شناسهٔ خبر: 45551686 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صبح‌نو | لینک خبر

چهارمین سفر اعلام شده نتانیاهو به امارات لغو شد

کلاه گشاد سازش بر سر ابوظبی

روح‌الله فرقانی / درحالی که چندماه از اعلام عادی سازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی می‌گذرد، اما نتانیاهو هنوز نتوانسته به امارات و بحرین سفر کند و سفر رسمی او با وجود چند‌بار اعلام، به تعویق می‌افتد. تعویق چندباره سفر نتانیاهو به امارات وبحرین باعث شده تا به تدریج اختلاف پنهانی ابوظبی با تل‌آویو آشکار شود تا مقامات اماراتی و بحرینی از خروش و بیداری ملت‌های خود در هراس باشند. کما اینکه هفته گذشته شهر برید در مرکز عربستان شاهد خیزش و اعتراضات مردمی نسبت به سیاست‌های آل‌سعود بود.

صاحب‌خبر -

دو ماه پیش بود که رسانه‌ها برای بار دوم اعلام کردند «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی سفرش به دو کشور امارات و بحرین را لغو کرد که دلیل آن «تحولات سیاسی اراضی اشغالی» اعلام شد. پس از آن نیز، دو هفته پیش بود که، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی برای سومین بار پیاپی و این بار به بهانه پروتکل‌های بهداشتی سفر خود به دو کشور سازش‌گر امارات و بحرین را به تعویق انداخت. در آن زمان خبرگزاری رویترز به نقل از مسوولان اماراتی گزارش داد که این سفر قرار‌بود هفته آینده انجام شود که به زمان دیگر محول شده است.  دلیل لغو  سفر نتانیاهو به دو کشور سازش‌گر منطقه خلیج‌فارس، اعمال محدودیت‌های کرونایی و قرنطینه سراسری فلسطین اشغالی اعلام شده است.
 لغو و تعویق سفرهای نتانیاهو به بحرین و امارات به‌گونه‌ای اعلام می‌شد که گویا این اقدام از جانب مقامات صهیونیستی است، اما حال به تازگی برای چهارمین‌بار سفر از پیش تعیین شده نتانیاهو به امارات و بحرین تغییر کرده است و در‌حالی که قرار بود او برای سه روز به امارات سفر کند، این سفر به سه ساعت کاهش یافته و همزمان روزنامه یدیعوت آحارانوت نیز اعلام کرد که «بنیامین نتانیاهو» سفرش به بحرین را به‌طور کامل لغو کرده است. بنا به این گزارش، تصمیم نتانیاهو به لغو سفرش به بحرین پس‌از کاهش مدت زمان سفر او به امارات از سه روز به سه ساعت اتخاذ شده و منابع خبری رژیم صهیونیستی باردیگر دلیل تغییربرنامه‌های سفر نتانیاهو را «ادامه بحران کرونا و تمدید مدت زمان بسته‌شدن فرودگاه بن گوریون» عنوان کردند.
  به نظر می‌رسد که در جریان لغو و تغییرات پی‌در‌پی سفر نتانیاهو به امارات و بحرین، موضوع کرونا تنها در حد یک بهانه باشد و این تغییرات سفر بیش از کرونا متأثر از برخی تصمیمات از سوی میزبانان نتانیاهو در امارات و بحرین است.
نباید فراموش کرد؛ «بنیامین نتانیاهو» این روزها به شدت زیر فشار داخلی ناشی از اتهامات در جریان یک پرونده فساد است و همزمان او به ناچار خود را برای یک رقابت انتخاباتی سنگین آماده می‌کند. انتخاباتی که طی یک‌سال گذشته سه دور متوالی برگزار شده، اما در هیچ‌کدام احزاب سیاسی رژیم صهیونیستی نتوانستند اکثریت مطلق را به‌دست آورند و کابینه‌های متزلزل چندماهه با انحلال خود کار را به انتخابات مجدد کشاندند و حال برای چهارمین دور متوالی این انتخابات پارلمانی قرار است در رژیم صهیونیستی برگزار شود. اگر در این دور از انتخابات نتانیاهو با شکست مواجه شود، پس از دفتر نخست‌وزیری مستقیم به دادگاه و شاید حتی بازداشت موقت خواهد رفت، چرا‌که پرونده فساد اقتصادی او در جریان است و علاوه بر آن اعتراضات شهروندان اراضی اشغالی نسبت به سیاست‌های نتانیاهو همچنان به تظاهرات خود در مقابل منزل نتانیاهو ادامه می‌دهند تا آنجا که این تظاهرات به هفته سی‌ام خود نیز نزدیک شده است.
 از سویی دیگر، نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نزدیک‌ترین هم پیمان و متحد خود، یعنی «دونالد ترامپ» در آمریکا را از دست داده و روی کار آمدن «جوبایدن» در کاخ سفید، حیات سیاسی نتانیاهو را نیز با چالش روبه‌رو کرده است تا آنجا که برخی اقدامات وی از جمله توسعه شهرک‌سازی در اراضی اشغالی و معامله قرن از سوی بایدن مورد انتقاد قرار گرفته است.
