«ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا میگوید که برداشته شدن تحریمهای ایران در روزهای پس از توافق احتمالی این کشور و 1+5، به طول خواهد انجامید و سخت است که این دوره زمانی کمتر از 6 ماه باشد.
مونیز چهره فنی آمریکاییها در مذاکرات اخیر بود و با توجه به تخصص و سمتش، طرف مذاکره علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی بود.
وزیر انرژی آمریکا حدوداً یک ماه پس از خوانده شدن بیانیه لوزان با نشریه بلومبرگ مصاحبه کرد و ضمن تکرار حرفهای پیشین خود در خصوص طولانی بودن مدت رفع تحریمها به رغم خواسته ایرانیان، شرایطی هم برای توافق احتمالی تعیین کرد و گفت که بازرسان بینالمللی باید به همه جا دسترسی داشته باشند تا رفع تحریمها کلید بخورد.
مونیز گفته است: «ما انتظار داریم که در هر زمان به هر جا دسترسی داشته باشیم.»
مقامات ارشد ایران بارها گفتهاند که کشور به تعهدات هستهای خود پایبند میماند و بازرسان بینالمللی میتوانند از سایتهای اتمی بازدید کنند ولی پایگاه نظامی و امنیتی کشورها در زمره اماکن لازم به بازدید در ذیل پروتکل الحاقی نیستند و هیچ کشوری این موضوع را نمیپذیرد.
وزیر انرژی آمریکا اما به این موضع اصرار دارد و در ادامه مصاحبه خود گفته که این بازرسیها باید «روندی تعریف شده و مشخص داشته باشند و هر زمان که بازرسان به فعالیت خارج از چارچوب برخورد کردند، بتوانند در هر زمان از مکان مورد نظر بازرسی کنند.»
خبرنگار بلومبرگ به گفتههای یکی از فرماندهان ارشد نظامی ایران در خصوص عدم صدور مجوز برای بازرسی از عادیترین تأسیسات نظامی ایران اشاره کرد و نظر مونیز را خواست؛ وزیر کابینه اوباما گفت که اگر دلیلی برای مشکوک شدن به سرپیچی از مفاد توافق هستهای وجود داشته باشد، «محل مورد شک و شبهه باید بازرسی شود.»
فکتشیت آمریکایی
عین توافق لوزان است
معاون وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که فکت شیت منتشر شده از سوی آمریکا، کاملا صحیح و خالی از انحراف است.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: متن منتشرشده از سوی آمریکا در مورد تفاهم لوزان کاملاً درست است.
در همین حال، خبرگزاری اینترفکس به نقل از ریابکوف نوشته است که وی صحت بیانیه مطبوعاتی آمریکا (فکت شیت) در خصوص تفاهم لوزان را تائید کرده است.
وی در این خصوص گفته است: چیزی که ایالات متحده به عنوان مرجع منتشر کرد، صحیح و خالی از انحراف است. این (متن) عینا حاوی توافقی است که در لوزان به دست آمد، اما برخی موضوعات باقیمانده را نادیده گرفته است: ترتیب برداشته شدن تحریمها و معیارهایی که باید رعایت شود، همینطور فعالکنندهها و ابزارهای اجرایی مربوط به آن. هیچیک از این موارد مورد اشاره قرار نگرفته است. اینها مواردی است که همچنان نیاز به هماهنگی دارد.
عراقچی: هنوز هیچ توافقی نداریم
به گزارش فارس، «عراقچی» معاون وزیر امور خارجه در نشست «بررسی مذاکرات هستهای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی» در دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ما هنوز هیچ توافقی نداریم؛ یک توافق در یک مرحله خواهیم داشت و اگر بشود آخر ماه ژوئن یا 10 تیر و شاید هم زودتر حاصل خواهد شد و آنچه الان داریم بیانیه لوزان است.
معاون وزیر خارجه با اشاره به اظهارات منتقدان در یکی دو هفته گذشته خاطرنشان کرد: واقعاً امیدوار شدم به اینکه انتقاداتی که وجود دارد ناشی از دغدغهها و نگرانیهای جدی است که به جزئیات مذاکرات مربوط میشود.
عراقچی افزود: مقام معظم رهبری خطوط قرمز را به دولت فرمودند و انتظار دارند که خطوط کلی رعایت شود.
وی در ادامه گفت: در این نبرد 10 ساله مشخص شد که چه کسی عقبنشینی کرد و اراده چه کسی غالب شد و این جمهوری اسلامی است که از 7 قطعنامه شورای امنیت با غنیسازی بیرون آمد.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: در یک پروسه 10 تا 15 ساله ما به کشوری با غنیسازی پیشصنعتی و با پیشرفتهترین ماشینها تبدیل میشویم که به لحاظ حقوق بینالملل دارای مشروعیت است.
