گروه بین الملل – رجانیوز: شورای امنیت روز سهشنبه پیشنویس قطعنامه کشورهای عربی با محوریت اعمال تحریم علیه جنبش انصارالله یمن به رأی گذاشت.
جلسه شورای امنیت برای رأیگیری درباره قطعنامه پیشنهادی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در مورد یمن برگزار و این قطعنامه با رأی ممتنع روسیه تصویب شد.
پیشنویس قطعنامه مذکور از سوی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس تهیه شده بود و اردن، به عنوان تنها کشور عرب حاضر در شورای امنیت آن را در این شورا مطرح کرد. مسکو پیشتر مخالفت خود را با برخی بندهای این پیشنویس اعلام کرده بود که باعث شد اعراب تغییراتی در آن به وجود بیاورند.
شورای امنیت در قطعنامه امروز خود ارسال سلاح برای حوثیها و نیروهای علی عبدالله صالح را در یمن ممنوع کرد. قطعنامه شورای امنیت از کشورها میخواهد تا کشتیهایی را که به طرف یمن حرکت میکنند، بازرسی کنند. این قطعنامه همچنین تحریمهایی را علیه عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله و نیز فرزند ارشد علی عبدالله صالح، رئیسجمهوری پیشین یمن در نظر گرفته است.
ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل در سخنرانی خود در جلسه شورای امنیت گفت: روسیه به این علت به قطعنامه پیشنهادی شورای همکاری خلیج فارس درباره یمن رای ممتنع داده که این قطعنامه پیشنهادهای مسکو را در نظر نگرفته است. این قطعنامه آسیبهایی را که از عملیات نظامی به ملت یمن می رسد در نظر نگرفته است. نباید از این قطعنامه شورای امنیت برای برهم زدن ثبات یمن استفاده شود.
وی افزود: ما از تلاشهای سازمان ملل برای از سرگیری گفتوگوها در یمن حمایت میکنیم.
سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز در سخنرانی خود در شورای امنیت حوثیها را به گسترش حملات نظامی در یمن با هماهنگی علی عبدالله صالح متهم کرد و افزود: طرح پیشنهادی شورای همکاری خلیج فارس باید اساس دستیابی به راه حل در یمن باشد.
در همین حال عبدالله المعلمی، نماینده عربستان در سازمان ملل ضمن استقبال از تصویب قطعنامه اعمال تحریمها علیه انصارالله در شورای امنیت اعلام کرد: این اقدام به منزله تایید آشکار عملیات ائتلاف در یمن است.
وی مدعی شد: عربستانیها بیشتر از دیگر طرفها در مورد اوضاع غیرنظامیان در یمن نگران هستند و ما تمامی کمکهای لازم را به آنها ارائه کرده و حتی زخمیشدگان را به بیمارستانهای عربستان منتقل کردیم و همچنان به این اقدامات ادامه میدهیم.
سفیر عربستان در سازمان ملل تاکید کرد: در صورتی که انصارالله به قطعنامه شورای امنیت عمل نکند اوضاع کنونی یمن به همین صورت باقی خواهد ماند.وی مدعی شد که تصویب قطعنامه شورای امنیت به این معناست که "فعالیتهای ایران در یمن از سوی جامعه جهانی غیرقابل قبول است."
واکنش انصار الله به قطعنامه : ظالمانه اما بی اثر
از سوی دیگر جنبش انصارالله تصویب قطعنامه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در شورای امنیت را به شدت محکوم کرد و از مردم یمن خواست تا برای محکومیت این قطعنامه روز پنجشنبه به خیابانها آمده و اعتراض خود را نسبت به صدور این قطعنامه اعلام کنند.
محمد البخیتی عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله اعلام کرد: اقدام شورای امنیت در تصویب پیش نویس قطعنامه شورای همکاری خلیج فارس درباره یمن اقدامی ظالمانه است و هیچ گاه مردم یمن را از تکمیل انقلاب خود و از بین بردن القاعده منحرف نخواهد کرد.