بسیار طبیعی است که لغو و محدودشدن سفر نتانیاهو به امارات و بحرین نه از جانب صهیونیست‌ها، بلکه از جانب کشورهای عربی سازش‌کار صورت گرفته، چون در مجموع سفر طولانی نتانیاهو به دو کشور عربی دستاورد مورد نیاز اوست و واقعیت ماجرا حاکی از آن دارد که تغییرات برنامه‌های سفر نتانیاهو از طرف میزبانان عرب او صورت می‌گیرد. در‌عین حال عقب‌نشینی امارات و بحرین از پذیرایی گرم از نتانیاهو نیز قابل توجه به نظر می‌رسد. به نظر می‌رسد شیوخ اماراتی از واکنش‌های داخلی و مردمی خود در هراسند کما اینکه این رویدادها و اعتراضات هفته گذشته در شهر «برید» و مرکز عربستان روی داد. «محمد‌بن‌سلمان» که حفظ قدرتش را در رابطه با کاخ سفید، ادامه جنگ یمن، حمایت از گروه‌های تروریستی داعش، بازداشت و زندانی فعالان اجتماعی، شاهزادگان و مشروعیت یافتن رژیم صهیونیستی می‌بیند، این روزها در حالی با بحران داخلی و تظاهرات مردمی نسبت به سیاست‌های شکست‌خورده‌اش مواجه شده که با عدم‌مشروعیت از سوی مردم شبه‌جزیره روبه‌رو شده و همانطور که قابل‌پیش‌بینی بود، هفته گذشته شروع یک بیداری و خیزش مردمی را در عربستان شاهد بودیم که دوشنبه گذشته اهالی شهر«بریده» در اعتراض به سیاست‌های اقتصادی دولت سعودی درخصوص محدودیت‌های کرونایی و اوضاع اقتصادی و بیکاری ناشی از آن به خیابان‌ها آمده و خواستار رفع این محدودیت‌ها شدند که این تظاهرات با درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی روبه‌رو شد.
 کاهش قیمت نفت، ادامه جنگ یمن، حمایت از گروه‌های تروریستی تکفیری داعش، همراهی با سیاست‌های رژیم صهیونیستی و شیوع کرونا در کنار ولخرجی‌ها و فساد مالی مقامات  این کشورهای عربی در منطقه درآمدهای ارزی آن‌ها را به شدت کاهش داده و فشار اقتصادی بی‌سابقه‌ای را به مردم این کشورها تحمیل کرده است؛ بحران‌هایی که عربستان و حتی امارات در منطقه و در داخل خود بدان دامن زدند، برخلاف پیش‌بینی نه‌تنها در جهت منافع آن‌ها پیش نرفته است، بلکه خطرات بنیادین و اساسی را متوجه قدرت بن‌زاید در داخل امارات کرده است.
بحرین به‌دلیل مخالفت‌های مردمی هنوز امکان میزبانی از نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را ندارد و علی‌رغم درخواست تل‌آویو، اما ترجیح می‌دهد که در این ارتباط محافظه کاری بیشتری به خرج دهد. اما در امارات حتی ممکن است وضعیت میزبانی از نتانیاهو دشوارتر هم باشد و شیخ‌نشینان اماراتی از یک طرف نگران برخی مخالفت‌های داخلی و از طرف دیگر دل نگران از برخی تحرکات گروه‌های منطقه‌ای مانند گروه‌های اخوانی در داخل خاک امارات باشند. چند‌ماه پیش نیز که عادی‌سازی روابط امارات و رژیم صهیونیستی اعلام شد، پس از چند روز برخی شهرهای امارات مانند دبی و ابوظبی شاهد برخی حوادث زنجیره‌ای و آتش‌سوزی‌هایی بودند که به نگرانی‌های امنیتی در امارات دامن زد. همین نگرانی‌ها نیز باعث شد تا امارات به صورت موقت صدور ویزا برای حدود 17‌کشور را تا رفع برخی نگرانی‌های امنیتی به حالت تعلیق درآورد.
امارات حتی با عادی‌سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی چشم امید به تحویل جنگنده‌های اف‌35 آمریکایی داشت و ترامپ هم در آخرین اقدام و آخرین ساعات حضور خود در کاخ سفید قرارداد تحویل جنگنده‌های اف‌35 به امارات متحده عربی در ازای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را امضا کرد، اما «جوبایدن»، رییس‌جمهوری جدید آمریکا این تصمیم دقیقه‌90 ترامپ را لغو کرده و فعلا خبری از تحویل جنگنده‌های اف‌35 به امارات نیست. در واقع ترامپ به امارات خیانت کرد و با وجود وعده تحویل اف‌35 در ازای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، اما امضای توافق تحویل این جنگنده‌ها را تا چهار‌ماه پس‌از امضای توافق عادی‌سازی به تعویق انداخت. عملا  امارات از عادی‌‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی هیچ بهره‌ای نبرد و دستانش از وعده‌های کاخ سفید در همراهی با سیاست‌های واشنگتن و رژیم صهیونیستی در منطقه خالی ماند.

نظر شما