شناسهٔ خبر: 4643517 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

چهارشنبه دور بعدی مذاکرات هسته‌ای

عراقچی: غنی‌سازی ایران باید آینده صنعتی داشته باشد

خبرگزاری تسنیم: عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان گفت غنی‌سازی ایران باید آینده صنعتی داشته باشد و دکوری نیست.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، سیدعباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات 1+5 گفت: غنی‌سازی ایران باید آینده صنعتی داشته باشد؛ دکوری نیست.

وی در ادامه گفت: خواسته اصلی ما در تثبیت و احترام به برنامه صلح‌آمیز ما محقق شده است.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان که در «همایش مذاکرات هسته‌ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی» سخنرانی می‌کرد، گفت: هنوز هیچ توافقی نداریم. ما یک توافق در یک مرحله داریم که دهم تیرماه و یا احتمالاً زودتر به دست خواهد آمد. آنچه اکنون داریم به‌عنوان بیانیه مطبوعاتی لوزان مجموعه‌ای از راه‌حل‌ها است. این راه‌حل‌ها شاخص‌های ما در رسیدن به یک توافق است.

وی افزود: ما در همه موضوعات مورد مذاکره به مجموعه‌ای از راه‌حل‌ها رسیده‌ایم که باید آنها را با جزئیات مکتوب کنیم. ممکن است بر اثر برخی  زیاده‌خواهی‌های طرف مقابل مذاکره درباره جزئیات به طول بینجامد و یا به سرانجام نینجامد، یا دست‌هایی که در کار است همانند نمونه اخیر اقدام کنگره به کار افتد.

در دستاوردهای کلان ما خدشه ای وجود ندارد

وی با اشاره به اظار نظرات کارشناسان و اساتید دانشگاهی در این همایش، گفت که این انتقادات ناشی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های جدی که مربوط به جزئیات مذاکرات است. وی افزود در دستاوردهای کلان ما خدشه ای وجود ندارد، البته در برخی ابعاد توافق به ویژه در بحث تحریم ها باید دقت و مراقبت کنیم.

وی با طرح این سوال که اهداف و خواسته‌های کلان ما در مذاکرات چه چیزی بودند گفت: مقام معظم رهبری در سخنرانی بسار مهم و حساب شده خود اخیرا به خطوط قرمز، چارچوبهای کلی را اشاره کردند و انتظار دارند آنها رعایت شود.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای با بیان اینکه در داخل آمریکا بیانیه لوزان با انتقادات شدید و مخالفت مواجه شده است، گفت:‌ اینکه  47 نماینده یک کشور به طور بی سابقه به رهبران کشور دیگری می گویند روی حرف رئیس جمهور ما حساب باز نکن چون پس از پایان دوره اش اختیاراتی نخواهد بود و اینکه کنگره با فشار، دست به اقداماتی می‌زند مشخص است که برای طرف مقابل این بیانیه خوشایند نیست و اگر غیر از این بود باید از آن استقبال می‌کرد.

به‌خاطر تحریم‌ها به سر میز مذاکره نرفتیم

عراقچی در پاسخ به انتقاد یکی از اساتید گفت: اشتباهی صورت می‌گیرد که هدف مذاکرات را برداشته شدن تحریم‌ها می‌دانند. این نگاه درستی نیست، ما به‌خاطر تحریم‌ها به سر میز مذاکره نرفتیم. آنچه که باعث شد ما وارد مذاکره شویم این بود که در عرصه میدانی هسته‌ای به آنچه می‌خواستیم رسیدیم و با  دست پر می‌خواستیم آنها را تثبیت کنیم و مورد شناسایی و احترام بین‌المللی قرار دهیم. هدف اول ما در مذاکرات این بود که در  یک آوردگاه اراده‌ها بین ما و کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا ما  اراده خود را به طرف مقابل تحمیل کردیم؛‌ آنها طی 10 سال تاکید می‌کردند که نباید غنی‌سازی کنید و ما تأکید می‌کردیم غنی‌سازی حق ما است.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای گفت: سالها مذاکرات با طرف مقابل برای این بود که ثابت کنیم زیر بار حرف زور و سلطه کسی نمی رویم و مقاومت می کنیم.

وی افزود: امریکا از ابتدا می‌گفت ایران حق غنی سازی ندارد ما نیز پاسخ می‌دادیم این یک حقی برای همه کشورهاست، حتی اگر در ان پی تی درباره آن تفاسیر مختلفی صورت گیرد،‌حتی اگر ان پی تی هم به صراحت اعلام نکرده باشد ما بر اساس حق حاکمیت خود این حق را داریم.

وی افزود: ما از ابتدا نیز می‌گفتیم غنی سازی حق ماست اما اکنون آنان از گفته های خود عقب نشینی کرده اند و آن را می‌پذیرند چرا که قرار نبود حقی به ما بدهند این حق ما وجود دارد و تنها از آنها خواستیم به اجرای حق ما احترام گذارند و معارضه و تحریم نکنند.

