صاحبخبر - گروه ایران: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به گفتوگوهای هستهای سوئیس گفت: به توافق بسیار نزدیک هستیم، اما یکی نگارش متن توافق و دیگری تغییر الگوی ذهنی طرف مقابل درباره تحریمها، حائز اهمیت است.
محمد جواد ظریف، رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان، در سفر به اسپانیا در جمع مسئولان این کشور به برخی سوالات درباره دستاورد مذاکرات لوزان پاسخ گفت.
وی در ابتدای صحبت خود از اینکه برای اولین بار در مقام وزیر خارجه ایران به اسپانیا آمده است، ابراز خشنودی کرد.
ظریف این سفر را اولین سفر اروپایی خودش پس از رخدادهای سوئیس توصیف کرد و گفت: از آنجایی که هر کسی با تعبیری مختلف از آن یاد میکند، ما آن را بیانیه سوئیس میخوانیم.
ظریف گفت: اینکه من در اسپانیا هستم، سفری مناسب است زیرا اسپانیا دوست خوب ایران است و همواره چنین بوده است. ما از نظر تاریخی به هم نزدیک هستیم و روابط فرهنگی بسیاری داریم. ما سابقا همکاری اقتصادی بزرگی با هم داشتیم و امیدواریم که آن همکاریها از سرگرفته شود. این به نفع دو کشور و نیز ثبات منطقهای و جهانی است.
وی در جمع مسئولان اسپانیایی از جمله خاویر سولانا و خوزه آنخل سوریا، وزیر صنعت و تجارت و انرژی اسپانیا افزود: ما سلاحهای هسته ای را برای امنیت خود زیانآور میدانیم و این موضوع را بارها اعلام کردهایم.
ظریف گفت: ما در رسیدن به توافق منطقی هستیم. ما باور داریم که برنامهمان صلحآمیز است، ما باور داریم که حق داریم که یک برنامه صلحآمیز هستهای داشته باشیم.
وی تصریح کرد: ما توافق کردیم که همه تحریمهای مالی و اقتصادی باید برداشته شوند. حالا تعبیرهای متفاوتی درباره اینکه چطور باید بروند، وجود دارد که این به علت بحثهای داخلی آمریکا، نقش کنگره، اینکه کنگره چطور باید کنش داشته باشد، یا قدرت و اختیارات رئیس جمهور است.
وزیر امورخارجه گفت: تنها مشکلی که من میبینم،اکنون وجود دارد - اساسا دو مشکل - یکی نگارش (متن توافق) است زیرا ما یک توافق ذهنی داریم. موضوعاتی نوشته شده است، شما بیانیههایی را مشاهده میکنید که از لوزان مطرح میشود و مطالبی که در این باره مطرح می شود. همکاران من، معاون خانم موگرینی و مسئولان دیگر از 1+5 ، سهشنبه آینده گرد هم میآییم تا تنظیم متن را شروع کنیم.
وی افزود : مشکل دوم ، مشکل آمریکا و برخی دوستان ما در اروپا برای تغییر دادن اساسی این الگو است که تحریم ها را یک دارایی می داند. تا زمانی که این تفکر وجود داشته باشد که ما برای رسیدن به یک توافق خوب به این تحریم ها نیاز داریم، این الگو تغییر نکرده است.
ظریف گفت: من فکر می کنم ما در واقع به توافق نزدیک هستیم. ما فقط نیاز داریم آن را بنگاریم و نیز ذهنیات و الگوهای خود را عوض کنیم تا بهتر جواب دهد.
ظریف با اشاره به نقش خاویر سولانا در روند مذاکرات هستهای در گذشته گفت : جمهوری اسلامی ایران همواره در مسیر برخورداری از فناوری صلح آمیز هسته ای حرکت کرده و هیچگاه انحرافی نداشته و اساسا دلیلی برای آن نمیبیند.
وی تحریم را ابزاری ناکارآمد برشمرد .
