‌میلیارد دلاری از این بانک قدرتمند آمریکایی گرفته‌اند. بر همین اساس است که نشریه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» مدعی می‌شود درآمدی که بابت شرکت در سوپرلیگ به هر‌یک از اعضای دائمی آن وعده داده شد، رقم 350‌میلیون یورو خواهد بود.
 بر این اساس به نظر می‌رسد کودتای ثروتمندان فوتبال در دو بخش اقتصادی و رسانه‌ای از جانب شرکای آمریکایی حمایت می‌شود و معادلات سیاسی در تقابل اروپا و آمریکا هم در روی دادن این اتفاق بی‌تأثیر نبوده و نیست.

توجیه اقتصادی یا طمع باشگاه‌های متمول؟
کوتاه‌ترین تعریف و توصیف ماجرا این است که باشگاه‌های نامدار فوتبال اروپا باور دارند می‌توانند سهم درآمدی بیشتری از تبلیغات و حق پخش بازی‌های خودش داشته باشند و در این راستا به جای حضور در لیگ قهرمانان اروپا می‌خواهند در مسابقاتی به میدان بروند که تنها در تقابل با تیم‌های بزرگ اروپایی قرار بگیرند و درآمد تبلیغاتی بیشتری کسب کنند.
کاریکاتور معروف «یورواسپورت» به بهترین شکل این معادله را ترسیم کرده، پیش از این سهمی بزرگ برای باشگاه‌های متمول و سهمی کوچک برای باشگاه‌های ضعیف‌تر وجود داشت و حالا آن‌ها می‌خواهند از این پیتزای بزرگ هیچ سهمی به دیگران ندهند.
پیش‌بینی فهرست این 12‌باشگاه چندان دشوار نبود؛ بارسلونا، رئال‌مادرید و اتلتیکو از اسپانیا، لیورپول، چلسی، آرسنال، تاتنهام، منچستریونایتد و منچسترسیتی از انگلیس به همراه سه تیم ایتالیایی میلان، اینتر و یوونتوس این توافق جنجالی را صورت داده‌اند که در مسابقات تازه‌ای با شکل متفاوت و به صورت دوره‌ای در سطح قاره سبز شرکت کنند. این بازی‌ها به نوعی جایگزین لیگ قهرمانان اروپا خواهد شد و طبیعتا یوفا و فیفا به برگزاری آن اعتراض کرده‌اند.
نکته جالب توجه قیمت بایرن‌مونیخ و تیم‌های آلمانی، حتی پاری‌سن‌ژرمن و سایر باشگاه‌های فرانسوی و نمایندگانی از لیگ‌های پرتغال یا هلند در این مسابقات است.
منطق گروه‌12 این است که در سوپرلیگ اروپا و در تقابل قدرت‌های بزرگ فوتبال جهان، بازی‌ها بیش از هر تورنمنت باشگاهی دیگری مورد توجه قرار می‌گیرد و امکان درآمدزایی بیشتری در این رقابت‌ها وجود خواهد داشت. به‌طور مثال زمانی که بارسلونا، رئال‌مادرید یا یوونتوس و لیورپول هر هفته مقابل یکی از قدرت‌های برتر فوتبال قاره به میدان بروند درآمد پخش تلویزیونی و تبلیغاتی بیش از مسابقات فعلی لیگ قهرمانان و بازی برابر تیم‌های متوسط یا گمنام حاضر در این بازی‌ها خواهد بود.

