حسین یزدانمهر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در نطنز ، اظهار داشت: کوه وشاق که قلعه و محوطه تاریخی وشاق در دامنه و قله آن قرار دارد از ارتفاعات شمالی رشته کوه کرکس و از شگفتانگیزترین و زیباترین موقعیتهای طبیعی شهرستان نطنز است.
رئیس ادار میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز افزود: این کوه از جانب شمال و غرب به کوشک و شکارگاه صفوی عباسآباد و از شرق نیز بر روستای اوره و شهر نطنز مشرف است و از جانب جنوب به کوه خدا که خود یکی از جاذبههای منحصر بهفرد طبیعی است مشرف است.
یزدانمهر ضمن اشاره به سختی مسیر دستیابی به قلعه وشاق ابراز داشت: تنها مسیر ممکن به قلعه، دیواره صخرهای است که در دوره اسماعیلیه به لحاظ دفاعی و برای سلب دسترسی مهاجمان به بخش اصلی، بخش زیادی از دیواره کوه را کنده و بهصورت صاف در آوردهاند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر صعود به آن مستلزم دستبهسنگشدن و صخرهنوردی است که احتیاج به مهارت ویژه دارد و فقط برای کوهنوردان کارآزموده امکانپذیر است، گفت: کارشناسان واحد فنی و ثبت این اداره با همراهی و همکاری بسیار عالی هیئت کوهنوردی و هلال احمر شهرستان نطنز موفق به صعود به قله شدند.
یزدانمهر تصریح کرد: به واسطه این صعود انجام مستندنگاری و برداشت پلانهای معماری، بررسی و طراحی سفالینهها و همچنین تهیه توپوگرافی و تعیین محدوده عرصه و حریم این اثر تاریخی و ارزشمند شدند و پرونده ثبت آن تهیه و جهت ثبت در فهرست آثار ملی کشور به شورای ثبت اداره کل میراث فرهنگی اصفهان و در نهایت به شورای ثبت وزارت میراث ارسال شد.
وی با اشاره به وسعت چند هکتاری محوطه وشاق، آن را یکی از بزرگترین پایگاههای فرقه اسماعیلیه در فلات مرکزی ایران توصیف کرد و تصریح کرد: آثار این قلعه به صورت دیواره سنگی ممتد بر فراز یال کوه به طول چند کیلومتر به صورت منقطع از ابتدای دره سمت اوره آغاز و تا قله ادامه دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز ضمن اشاره به دیگر آثار به جا مانده در این قلعه تأکید کرد: آثار برجهای دیدهبانی و سازههای سنگی به صورت پلان اتاق، اصطبل، آب انبار، آسیاب و کمینگاهها در نقاط مختلف این دره دیده میشود.
یزدانمهر ضمن اشاره به جزئیات قلعه وشاق تصریح کرد: پراکنش کاشیهای فیروزهای، زرینفام و لعابدار از جمله کاشیهای فیروزهای کتیبهدار و زرینفام بیانگر شاهنشین و مذهبی بودن قسمت فوقانی این کوه است که در فرودست آن مراکز نظامی و سایر اقشار طبقاتی استقرار داشتند.
وی ضمن اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد قلعه وشاق بیان داشت: از نکات جالب بر فراز این کوه وجود سفال یا کاشیهای با خطوط برجسته آبی سیر است که احتمالاً بر پیشانی بنایی شکوهمند نصب بوده است به نحوی که این کتیبه به دو زبان فارسی و عربی است.
رئیس اداره میراث فرهنگی نطنز افزود: با توجه به موقعیت ویژه این قلعه در دورههای مختلف تاریخی هم مأموران حکومتی، هم شورشیان و یاغیان و هم راهزنان میتوانستند از این دژ استفاده کرده و به جز پناهگیری در آن، از اشراف این موقعیت بر دامنهها و دشت وسیع پیشرو بهترین بهره را برده و هر حرکتی را زیر نظر بگیرند و در موقعیتی مناسب کاروانهای تجاری را غارت کنند و یا به دستههای نظامی حملهور شوند.
انتهای پیام/804/ی
∎