اعتمادآنلاین| صبح دیروز مجلس شورای اسلامی مصوبهای داشت که از لحظه آغاز بحث درباره آن تا تصویب، واکنشهای مختلفی را هم در تفسیر محتوای مصوبه و هم در نقد یا حمایت از نتیجه عملی آن به همراه داشت. حالا در یک سمت پارلماننشینان میگویند که این مصوبه به معنای افزایش هزینه اینترنت نیست و در سمت دیگر هم مدیران ارشد وزارت ارتباطات و بعضی کارشناسان معتقدند که نتیجه چنین مصوبهای افزایش هزینه اینترنت برای ایرانیان خواهد بود. اما این مصوبه چیست و چه تفسیر و انتقادهایی از آن میشود؟ به طور خلاصه مصوبه دیروز مجلس درباره افزایش مالیات اپراتورهای تلفن همراه است که با اختلاف تفسیر میان دولت و مجلس همراه شده است.
مجلس میگوید این مصوبه باعث افزایش کیفیت اینترنت و همچنین مانع افزایش قیمت آن میشود اما وزارت ارتباطات میگوید مجلس برای افزایش درآمد صداوسیما این مصوبه را تصویب کرده و باعث گرانشدن اینترنت میشود. براساس این مصوبه، حقالامتیاز و حقالسهم دولت از کارور (اپراتورهای خدماتدهنده مخابراتی) به میزان 10 درصد افزایش یافته و به حساب درآمد عمومی ردیف 130404 نزد خزانهداری کل واریز میشود. منابع حاصل به میزان 30 هزار میلیارد ریال با هدف حمایت از تولید محتوا و فعالیتهای فرهنگی و نظارت در فضای مجازی هزینه میشود.
آذریجهرمی: مصوبه مجلس باعث افزایش چشمگیر قیمت اینترنت میشود
یکی از اولین واکشنها به مصوبه دیروز را وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات داشت که دراینباره گفت: «درصورتیکه مجلس مصوبه افزایش سه هزار میلیارد تومانی مالیات اپراتورها را تصویب کند، بستههای اینترنتی اپراتورها با افزایش قیمت چشمگیری روبهرو خواهد شد». «محمدجواد آذریجهرمی» پیش از تصویب این مصوبه در توییتر خود و در واکنش به مصوبهای که قرار است در مجلس تصویب شود نوشت: «امروز نمایندگان مجلس با مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر افزایش سه هزار میلیارد تومانی مالیات اپراتورها و اختصاص آن به برخی دستگاهها از جمله صداوسیما برای امورات نظارتی، مخالفت کنند. تصویب این بند در تبصره 6 بودجه موجب افزایش چشمگیر قیمت بستههای اپراتورها خواهد شد». این مصوبه درباره حقالامتیاز و حقالسهم دولت از کارور (اپراتورهای خدماتدهنده مخابراتی) به میزان 10 درصد افزایش یافته و به حساب درآمد عمومی ردیف 130404 نزد خزانهداری کل واریز میشود. منابع حاصل به میزان 30 هزار میلیارد ریال با هدف حمایت از تولید محتوا و فعالیتهای فرهنگی و نظارت در فضای مجازی هزیه میشود. علاوه بر این مسئولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر و نظارت بر آن بهطور انحصاری بر عهده سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) صداوسیما است. این مصوبه البته در نهایت تصویب شد و بلافاصله پس از تصویب هم واکنشهای مختلفی را به همراه داشت.
معاون وزیر ارتباطات: مصوبه مجلس اینترنت را گران میکند
یکی دیگر از منتقدان مصوبه دیروز، معاون وزیر ارتباطات است که همین دیروز دراینباره اعلام کرد: «مصوبه مجلس، باعث گرانشدن قیمت اینترنت و توقف توسعه مناطق محروم خواهد شد». «حسین فلاحجوشقانی» با انتشار یادداشتی در توییتر در واکنش به مصوبه مجلس گفت: «با مصوبه امروز مجلس، قیمت اینترنت گران خواهد شد و توسعه اینترنت در مناطق محروم نیز متوقف خواهد شد». او در این توییت ادامه داد: «درآمد اپراتورها مستقیم به تعرفه وابسته است و افزایش درآمد خزانه و پرداخت به صداوسیما حتما با رشد قیمت اینترنت مواجه خواهد شد». مشابه این نگاه را دیگر مدیران ارشد وزارت ارتباطات و بعضی کارشناسان این حوزه هم داشتند که به طور خلاصه میگویند نتیجه این مصوبه افزایش هزینه بستههای اینترنت برای مردم خواهد بود اما در سمت دیگر نمایندگان مجلس چنین اعتقادی ندارند.