عراقچی خاطرنشان کرد: غنیسازی ما یک چیز دکوری نیست و آینده این غنیسازی صنعتی باید تأمین شود که تحقیق و توسعه آن را تأمین میکند.
وی افزود: 1044 سانتریفیوژ در فردو با تمام زیرساختها و تأسیسات آماده است و برگشتپذیری در برنامه هستهای ما یک ساعت است.
عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در ادامه گفت: ما اعتماد را از دو طریق ایجاد میکنیم پذیرش برخی مسئولیتها و برخی نظارتها. اینکه تا 15 سال مرکز غنیسازی ایجاد نمیکنیم و تا 15 سال هم آب سنگین جدید نمیسازیم.
عراقچی تصریح کرد: اگر میگوییم تا 15 سال مرکز غنیسازی نمیسازیم زیرا نیازی نداریم و نطنز هم بعد از طی دوره زمانی محدودیت و با سانتریفیوژهای جدید میتواند پاسخگوی 5 نیروگاه جدید باشد. وی خاطرنشان کرد: وقتی ما برنامه مخفی نظامی نداریم هرچه میخواهند بازرسی کنند اما اینکه به اسم نظارت بخواهند جاسوسی کنند با آن مشکل داریم.
معاون وزیر خارجه خطاب به منتقدان گفت: از منتقدان میخواهم که نگاه ملی به موضوع هستهای داشته باشند و نگاه فروملی، بخشی، فردی و جناحی را کنار بگذارند.
دولت آمریکا را
مسئول تعهداتش میدانیم
عراقچی با اشاره به اظهارات نمایندگان مجالس آمریکا گفت: ما با دولت آمریکا مذاکره میکنیم و آن دولت را مسئول تعهداتش میدانیم.
«مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه نیز در نشست «بررسی مذاکرات هستهای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی» گفت: تمامی تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای در صورت حصول توافق لغو خواهد شد.
با طرح جدید سنا تحریمهای نفتی و بانکی باقی میماند
«فواد ایزدی» کارشناس مسائل سیاسی نیز در ادامه این نشست گفت: با طرح جدید سنا تحریمهای نفتی و بانکی باقی میماند.
وی با اشاره به طرح کورکر- منندز در کنگره آمریکا پیرامون مذاکرات هستهای گفت: در صفحه 18 این طرح این جمله آمده است که تحریمهای آمریکا علیه ایران به خصوص در حوزه تروریسم، حقوق بشر و موشکهای بالستیک در توافق جامع پابرجا میماند.
ایزدی افزود: در حقیقت نمایندگان سنا برای هر توافقی که قرار است انجام شود تعیین تکلیف کردند و عنوان کردند که تیم مذاکرهکننده آمریکایی تنها در یک محدوده خاص میتواند مذاکره کند و در حوزه دادن امتیاز دست آنان بسته است، اوباما هم که از ابتدای این طرح اعلام کرد آن را وتو نخواهد کرد.
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه این طرح مجلس سنای آمریکا در نهایت محدودیتهای تیم مذاکرهکننده آمریکا را افزایش داده است، گفت: مشکلی که ما در توافق ژنو نیز داشتیم این بود که هر جایی که صحبت از برداشتن تحریمها بود قید هستهای نیز در کنار آن وجود داشت با این وضعیت تحریمهایی که قرار است لغو یا تعلیق شود 5 تا است که در بیانیه لوزان نیز همین وجود دارد.
وی افزود: این وضعیت بدین معنی است که در نهایت از 28 تحریم آمریکا علیه ایران تنها 5 تای آن قابل تعلیق یا لغو است، طرح کورکر-منندز نیز تأیید میکند که قرار نیست آمریکا به تحریمهای اصلی نفتی و بانکی دست بزند.
فواد ایزدی در ادامه با اشاره به کار سخت تیم مذاکرهکننده ایرانی گفت: تیم مذاکرهکننده ما باید این موضوع را اصلاح کند تا تحریمهای اصلی در مذاکره برداشته شود و در ازای آن ایران نیز امتیازاتی داده است؛ آن وقت برد - برد حاصل خواهد شد و گرنه معنای برد - باخت خواهد داشت.
به گزارش تسنیم، روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» در گزارشی نوشت: اوباما برای رسیدن به توافق آماده است هر امتیازی به ایران بدهد.