چه کسی سیاست غنی سازی صفر درصد را کنار گذاشت؟

عراقچی با طرح این پرسش که در این آوردگاه 10 ساله که پایه بهانه آن عمدتا روی ممنوعیت غنی سازی متمرکز بود اراده چه کسی غالب شد؟ گفت: بی تردید اراده جمهوری اسلامی ایران است که از 7 قطعنامه شورای امنیت با غنی سازی بیرون می آید،‌ مهم این است در این دوره 10 ساله که دشمن از همه ابزارهای فشارش استفاده کرد ایران ایستاد و کوتاه نیامد.

وی افزود: چه کسی بود که سیاست غنی سازی صفر درصد را کنار گذاشت؟ ایران بود یا آمریکا؟ چه کسی بود که اعترف کرد با این مردم باید با احترام صحبت کرد.

وی افزود حتی اروپایی ها هم باور نمی‌کردند که آمریکا غنی سازی در ایران را پذیرفته است.

عراقچی گفت: آنان اگر می توانستند همه فعالیت‌های هسته ای ایران را تعطیل می کردند اما امکانش نیست؛ بنابراین امروز مذاکره کنندگان غربی به سرکردگی آمریکا غنی‌سازی ایران را پذیرفته اند.

عراقچی در ادامه گفت: خواسته دوم ما این بود که این برنامه تثبیت شود، نه تنها غنی‌سازی قبول شود بلکه به عنوان یک امر مشروع و مورد شناسایی بین المللی واقع شود.

وی افزود: برنامه هسته‌ای ایران از نظر قطعنامه های شورای امنیت تهدید علیه صلح و امنیت بین المل شناخته می‌شود ، این موضوع در یک پروسه مذاکراتی به یک برنامه مورد احترام از نظر شورای امنیت تبدیل می شود. در یک پروسه 10 الی 15 ساله ما به یک کشور دارای غنی سازی صنعتی  با پیشرفته ترین ماشین ها مبدل خواهیم شد که از نظر قوانین بین الملل مشروعیت دارد.

آینده غنی‌سازی ما را تحقیق و توسعه تامین می‌کند

وی افزود: معتقدم حتی اگر تحریم و تهدیدی در کار نبود و فقط می گفتند ما به برنامه هسته‌ای شما اعتماد نداریم باز هم همین توافق می‌شد. برنامه هسته‌ای ما تثبیت شده است. در نطنز غنی سازی ما با 5 هزار و اندی ماشین،  ادامه پیدا می‌کند با یک محدویت 10 ساله و بعد از آن به سمت غنی سازی صنعتی ادامه خواهد داد . وی تاکید کرد: غنی سازی ما باید آینده صنعتی داشته باشد، چشم انداز آن باید روشن باشد و چیز دکوری نیست. آینده غنی سازی ما را تحقیق و توسعه تامین می کند. 

مذاکره کننده هسته ای کشورمان گفت: اگر نطنز را با 50 هزار ماشین IR1 پر کنیم به ما 50 هزار سو در سال می‌دهد که برای رسیدن به 190 هزار سو در سال نطنز باید دست کم 3 تا 4 سال با این ماشینها کار کند تا سوخت یک نیروگاه را بدهد. آینده غنی‌سازی ما را IR1 رقم نمی‌زند و ما نباید روی ماشین IR1 متوقف شویم. 

وی اظهار داشت: یکی از مهمترین مباحث ما در مذاکرات بحث تحقیق و توسعه بود و ماشین IR8 ما که ماشین ایده‌آل ما در آینده است حتی در شرایط بدون تحریم تا 8 تا 10 سال دیگر ماشین نمی‌شود و روند تحقیق و توسعه آن طولانی است و 8 تا 10 سال طول می‌کشد تا تبدیل به ماشینی شود که بتوان به تولید انبوه برسد.

وی افزود: نهایتا موافقت شده تحقیق و توسعه ما روی ماشین های IR 4، 5، 6 ، 8 ادامه پیدا کند.

عراقچی ادامه داد: با چشم‌اندازی که الان در مذاکرات وجود دارد بعد از 10 سال که محدودیت تولید تمام می‌شود تحقیق و توسعه ما به مرحله تکمیل می‌رسد و در یک فاصله 2 تا 3 و الی 5 سال به ظرفیت غنی‌سازی یک میلیون سو خواهیم رسید.

سید عباس عراقچی در ادامه سخنان خود در همایش مذاکرات هسته ای لوزان از دیدگاه علوم سیاسی با اشاره به اینکه تأسیسات آب سنگین اراک از نگاه غربی ها سریعترین راه رسیدن به سلاح هسته‌ای بود گفت: این تأسیسات سالانه می‌توانست 10 کیلوگرم پلوتونیوم یعنی معادل نیاز یک کلاهک هسته ای را تحویل دهد و لذا غربی ها تلاش زیادی داشتند که این تأسیسات را تعطیل کنند اما ما با پایداری و مخالفت با طرح‌های آنها کاری کردیم که ماهیت آب سنگین این تأسیسات محفوظ بماند.

