به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، محمدجواد ظریف روز سهشنبه در همایش بینالمللی مطالبات حقوقی _ بینالمللی دفاع مقدس که در باغ موزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: در اینکه در حمله صدام به ایران قواعد و قوانین آمره حقوق بینالملل مورد نقض قرار گرفت، تردیدی نیست؛ حمله نظامی گسترده به جمهوری اسلامی ایران کشوری که تازه از یک انقلاب وارد مراحل کشورسازی و ایجاد یک ساختار انقلابی شده بود و به خیال خودشان در شرایط نامساعد و قابل خدشه قرار گرفته بود، هم عمل جنایتکارانه و تجاوزکارانه است و هم نیت تجاوزکارانه دارد و هیچ توجیهی ندارد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ادعای دفاع پیشدستانه هم نمیتواند برای حمله به ایران مورد توجه قرار بگیرد، ادامه داد: ماده 51 منشور ملل متحد کاملاً صریح است، اقدام نظامی تنها در صورتی مجاز است که قبل از آن حمله مسلحانه صورت گرفته باشد. حتی در راحتترین و گستردهتر تفاسیر از ماده 51، اقداماتی میتواند مقدمه دفاع مشروع قرار بگیرد که به شدت و گستردگی عملیات مسلحانه باشد.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
رییس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: بر اساس راحت ترین و گسترده ترین تفاسیر از ماده 51، اقداماتی میتواند مقدمه دفاع مشروع قرار بگیرد، که به شدت و گستردگی عملیات مسلحانه باشد. چنین ادعایی توسط عراق قابل قابل اثبات نبوده و در پنل تخصصی سازمان ملل متحد و گزارش دبیرکل هم این به خوبی ذکر شده است.
وی تصریح کرد: لذا تجاوز حتماً شکل گرفته و این تجاوز با هدف توسعه طلبی بوده نه با هدف دفع یک مشکل و این تجاوز بعنوان یک حرکت در شرایط ویژه منطقهای و بینالمللی به منظور گرفتن امتیاز صورت گرفته و لذا طبق هر تعریفی تجاوز محسوب میشود واستفاده گسترده از اقداماتی است که در همه مقررات بینالمللی مورد محکومیت حتی با عنوان جنایت جنگی است.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: تعداد اسرای ثبت نام شده ایران 19 هزار نفر است. تعداد اسرای ثبتنام شده عراق در ایران نزدیک 50 هزار نفر است. اما روزی که همه اسرا آزاد شدند، از عراق هم 50 هزار نفر آزاد شدند البته بعد از مدتها و دعواهای طولانی یعنی رژیم عراق 30 هزار اسیر ایرانی را ثبتنام هم نکرد. این حتما و بدون تردید نقض کنوانسیونهای ژنو به ویژه کنوانسیون 4 است.
رییس دستگاه دیپلماسی گفت: گزارشهای سازمان ملل نشان میدهد که عراق در تخریب مناطق مسکونی، اقدامات هدفمند صرفاً برای تخریب انجام داده است. بعد از فتح خرمشهر سازمان ملل متحد گزارش داد که عراقیها با ابزار مکانیکی شهر را نابود کردند. این خود یک جنایت جنگی و استفاده از سلاح علیه مناطق مسکونی است.
ظریف با اشاره به حملات موشکی صدام به شهرها اضافه کرد: اقداماتی که در جبهه و در دزفول که میگفتند با موشکهای 9 متری شروع شد و تهران و سایر شهرها ادامه یافت در آنچه به جنگ شهرها معروف شد جنایت جنگی است.
وی خاطرنشان کرد: بارها گزارشهایی از سوی سازمان ملل متحد مبنی بر استفاده عراق از ابزار نظامی برای هدف قرار دادن غیرنظامیان منتشر شد.
به گزارش ایرنا، رییس دستگاه دیپلماسی با اشاره به استفاده از سلاح شیمیایی علیه نظامیان، علیه غیرنظامیان و علیه مردم عراق اظهار کرد: در 6 یا هفت گزارش سازمان ملل ثابت شد که عراق از سلاح شیمیایی ابتدا علیه نظامیان و سپس علیه غیرنظامیان استفاده کرده است.
وزیر امور خارجه درباره حمله به کشتیها تصریح کرد: جنگ نفتکشها توسط عراق شروع شد و همواره صدام تاکید داشت باید آخرین موشک را هم او بزند حتی زمانی که دبیرکل سازمان ملل متحد راهکاری برای توقف در زمینه جنگ شهرها و جنگ نفتکشها ارائه میداد، یکی از شروط صدام این بود که آخرین موشک را او باید بزند یعنی وقاحت تا آنجا بود که بر این موضوع تاکید داشت که من باید این اقدام را تمام کنم.
انتهای پیام/