اینترنت سال آینده گران نمیشود؟
یکی از منتقدان نگاه مدیران وزارت ارتباطات، یک عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی است که معتقد است قیمت اینترنت در سال 1400 افزایش پیدا نخواهد کرد. دراینباره «مجتبی رضاخواه»، عضو هیئترئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه مجلس، به مهر گفت: «ما مصوب کردیم که درآمد دولت از اپراتورهای ارتباطی 10 درصد افزایش پیدا کند و به دنبال آن هستیم که این افزایش درآمد، صرف ایجاد زیرساخت، توسعه زیرساخت و توسعه شبکههای مرتبط با تلفن همراه باشد». او گفت: «در این رابطه توییتی از سوی وزیر ارتباطات منتشر شده است که به نظر میرسد مطلب، درست به ایشان منعکس نشده است. من تأکید میکنم که به طور حتم در سال 1400 قیمت اینترنت افزایش پیدا نخواهد کرد». رضاخواه در تشریح مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر افزایش 10 درصدی درآمد دولت از محل اپراتورهای ارتباطی گفت: «با این مصوبه، درآمد دولت افزایش مییابد. به این مفهوم که این افزایش 10 درصدی درآمد دولت، باعث توسعه زیرساختهای ارتباطی میشود. شاهد هستیم که کیفیت دیتا روی تلفنهای همراه پایین آمده است، با اپراتورها که صحبت میکنیم میبینیم که سیاستهایی که وزارت ارتباطات در چند سال گذشته داشته، باعث شده که سرمایهگذاری در این حوزه کاهش پیدا کند. ما مطابق این مصوبه درآمد دولت را از درآمد اپراتورها افزایش دادهایم و از محل این افزایش درآمد، توسعه زیرساخت و شبکه را لحاظ خواهیم کرد و در نهایت این مصوبه باعث میشود که کیفیت خدمات افزایش پیدا کند».
افزایش قیمت تعرفه اینترنت غیرقانونی است
نمایندگان مجلس نهتنها معتقدند که نتیجه مصوبه دیروز افزایش تعرفه اینترنت نخواهد بود بلکه حتی افزایش قیمت را غیرقانونی میدانند. رضاخواه که عضو هیئترئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه مجلس هم هست دراینباره تأکید کرد: «ما در مصوبه موضوع دیگری را نیز به تصویب رساندیم که بر مبنای آن افزایش قیمت تعرفه اینترنت غیرقانونی است. این مصوبه تصویب شده و اجرای آن قانونی است و اگر قرار باشد کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تعرفه اینترنت را افزایش دهد، این غیرقانونی است و مجلس ورود میکند.
آنها اجازه این کار را ندارند». رضاخواه درباره مبلغی که مطابق این مصوبه در اختیار سازمان صداوسیما قرار میگیرد، اینطور توضیح داد: «برآورد دولت از میزان درآمد اپراتورها برای سال 1400 به میزان مبلغ سه هزار میلیارد تومان کم بوده است. مفهوم آن این است که این پول به جای آنکه در خزانه واریز شود، در اختیار وزارت ارتباطات بوده و ما نمیدانیم که برای چه مواردی استفاده میشده است». او ادامه داد: «مطابق با مصوبه سال گذشته و بدون لحاظکردن 10 درصد افزایش در مصوبه امروز، مبلغ سه هزار میلیارد تومان اپراتورها به وزارت ارتباطات پرداخت میشده اما به خزانه واریز نمیشده است.
ما گفتهایم که این مبلغ باید صرف حمایت از تولید محتوا در فضای مجازی شود. پس این مبلغ ارتباطی با افزایش 10 درصدی حقالسهم دولت ندارد». عضو هیئترئیسه کمیسیون تلفیق درباره نگرانی دولت از گرانشدن تعرفه بستههای اینترنت و نیز توقف توسعه اینترنت روستایی که از سوی وزیر ارتباطات و معاون او عنوان شده است، گفت: «درآمد دولت از محل اپراتورها حدود 11 هزار میلیارد تومان است و دولت این را در بودجه پیشنهادی هفت هزار میلیارد تومان برآورد کرده بود. ما این رقم را به 10 هزار میلیارد تومان افزایش دادیم. حال توسعه ارتباطات روستایی و طرح USO میتواند از این مابهالتفاوت 10 تا 11 هزار میلیارد تومان هزینه شود».
او با تأکید بر اینکه توسعه ارتباطات روستایی تداخلی با مصوبه کمیسیون تلفیق ندارد، ادامه داد: «اینکه گفته میشود این مصوبه، باعث توقف توسعه ارتباطات روستایی میشود، مبنای کارشناسی ندارد. این مصوبه از کدام قسمت بودجه توسعه ارتباطات روستایی کم میکند و کلا این بودجه کجاست که هماکنون باعث توقف توسعه شده است». رضاخواه با بیان اینکه بودجه USO سر جایش است و ما آن را کاهش ندادهایم و هنوز مطابق با پیشنهاد دولت است و تغییری نکرده است، خاطرنشان کرد: «ما در این مصوبه قانونی، درآمد غیرشفاف وزارت ارتباطات را شفاف کردیم و نمیدانیم چرا آقایان از شفافشدن درآمد و هزینهکرد آن نگران هستند و چرا با شفافیت مخالفت میکنند». این مصوبه مربوط به افزایش 10 درصدی حقالامتیاز و حقالسهم دولت از کارور (اپراتورهای خدماتدهنده مخابراتی) است که باید به حساب درآمد عمومی ردیف 130404 نزد خزانهداری کل واریز شود. منابع حاصل به میزان 30 هزار میلیارد ریال با هدف حمایت از تولید محتوا و فعالیتهای فرهنگی و نظارت در فضای مجازی هزینه میشود. حالا باید منتظر ماند و دید که در عمل کدام مورد رخ خواهد داد؛ آیا نظر نمایندگان یعنی افزایشنیافتن قیمت تعرفههای اینترنت عملی میشود یا اینکه نتیجه مصوبه منجر به افزایش چشمگیر هزینه بستههای اینترنت ایرانیان خواهد شد.
منبع: شرق