شناسهٔ خبر: 45794983 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

مجلس ایران با کلیات بودجه ۱۴۰۰ مخالفت کرد؛ 'رای اشتباهی' بعضی نمایندگان

صاحب‌خبر -

نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ را رد کردند؛ این در حالیست رئیس جمهوری ایران با وجود دعوت قبلی، در این جلسه حضور نیافته است.

کلیات لایحه به رای مجلس گذاشته شد که بر اساس گزارشها با ۹۹ رای موافق، ۱۴۸ مخالف و ۱۲ ممتنع از مجموع ۲۶۲ رای ماخوذه به تصویب مجلس نرسید.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، در نامه‌ای به آقای روحانی از او خواسته بود برای دفاع از این لایحه در مجلس حاضر شود که این اتفاق نیافتاده است.

البته محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه برای دفاع از لایحه بودجه در مجلس حضور داشت.

لایحه بودجه سال آینده در حالی رد شده است که گفته شده بعضی نمایندگان لایحه بودجه را با گزارش کمیسیون تلفیق اشتباه گرفته بودند.

محمد خدابخشی، نایب رییس این کمیسیون گفته است: "برخی از نمایندگان نمی‌دانستند که به لایحه بودجه رای می‌دهند یا گزارش کمیسیون تلفیق مجلس، از این رو برخی از نمایندگان اشتباهی رای دادند."

ICANA
برخی از نمایندگان نمی‌دانستند که به لایحه بودجه رای می‌دهند یا گزارش کمیسیون تلفیق مجلس؛ از این رو برخی از نمایندگان اشتباهی رای دادند
محمد خدابخشی
نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی

همزمان دولت ایران از رد شدن کلیات لایحه بودجه سال آینده استقبال کرده است.

علی ربیعی، سخنگوی دولت این کشور گفته است: "فکر می‌کنم پیام نگرانی دولت و اقتصاددانان از تغییرات اساسی و غیرکارشناسی در بودجه دریافت شد و اینکه به این نکات توجه و پیام‌ها دریافت شد از کلیت مجلس تشکر می‌کنیم."

بنابر اعلام سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ جمع منابع عمومی دولت ایران از ۸۴۱ هزار میلیارد تومان در کمیسیون تلفیق به یکهزار و ۱۹۴ هزار میلیارد تومان رسیده است.

در این لایحه همچنین درآمدهای پیش بینی شده ۳۱۷ هزار میلیارد تومان بود که کمیسیون تلفیق آن رابه ۴۵۵ هزار میلیارد تومان رسانده بود.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران گفته است: "همه ما می‌دانیم که در صادرات نفت در حداقل به سر می‌بریم و شما هم تائید می‌کنید که ما در سختی و مشکلات هستیم اما سوال ما این است که در این شرایط چطور شما دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه برای فروش نفت را پیشنهاد می‌دهید؟ این دوگانگی را باید چگونه حل کنیم؟"

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در دفاع از این لایحه به مواردی انتقادی که پیشتر مطرح شده بود نظیر "رشد منابع و مصارف، وابستگی بودجه به نفت و ضرورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی" اشاره کرد.

او خطاب به نمایندگان مجلس گفته" چرا نمایندگان با انتقادات، ۲ماه فضای سیاسی کشور را تحت تاثیر قرار دادند و چرا اصلاح ساختاری را که می گفتند باید در لایحه صورت گیرد، رقم نزدند."

بعضی از نمایندگان مخالف، نظیر محسن زنگنه از تورم زا بودن این لایحه بودجه انتقاد کرده‌اند.

او گفته: "نرخ نقدینگی باید دو هزار و ۸۰۰ باشد اما اکنون از ۳ هزار نیز گذشته است؛ باید پاسخ داده شود چه برنامه‌ای برای جلوگیری از نقدینگی داریم و همچنین مسئله بیکاری، اشتغال و … نیز چطور مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت."

محمدرضا میرتاجدینی هم از نمایندگان موافق بود که گفته: "ثبات اقتصادی که از آب حیات واجب تر است با رد کلیات بودجه وضعیت بدتری پیدا نمی‌کند بنابراین لازم است ما در این زمینه منابع کلان را در نظر بگیریم."

در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، لایحه بودجه بی حاشیه نبوده است.

در سال ۱۳۹۷ این لایحه در صحن علنی رد شد و سال پیش (۱۳۹۹) هم با حکم حکومتی آیت‌الله خامنه‌ای به تصویب رسید.

طبق آیین نامه داخلی، دولت دو هفته وقت دارد لایحه بودجه را بار دیگر با اصلاحات به مجلس ارسال کند.