شناسهٔ خبر: 45757802 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

از تاکید رهبر انقلاب بر «عمل در برابر عمل» تا احتمال سفر گروسی به ایران

صاحب‌خبر -

خبرگزاری آریا-رهبر معظم انقلاب تاکید کردند: «ما حرف و وعده خوب خیلی شنیدیم که در عمل آنها نقض شده و ضدش عمل شده است. حرف فایده نداره، وعده فایده نداره، این دفعه فقط عمل، اگر از طرف مقابل عمل ببینیم، ما هم عمل خواهیم کرد.»

به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از یورونیوز،حسن روحانی، رییس جمهور ایران نیز صبح روز چهارشنبه در جمع وزیران کابینه اش تأکید کرد که سلاح کشتار جمعی از جمله سلاح هسته ای در برنامه دفاعی ایران جایی ندارد.
او گفت که «ایران نمی‌خواهد دارنده سلاح هسته‌ای باشد، نمی‌خواهد نگهدارنده سلاح هسته‌ای باشد و به طریق اولی هیچ وقت نمی‌خواهد از سلاح هسته‌ای استفاده کند.» رئیس جمهور ایران تأکید کرد که اگر دنیا هم بخواهد، ایران سلاح هسته ای نمی‌خواهد.
این سخنان آقای روحانی در زمانی مطرح شده است که ایران از یک طرف شمارش معکوس را برای خروج از پروتکل الحاقی در پنجم اسفند آغاز کرده است و از سوی دیگر برداشت‌هایی که از سخنان وزیر اطلاعات دولتش شده بود مبنی بر اینکه ایران در صورت فشار به سمت تولید سلاح اتمی هل داده خواهد شد.
دولت آمریکا پس از روی کار آمدن جو بایدن در مقام رئیس جمهور باید درباره تلاش‌های ایران در حوزه هسته ای و بازگشت دوباره به پیمان هسته ای سال 2015 بپیوندد یا خیر، تصمیم بگیرد.
بنابراین گویا آقای روحانی خواسته است امروز با بیان اینکه تهران به دنبال فعالیت مخفی هسته‌ای و بمب هسته ای نیست، پای بندی ایران به توافقنامه سال 2015 را با کشورهای شرکت کننده در مذاکرات برجام نشان دهد. هرچند او تأکید دارد که هیچ تغییری در توافقنامه برجام پذیرفته نخواهد شد.
دو دولت ایران و آمریکا این روزها در کنار تصمیم های دشواری که در روابطشان پیش رو دارند، موضوع چگونگی لغو تحریم های واشنگتن علیه تهران و اجرای برجام به سکوی اولیه این مذاکرات تبدیل شده است.
از همین رو آقای روحانی به تلاش‌هایی که سال 1398 و در جریان سفرش به نیویورک برای تشکیل جلسه 1+5 در نیویورک با حضور دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا اشاره کرد، «شرط ایران این بوده است که آقای ترامپ پیش از جلسه اعلام کند به برجام برگشته‌ است.»
بنابراین رئیس جمهور ایران تأکید کرد: «همه بدانند که پای عهد هستیم و نمی خواهیم لج‌بازی کنیم و می خواهیم مسائل حل شود.»

حرف زیاد شنیدیم
موضوعی که آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران نیز در سخنان خود در صبح چهارشنبه به آن اشاره کرد. آقای خامنه ای در یک سخنرانی ویدئویی برای مردم در آذربایجان شرقی پخش می‌شد، با تأکید بر اینکه فقط یک نکته درباره برجام می‌گوید، گفت: «ما حرف و وعده خوب خیلی شنیدیم که در عمل آنها نقض شده و ضدش عمل شده است. حرف فایده نداره، وعده فایده نداره، این دفعه فقط عمل، اگر از طرف مقابل عمل ببینیم، ما هم عمل خواهیم کرد.»
آقای روحانی هم در سخنان خود گفت: «آمریکایی‌ها به صراحت اعلام کنند ما هم به صراحت اعلام می کنیم. آمریکایی‌ها یک قدم بردارند ما هم یک قدم برمی‌داریم. آمریکایی ها همه قدم ها را یکجا بردارند ما هم همه قدم‌ها را یکجا برمی‌داریم. تدریج می خواهند اهلا و سهلا، مجموعه می خواهند اهلا و سهلا، نمی‌خواهند باز هم اهلا و سهلا، دعوا که نداریم. تکلیف روشن است.»