وزیر امور خارجه کشورمان با انتقاد از رویکرد برخی طرفها و جناح ها در اروپا و آمریکا که تحریم را به عنوان یک سرمایه می پندارند، این نگاه را غیرواقع بینانه و ناکارآمد ارزیابی کرد و افزود: این رویکرد مانع از آن می شود که عزم جدی برای حرکت به سمت دستیابی به توافق به وجود آید. فشار همواره مخرب و غیرسازنده است و نمی تواند در مسیر رسیدن به توافقی جامع کمککننده باشد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار با اشاره به تحولات منطقه غرب آسیا، گامهای جمهوری اسلامی ایران به ویژه از ابتدای تشکیل دولت یازدهم را سازنده توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران با تمام همسایگان روابط خوبی دارد. وی در باره تحولات یمن گفت : بمباران مردم ، زیر ساخت ها و بیمارستان ها در یمن راه حل بحران نیست و تاریخ این کشور ثابت کرده است که هیچ کشور خارجی نمی تواند بر یمن مسلط شود.
ظریف افزود: پیش شرط ها نمی تواند دستیابی به راه حل را در یمن تسریع کند، همچنانکه در سوریه این اتفاق افتاد.
در همین رابطه دکتر ظریف پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای خاتمه بحران یمن را تشریح کرد.
در این دیدار وزیر صنعت، تجارت و انرژی اسپانیا با اشاره به روابط خوب ایران و اسپانیا طی دوره های مختلف تاریخی بر ادامه این روند در آینده تاکید ورزید.
وی بیانیه لوزان را نقطه امید و صلح ارزیابی کرد که منافع مشترک و متقابل برای ایران و کشورهای 1+5 به همراه خواهد داشت.
وی در ادامه با اشاره به حضور پرتعداد شرکت های اسپانیایی در بازار ایران گفت: حدود 1000 شرکت اسپانیایی در حوزه های مختلف صنعتی، ارتباطات، اقتصادی و زیرساخت ها با ایران همکاری دارند و تجارت می کنند.
خوزه آنخل سوریا ایران را به خاطر تاریخ، تمدن ، فرهنگ و جاذبه های منحصر به فرد یکی از کشورهای مورد توجه در توسعه صنعت توریسم برشمرد و حرکت در مسیر توسعه و تقویت گردشگری بین دو کشور را به نفع طرفین ارزیابی کرد.
در ادامه خاویر سولانا رئیس پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، ایران را یک کشور دوست برشمرد که در سده های اخیر به هیچ کشوری تجاوز نکرده است.
وی با اشاره به تحولات خاورمیانه به ویژه سوریه، عراق و یمن بر ضرورت گفتوگوی میان ایران و عربستان به عنوان دو کشور مهم در منطقه تاکید ورزید.
ظریف همچنین در صبحانه کاری که به دعوت وزیر صنعت اسپانیا و خاویر سولانا مسئول اسبق سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خانه ملل مادرید برگزار شد ، در مورد مواضع اسراییل در بحث مذاکرات هسته ای گفت : برای نتانیاهو دستیابی به راه حل درباره پرونده صلح آمیز هسته ای ایران و آرامش و ثبات در منطقه ، ناراحت کننده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص تحولات یمن، سوریه و عراق گفت: ایران همواره با همسایگان خود روابط خوبی داشته است، ما از داعش و القاعده حمایت نکردیم. ما همواره در مسیر ثبات و امنیت منطقه گام برداشته ایم ، دیگران گروههایی را تولید کردند و مورد حمایت قرار دادند و موجبات ناامنی و بی ثباتی در منطقه را فراهم کردند.
ظریف همچنین درباره یمن گفت : تاریخ ثابت کرده که هیچ کشور خارجی نتوانسته بر یمن مسلط شود و بمباران یمن ، فقط مردم و زیر ساخت ها را نابود می کند و مطمئنا این راه حل نیست و معتقدیم تعیین پیش شرط ها نمی تواند دستیابی به راه حل را تسریع کند.∎