وی افزود: کمیتههای انقلابیون نیازی به سلاح از خارج ندارند و صدور چنین قطعنامهای هیچ تاثیری در این زمینه ندارد. ما به پاسخ به چنین قطعنامهای که هیچ تاثیری بر اوضاع در یمن ندارد نیازی نداریم.
جاوزات ائتلاف متجاوز سعودی با مشارکت 10 کشور از ششم فرودینماه به دستور پادشاه عربستان آغاز شده است و برای بیستویکمین روز متوالی همچنان ادامه دارد.بر اساس آمار به دستآمده، طی این مدت 2500 نفر از مردم بیگناه یمنی در تجاوزات سعودی جان خود را از دست دادند و بسیاری از زیرساختهای این کشور نابود شده است.
انصارالله یمن نیز علی رغم حملات گسترده عربستان تصمیمی به پاسخ نظامی به این کشور ندارد و با همکاری ارتش و نیروهای مردمی به دنبال تثبیت شرایط داخلی و از بین بردن القاعده و نیروهای طرفدار منصور هادی است که در جنوب این کشور سازماندهی شدند.علاوه بر این وزیر دفاع کم سن و سال عربستان سعودی هم می داند، ورود نظامیان به مرزهای یمن هزینه های سنگینی را متحمل این کشور خواهد کرد.
با این حال به عقیده کارشناسان سکوت مقطعی انصارالله نسبت به تجاوز عربستان نه از روی ناتوایی است بلکه خویشتن داری حکیمانه ای است که در صورت شعله ور شدن شعله های جنگ و با تغییر سیاست انصارالله آل سعود باید هزینه سنگین آن را بپردازد.
عُمان میزبان گفتوگوهای محرمانه برای پایان مسأله یمن
منابع دیپلماتیک آگاه به خلیج فارس اعلام کرد عُمان از چند روز پیش استقبال از شخصیتهای وابسته به انصارالله یمن و افراد نزدیک به ائتلاف عربی حملهکننده به یمن را آغاز کرده تا راهحلی سیاسی برای بحران یمن یافت شود.
این منابع آگاه به وبگاه مصری «البوابه» گفتند: طرحی که مصر پیشتر برای مسأله یمن اراده داده است، پیشنهاد میکرد مسقط میزبان گفتوگوها بین گروههای یمنی باشد ، یک واسطه ایرانی در مذاکرات غیر مستقیم حضور داشته باشد و یک «خط ارتباطی» با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران نیز برقرار شود.
منابع مذکور در ادامه اعلام کردند: «سلطان قابوس» پادشاه عمان مدتی است تماسهای خود را با پایتختهای مختلف برای آتشبس در یمن آغاز کرده تا زمینه برای مذاکره آماده شود اما عربستان سعودی اصرار به ادامه عملیات نظامی دارد .
عمان طرحی را بر دو اساس پیشنهاد کرده است: اول: قانع کردن دو طرف نزاع برای یک آتشبس انسانی و آغاز مذاکرات پس از آن برای آتشبس دائمی و دوم: مسقط با مشارکت کشورهای اروپایی، آمریکا و سازمان ملل و ضمانتهای بینالمللی میزبان مذاکرات باشد.
اما ادعا می شود از بارزترین خطوط مطرح شده برای حل مسأله یمن بازگشت «عبد ربه منصور هادی» رئیسجمهور مستعفی به رأس امور برای مرحله انتقالی است تا پس از آن انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی برگزار شود و دوم اینکه انصارالله از مواضع خود عقبنشینی کنند و سلاحهای خود را تحویل دهند تا در نهایت یک حکومت مدنی متشکل از گروههای مختلف این کشور تشکیل شود.
طبیعی است که این طرح خواسته مردم یمن و انصارالله را تامین نمی کند.
از سوی دیگر دو روز پیش نیز وزیر خارجه ایران طرحی 4 مادهای ایران برای توقف جنگ در یمن را ارائه کرد. این طرح شامل آتش بس، کمک بشردوستانه، گفتگوی داخلی یمن و تشکیل یک دولت فراگیر است.