وزیر خارجه آمریکا: راه دیپلماسی با ایران باز است
مواضع مقام های عالی رتبه ایران در حالی بیان شده است که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا سه شنبه شب در گفتگویی اعلام کرد که راه دیپلماسی با ایران در خصوص توافق هسته ای 2015 همچنان باز است. البته او تأکید کرد که ابتدا اگر ایران دوباره مفاد برجام را اجرا کند، آمریکا هم چنین خواهد کرد.
آقای بلینکن بدون آنکه مشخص کند که آیا دولت جدید آمریکا برای برقراری تماس مستقیم با ایران تلاش کرده است است یا خیر، گفت که منتظر واکنش تهران هستند تا ببینند چه خواهد شد.
اما آقای روحانی در مقابل این سخنان تأکید کرد که «مشکل یک چیز بیشتر نیست» و آن مشکل، «تحریم های ظالمانه و غلط» است که باید برداشته شود تا مشکل حل شود.
آقای روحانی در ادامه با اشاره به مصوبه مجلس ایران در خصوص خروج از پروتکل الحاقی و برخی سخنان مبنی بر اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی گفت که ایران بازرسان آژانس را بیرون نمی‌کند.

مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند به ایران بیاید
او در ادامه به درخواست رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای سفر به ایران اشاره کرد و گفت که او می‌تواند به تهران بیاید، می‌تواند مذاکره کند، می‌تواند مذاکره نکند. به احتمال بسیار زیاد طرف ایرانی روز شنبه میزبان رافائل گروسی خواهد بود.
آقای روحانی همچنین خطاب به برخی سران کشورهای اروپایی از جمله امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه به پیشنهاد آقای ترامپ به ایران مبنی بر بازگشت آمریکا به برجام به شرط اضافه شدن دو موضوع «موشک» و «منطقه» در مذاکرات، گفت که به آن‌ها اعلام کرده است ایران درباره مسئله موشکی و دفاعی و منطقه با آمریکا و 1+5 مذاکره نخواهد کرد.
آقای روحانی در نهایت با تأکید بر اینکه برجام باید اجرا شود، رایزنی در نحوه اجرای برجام را ممکن دانست.
حال باید دید که طرح سخنان برجامی از سوی مقام های عالی آمریکا و ایران از یک سو و تأکید آنان بر باز بودن راه دیپلماسی از سوی دیگر، دو کشور را به سمت استفاده از دیپلماسی پنهان سوق داده است یا خیر؟ و البته آیا ایران و آمریکا در دیپلماسی پنهان خواهند توانست گام های متقابل را برای رسیدن به یک توافق جامع بردارند یا خیر؟

سعید خطیب زاده:‌ اروپایی‌ها تعهدات برجامی را اجرا نکنند از پروتکل الحاقی خارج می‌شویم
دولت ایران می‌گوید در صورت عدم اجرای تعهدات برجامی از سوی اروپا، پروتکل الحاقی متوقف خواهد شد.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری روز دوشنبه گفت:‌‌‌ «این اقدام البته به معنای توقف نظارت‌‌های "فراپادمانی" است و به معنی پایان تمامی نظارت‌ها نیست. در واقع ایران عضو ان پی تی است ولی پروتکل‌ الحاقی متوقف می‌شود.»
یکی از مهم ترین مفاد پروتکل الحاقی اجازه بازدید از تاسیسات و مراکز هسته‌ای ایران است. این پروتکل به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه دسترسی‌های گسترده‌تر در بازرسی‌های خود را داده است. بازرسان آژانس حق دارند در بازدید‌های سرزده، حتی دو ساعت پیش از زمان بازدید، به ایران اطلاع دهند. همچنین این بازرسان می‌توانند علاوه بر نمونه ‌برداری از تاسیسات و مناطق مورد بازرسی، تجهیزات مخصوص آژانس برای مانیتورینگ و بازرسی‌های بیشتر را در سایت‌های ایرانی نصب کنند.
سعید خطیب زاده،‌ سخنگوی دولت ایران تاکید کرد که تمامی این اقدامات تهران در صورت اجرای تعهدات برجامی طرف‌های اروپایی، برگشت پذیر خواهند بود. آقای خطیب زاده در سخنان خود بار دیگر تاکید کرد که «فعالیت‌های هسته ای ایران،‌ طبق فتوای رهبر ایران کاملا صلح آمیز باقی خواهد ماند.»‌جمعه گذشته فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیه‌ای مشترک تهران را متهم کردند که با نقض تهدات خود در توافق برجام، روند دیپلماسی را به «مخاطره» انداخته است.
در این بیانیه آمده است:‌‌ «ما،‌ اروپایی‌ها، قویا از ایران می‌خواهیم تا این فعالیت‌ها را بدون تعلل متوقف کند و دیگر در چهارچوب برنامه هسته‌ای خود گامی در راستای نقض تعهداتش برندارد.
محمد جواد ظریف در واکنش به این بیانیه، خروج دولت آمریکا از برجام را دلیل اصلی «اقدامات غیرقابل جبران»‌ امروز درباره توافق هسته‌ای عنوان کرده بود.