وی با بیان پیچیدگی، طولانی و فنی بودن مذاکرات با کشورهای غربی درباره آب سنگین اراک، افزود: دانشمندان هسته‌ای ایران با افتخار طراحی را ارائه کردند که می‌توان قلب موجود تأسیسات را خارج و قلب جدیدی را جایگزین آن کرد که تولید پلوتونیوم آن به زیر یک کیلوگرم برسد و نگرانی غربی ها را برطرف  کند. وی افزود پس از ساعتها مذاکره فشرده بین کارشناسان فنی، طرفهای مقابل اذعان کردند که این طرح امکان پذیر است.

فردو ارزش راهبردی دارد

مذاکره کننده هسته‌ای ایران همچنین در پاسخ به انتقادها درباره راه حل به دست آمده درباره تأسیسات فردو گفت: فردو ارزش غنی‌سازی صنعتی و علمی برای کشور ندارد چرا که طرفیت 3 هزار دستگاه دارد اما ارزش فردو ارزشی راهبردی است چون از حمله مصون است اما مصونیت آن برای غنی سازی در نطنز است، فردو پشتوانه و بیمه نیروگاه نطنز ودیگر تاسیسات محسوب می شود.

عراقچی افزود: دشمنان می دانند اگر کوچکترین تعرضی به نیروگاه نطنز کنند فردو چه خواهد کرد و در مذاکرات دستور داشتیم که ارزش راهبردی فردو را حفظ کنیم که این اتفاق افتاد.

وی گفت: 1044 سانتریفوژ در فرود با تمام زیرساخت‌ها و تأسیسات آماده است و برگشت‌پذیری در برنامه هسته‌ای ما یک ساعت است.

عراقچی گفت: خواست ما در مذاکرات محقق شد چرا که برنامه ما حفظ و تثبیت شد و امکانات ما همچنان پابرجاست و تأسیسات اراک هم نوسازی می شود بنابراین ارزش آنچه گرفته ایم نسبت به آنچه داده ایم بیشتر است. چرا که ما تنها با پذیرش برخی محدودیت ها و برخی نظارت ها به طرف مقابل اعتماد داده ایم که برنامه ما صلح آمیز است و صلح آمیز خواهد ماند.

وی افزود: در پذیرش محدودیت ها دو اصل مد نظر ما بود یکی اینکه هیچ چیز دائمی نباشد و دوره آن قید شده باشد و دوم اینکه هیچ نیاز کشور را تعطیل نکردیم چرا که تولید داخلی ما کفایت نیازهای فعلی و آینده را خواهد کرد.

مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان گفت: در پذیرفتن نظارت ها تلاش کرده ایم که هیچ سوء استفاده ای به اسم نظارت انجام نشود و با این حال آماده شنیدن پیشنهادهای اهل فن هستیم.

چهارشنبه دور بعدی مذاکرات در وین

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای گفت: دور بعدی مذاکرات هسته ای از چهارشنبه در سطح معاونین و کارشناسان به مدت 3 روز در وین آغاز می شود.

دولت آمریکا را مسئول تعهدات توافق احتمالی می‌دانیم

عراقچی در پاسخ به سوالی درباره مصوبه اخیر کمیته روابط خارجی سنا گفت: ما با دولت آمریکا مذاکره می‌کنیم و با دولت آمریکا هم در یک قالب چند جانبه مذاکره می‌کنیم. مذاکره ما با 6 کشور است و اینگونه نیست که مصوبات کنگره یکی از این کشورها بتواند روند را دچار خلل کند.

وی در عین حال یادآور شد: البته این ناشی از حسن نیت در مذاکره نیست. ما دولت آمریکا را مسئول تعهداتی می‌دانیم که در یک توافق احتمالی قبول خواهد کرد و باید اجرا کند و خودشان باید مشکلاتشان را با کنگره حل کنند. ما از نزدیک تصمیماتی که گرفته شده و تأثیراتی که بر مذاکرات می‌تواند بگذارد، رصد می‌کنیم.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای در پاسخ به سؤالی گفت: اگر توافق جامع نهایی شود یک توافق چندجانبه بین‌‌المللی است که مورد تأیید شورای امنیت واقع خواهد شد و از منظر حقوق بین‌الملل برای کشورهایی که آن را تأیید کرده و طرف مذاکره هستند، الزام آور است.

عراقچی افزود: از نظر ما قوانین داخلی آمریکا نمی‌تواند بر الزامات حقوقی بین‌المللی آن کشور حاکم باشد.

انتهای پیام/پ