پرس، رهبر کودتای ثروتمندان
فرد مناسبی برای رهبری این کودتا انتخاب شده، فلورنتینو پرس، رییس باشگاه رئال مادرید که همواره به‌عنوان نمادی از نگاه انحصاری و منفعت‌طلبانه ثروتمندان به منافع حاصل از فوتبال محسوب می‌شد. حالا علاوه بر ریاست رئال به‌عنوان رییس سوپرلیگ اروپا هم انتخاب شده و از این ایده دفاع می‌کند. پرس در این خصوص می‌گوید: «ما (12‌باشگاه مؤسس سوپرلیگ اروپا) مجموعا 5‌میلیارد یورو ضرر کرده‌ایم که باشگاه رئال مادرید به تنهایی 400‌میلیون یورو ضرر کرده است. بسیاری از باشگاه‌های مهم در اسپانیا، ایتالیا و انگلیس باید راه‌حلی برای این وضعیت مالی وحشتناک پیدا کنند. وقتی جدا از حق پخش تلویزیونی درآمد دیگری ندارید، راه‌حل این است که بازی‌های جذاب‌تری را با حضور هواداران انجام دهید که قابل تماشا در سراسر جهان است. ما به این نتیجه رسیدیم که اگر به جای لیگ قهرمانان در سوپرلیگ بازی کنیم، می‌توانیم آنچه را که از دست داده‌ایم را به حداقل برسانیم. فوتبال نیاز به تغییر دارد و باید از جذابیت بیشتری در سطح جهانی برخوردار شود. در حال حاضر بازی‌های بی‌کیفیتی وجود دارد. تقابل بارسلونا و منچستریونایتد از رویارویی منچستریونایتد با یک تیم متوسط در لیگ قهرمانان جذاب‌تر است.ما می‌خواهیم در اسرع وقت این تورنمنت را شروع کنیم، می‌خواهیم با یوفا و فیفا صحبت کنیم اما آن‌ها نباید عصبانی شوند.»
البته درخواست پرس کافی نبود چرا‌که فیفا و یوفا به شدت عصبانی شده‌اند. برنامه‌های سوپرلیگ جدید با تقویم فیفا مطابقت ندارد، همچنین لیگ قهرمانان اروپا را عملا نابود می‌کند. فدراسیون جهانی فوتبال و اتحادیه فوتبال باشگاه‌های اروپا از تمامی ابزارهایی که در اختیار داشته باشند علیه این تصمیم استفاده می‌کنند.
جیووانی اینفانتینو رییس فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) در این خصوص می‌گوید: باشگاه‌ها باید به هواداران و همه کسانی که فوتبال اروپا را آفریدند، فکر کنند. فیفا برقرار است و من به‌عنوان رییس فیفا از فوتبال اروپا، یوفا و ۵۵‌اتحادیه عضو یوفا و فیفا، لیگ‌ها، باشگاه‌ها، بازیکنان و هواداران آن حمایت کامل می‌کنم. به منظور به دست آوردن این سود مالی کوتاه‌مدت، چیزهای زیادی از دست خواهد رفت. باشگاه‌ها نباید فقط به سهامداران‌شان، بلکه باید به هواداران و همه کسانی که به آفرینش فوتبال امروز اروپا کمک کرده‌اند، فکر کنند. اگر بعضی انتخاب می‌کنند که به این راه ادامه دهند باید عواقب کارشان را بپذیرند.
فیفا و یوفا ابزارهای قدرتمندی در اختیار دارند یوفا تهدید  کرده بازیکنان شرکت‌کننده در مسابقات سوپرلیگ را از حضور در مسابقات دیگر مانند جام‌جهانی و یورو منع خواهد کرد. بر‌اساس گزارش‌های منتشر شده در ایتالیا، باشگاه‌هایی که هنوز در این فصل لیگ قهرمانان اروپا حضور دارند (مرحله نیمه‌نهایی) نیز ممکن است از ادامه حضور در این مسابقات محروم شوند.

از موضع‌گیری بزرگان تا جای خالی دیه گو
بسیاری از بزرگان و چهره‌های صاحب نام فوتبال علیه این تصمیم خودخواهانه باشگاه‌های بزرگ اروپایی موضع‌گیری کرده‌اند. دیوید بکام در این خصوص می‌گوید: «من یکی از عاشقان فوتبال هستم، از زمانی که به یاد می‌آورم فوتبال زندگی ما بوده است. از کودکی 
تا کنون فوتبال را به‌عنوان یک طرف‌دار دوست داشته‌ام. به‌عنوان یک بازیکن و مالک می‌دانم که ورزش ما بدون طرفداران هیچ است. ما نیاز داریم که فوتبال برای همه باشد. ما نیاز داریم که فوتبال منصفانه و به مسابقات برپایه شایسته‌سالاری باشد.اگر از این ارزش‌ها محافظت نکنیم، بازی مورد علاقه ما مورد تهدید قرار می‌گیرد.»
سر الکس فرگوسن هم در این خصوص می‌گوید: «چه ایده ضعیفی، برگزاری سوپر لیگ یعنی فاصله گرفتن از ۷۰‌سال رقابت باشگاهی فوتبال در قاره اروپا. وقتی در منچستریونایتد بودم چهار بار در فینال لیگ قهرمانان اروپا بازی کردیم که همه شب‌هایی به یادماندنی بودند. نمی‌دانم آیا مدیران منچستریونایتد نیز در این ماجرا دخیل هستند یا نه و در این رابطه من تصمیم گیرنده نیستم. چه وقتی در دنفرملین در دهه‌60 و چه روی نیمکت آبردین، فتح جام برندگان اروپا آن هم با یک باشگاه کوچک اسکاتلندی مانند فتح قله اورست بود. در حال حاضر باشگاه اورتون در حال احداث کردن استادیومی 500‌میلیون پوندی بوده و آرزو دارد در سال‌های آینده در لیگ قهرمانان بازی بکند. همه هواداران دنیا به مسابقات فوتبال همین گونه که در حال حاضر است علاقه دارند.»
 بسیاری از اهالی فوتبال در این تقابل به جای خالی دیه‌گو مارادونا اشاره می‌کنند. اسطوره شجاع و صریح دنیای فوتبال که نمادی از ایستادگی در برابر چهره‌هایی مثل پرس و برلوسکونی، فئودال‌های ثروتمند فوتبال محسوب می‌شد. احتمالا مارادونا می‌توانست در این تقابل جدی‌ترین و سخت‌ترین مواضع را علیه کودتای پرس اتخاذ کند.
در نهایت باید دید طی روزهای آینده قدرت کدام گروه بر طرف مقابل چیره می‌شود؟ پرس و شرکایش می‌توانند مقابل صاحبان حقیقی فوتبال که هوادارانش هستند بایستند یا خیر؟

نظر شما