آژانس انرژی اتمی: ایران 5 اسفند پروتکل الحاقی را متوقف می‌کند
ایران روز 15 فوریه (27 بهمن) به آژانس اطلاع داد که این کشور اجرای اقدامات شفاف داوطلبانه تحت برجام را در تاریخ 23 فوریه (5 اسفند) از جمله پروتکل الحاقی را متوقف می کند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی دریافت نامه با موضوع توقف اجرای اقدامات داوطلبانه تهران تحت برجام که کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی در وین از ارسال آن به مدیر کل آژانس خبر داده بود را تایید کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آژانس بین المللی انرژی اتمی در بیانیه ای اعلام کرد: ایران روز 15 فوریه (27 بهمن) به آژانس اطلاع داد که این کشور اجرای اقدامات شفاف داوطلبانه تحت برجام را در تاریخ 23 فوریه (5 اسفند) از جمله پروتکل الحاقی را متوقف می کند.
سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین الملل از تحویل این نامه در عصر روز دوشنبه گذشته به مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر داد.
‌غریب آبادی اعلام کرد: این اقدام در اجرای قانون مصوب مجلس شورای اسلامی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران و در راستای حقوق مصرح جمهوری اسلامی ایران تحت بندهای 26 و 36 برجام و به علت عدم پایبندی طرف های مقابل به تعهدات خود در جهت رفع تحریم های غیرقانونی، صورت گرفته است.
نماینده دائم کشورمان تصریح کرد: در این نامه از آژانس خواستیم تا در اسرع وقت اقدامات لازم را برای اجرای درخواست های ایران جهت توقف اقدامات مختلف داوطلبانه، شامل اجرای پروتکل الحاقی، به عمل آورد. ‌
وی افزود: از این پس، همکاریهای ایران و آژانس صرفا بر مبنای تعهدات پادمانی ادامه خواهد یافت تا زمانی که با لغو تحریمها به صورت عملی و ملموس، زمینه برای بازگشت ایران به اجرای مجدد این اقدامات فراهم گردد.
مجلس شورای اسلامی 11 آذرماه گذشته با تصویب قانون لغو تحریم‌ها دولت را مکلف کرد که در صورت ادامه‌ تحریم‌های آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گام‌های بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد.
بر اساس ماده 6، «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای 36 و 37 برجام، ظرف مدت 2 ماه از تصویب این قانون، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»

عباس عراقچی :زمان حفظ برجام رو به پایان است
عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی بین المللی سی جی تی ان چین به دولت بایدن هشدار که داد که زمان حفظ برجام رو به پایان است.
 به گزارش سی جی تی ان، عراقچی در پاسخ به اظهارات جو بایدن رییس جمهوری آمریکا که گفته است «تحریم های ایالات متحده علیه ایران را لغو نمی کند مگر اینکه تهران تعهد خود را به برجام نشان دهد»، گفت: ایالات متحده ابتدا باید اقدام و تحریم های ایران را لغو کند.
وی خاطرنشان کرد: ایران آماده است تا پس از برداشته شدن تمام تحریم های آمریکا علیه تهران، به سرعت به تعهدات کامل خود در برجام بازگردد
عراقچی افزود: وضعیت کاملاً روشن است. این ایران نیست که برجام را ترک کرد بلکه ایالات متحده بود که از این توافق خارج شد. ایالات متحده تصمیم گرفت که مشارکت خود را در برجام متوقف کند آنها میز را ترک کردند و دوباره تحریم ها را اعمال کردند. آنها حتی تحریم های جدیدی را علیه ایران اعمال کردند.
اکنون، اگر سیاست آنها این است که به برجام برگردند و دوباره یک عضو برجام  شوند باید تحریم ها را بردارند، آنچه ما انجام دادیم در حقیقت واکنشی به نقض توافق توسط ایالات متحده و در برابر اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران بود. همانطور که گفتم، کاهش تعهدات توسط ایران، در واقع اقدامی قابل اصلاح بر اساس بند 36 برجام است.
معاون وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: بنابراین من فکر می کنم اگر شرایط را منطقی بررسی کنید، همه می گویند این ایالات متحده است که باید اول به برجام برگردد. هنگامی که آنها بازگشتند و تحریم ها علیه ایران را لغو کردند و ما تأیید کردیم که تحریم ها از بین رفته است، ما هم آماده ایم که به سرعت به برجام برگردیم.

 


نظر شما