شناسهٔ خبر: 46513831 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

وزير ارشاد: مقابله با اعتياد و مواد مخدر به مسوليت فردي و ملي تبديل شود

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا- وزیر ارشاد با تاکید بر اینکه در حوزه اجتماعی، آسیب اعتیاد ملموس‌تر است، گفت: مقابله با اعتیاد و مواد مخدر باید به مسولیت فردی و ملی تبدیل شود.
به گزارش خبرگزاری آریا، سید عباس صالحی امروز سه شنبه در مراسم اختتامیه مجازی جشنواره «یاریگران زندگی» با بیان اینکه برای مبارزه با مواد مخدر دو مساله مهم باید در نظر گرفته شود، خاطرنشان کرد: نخست تبدیل کردن مبارزه با مواد مخدر از یک مساله سازمانی و نهادی به یک مساله ملی است به این معنا که تک تک افراد جامعه احساس مسئولیت فردی و اجتماعی نسبت به این امر داشته باشند و همه سازمان‌ها و نهاد‌های اجتماعی هم مسوولیت اجتماعی خود را معطوف به آن کنند.
وی گفت: باید رویکرد‌ها و اولویت بندی رویکرد‌ها تعریف شود و سه رویکرد شامل رویکرد امنیتی – انتطامی، رویکرد پزشکی – درمانی و رویکرد پیشگیری – بهداشتی در حوزه مبارزه با مواد مخدر وجود دارد که هر سه مهم هستند، اما تبیین نقطه استقرار و اولویت گذاری و جبران تاخیر بسیار مهم‌تر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه که باید به نحوی این رویکرد‌ها اولویت بندی شود، افزود: برای اینکه بحث مواد مخدر تبدیل به مسئله فراگیر مسئولیت اجتماعی، فردی و سازمانی تبدیل شود باید دامنه بحث مواد مخدر از قالب‌های گوناگون بررسی و در حوره مسئولیت اجتماعی احساس و انگیزش ایجاد شود.

مواد مخدر آسیب اجتماعی چند وجهی است
صالحی با تاکید بر اینکه کمتر مساله از مسایل آسیب‌های اجتماعی به انداز مواد مخدر چند وجهی هستند، گفت: این چند وجهی بودن عمق و گستره مساله را بیشتر می‌کند؛ از لحاظ گستره جمعیتی به غیر از بیش از دو میلیون معتاد، حداقل هشت تا 10 میلیون نفر از افراد جامعه را با بحث مواد مخدر درگیر می‌کند.
وزیر ارشاد تصریح کرد: از لحاظ عوارض فردی هم روی عوارض جسمانی و شیوع بیماری در فرد مصرف کننده بسیار اثرگذار است تا آنجا که مرگ و میر‌های ناشی از مواد مخدر چشمگیر است و حجم قابل توجهی از بیماری‌های جسمانی به این حوزه بازمی گردد.
وی افزود: اعتیاد در گسترش بیماری‌های روانی و روحی تاثیر وسیعی دارد و ضعف اراده و اعتماد به نفس را به دنبال دارد، وقتی موادمخدر را در هسته فردی نگاه می‌کنیم آن را با دامنه وسیعی از پیامد‌ها و آسیب‌ها می‌بینیم ضمن اینکه در حوزه جمعی هم پیامد‌های آن وسیع است که نمونه آن تاثیر بر اقتصاد خرد و کلان و معیشت خانوار، بیکاری و عوارض اقتصادی و کاهش بهره وری است.

منشاء 65 درصد خشونت‌های خانگی اعتیاد است
صالحی با تاکید بر اینکه در حوزه اجتماعی، آسیب اعتیاد قابل توجه‌تر و ملموس‌تر است، گفت: اعتیاد در سرقت خرد، 40 درصد تاثیر دارد، ضمن اینکه در ایجاد ناامنی اجتماعی نقش برجسته‌ای دارد. همچنین تاثیر اعتیاد در حوزه خشونت‌های خانوادگی، 65 درصد، کودک آزاری30 درصد، قتل‌های عمد 25 درصد، نزاع و خشونت 23 درصد و طلاق 50 درصد است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مقابله با مواد مخدر به مسئولیت فردی و ملی تبدیل شود، و این امر وقتی میسر است که این دامنه در باور تک تک افراد و در باور، معرفت و احساس آنان نهادینه شود که حس کند در نجات یک فرد و جامعه مهم است.
صالحی یادآور شد: در حوزه فرهنگی تلاش می‌کنیم این باور ملی که اعتیاد کم خطر‌تر از کرونا نیست، ایجاد شود. همچنین پیشگیری بیش از گذشته باید مورد اهتمام قرار گیرد و عوامل و زمینه‌های اعتیاد از جمله ذهنی انگیزشی و محیطی اجتماعی و حوزه‌های معرفتی را دربرگیرد تا آنجا که اطلاعات صحیح را جایگزین اطلاعات غلط کنیم و تمامی گزاره‌های غلط را بزداییم.
وی تاکید کرد: برای پیشگیری، از حوزه‌های فرهنگ می‌توان استفاده کرد که در این قسمت به عنوان پیشنهاد و تقویت فضای همکاری باید گفت جشنواره با نگاه پیشگیری‌های معرفتی برگزار شد، اما جا دارد تا نکات بیشتری مورد توجه قرار گیرد به عنوان نمونه در فضای کار‌های سینمایی و مستند باید مطالعات و آسیب شناسی‌ها از عامه گرایی به نگاه عمقی تبدیل شود در این صورت حجم بالایی از فهم عمومی منتقل می‌شود.
صالحی افزود: نگاه تحلیل گرایی در این حوزه کمرنگ است و هنوز نتوانسته ایم که تیپ‌های مختلف اعتیاد را به معرض نمایش بگذاریم ضمن اینکه روایت‌ها به بدترین شکل روایت می‌شود که امیدواریم پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات با توجه به قرابت و امکانات علمی ستاد مبارزه مطالعات متناسب با اعتیاد را ارائه دهد.
جشنواره «یاریگران زندگی» به همت ستاد مبارزه با مواد مخدر و با هدف آشناسازی هنرمندان و کسانی که تولیدکننده هنر هستند با گفتمان یاریگران زندگی و تولید فعالیت فرهنگی و هنری با رویکرد پیشگیری اولیه از اعتیاد به صورت مجازی از آبان 99 آغاز شد و ده هزار اثر ارسالی بررسی و رتبه بندی شد که 500 اثر در بخش‌های مختلف داوری و از این میان به 31 اثر جوایزی تعلق گرفت.

نظر شما