شناسهٔ خبر: 45336247 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

سیاست خارجی

ظریف: تا ۲۱ فوریه تحریم‎ لغو نشود، اجرای پروتکل الحاقی متوقف می‌شود/ واکسن کرونای روسی در ایران تایید شد

ظریف گفت: مجلس مصوبه‌ای را تأیید کرده که بر طبق آن موظف هستیم برخی اقدامات را انجام دهیم یکی غنی سازی ۲۰ درصد بود که شروع شده و دیگری پایان دادن به اجرای پروتکل الحاقی است که از ۲۱ تا ۲۳ فوریه باید عملیاتی شود و ما طبق قانون موظف هستیم این کار را انجام دهیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف امروز سه شنبه پس از دیدار با وزیر خارجه روسیه در یک نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف در مسکو اظهار کرد: روابط ایران و روسیه یک رابطه اصیل است، نوع روابط موجود بین دو کشور ایران و روسیه واکنش به روابط ما با دیگران نیست.

این دیپلمات عالیرتبه کشورمان با بیان اینکه ایران و روسیه دو کشور همسایه هستند که دارای دیدگاه های مشترک در سطح بین المللی می باشند، خاطرنشان کرد: ایران و روسیه در حوزه منطقه‌ای برای ایجاد صلح و امنیت در منطقه به صورت مشترک همکاری کردند، دیدگاه‌های دو کشور در ارتباط با حل و فصل بحران های سوریه، یمن، قفقاز و افغانستان بسیار نزدیک به هم است و از نزدیک با هم همکاری دارند. 

 ظریف ادامه داد: روابط ما با روسیه رابطه اصیلی است، سابقه روابط دو کشور از سابقه کل حیات آمریکا  بیشتر است. رابطه تهران و مسکو وابسته به روابط با کسی نیست.

وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه امید داریم دولت جدید ایالات متحده در روابط ما با دیگر کشورها از جمله روسیه خللی ایجاد نکند و از ایجاد مزاحمت برای روابط دو کشور دست بردارد، افزود: اقدامات غیرقانونی که در گذشته از سوی دولت آمریکا صورت گرفته مانع از این شده است که شرکت های ایرانی و روسی و همچنین دولت های دو کشور آن‌گونه که می‌خواستند روابطشان را در حوزه های مختلف گسترش دهند 

ظریف تصریح کرد: آنچه که تاکنون از دولت جدید آمریکا شنیده ایم بیشتر در حد صحبت و اعلام موضع بوده است این در حالی است که ما پیش از این نیز گفته ایم ما به عمل پاسخ می دهیم و هر گاه آمریکا تحریم‌های غیرقانونی خود علیه ایران را که برخلاف برجام و تعهدات این کشور در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است، بردارد، آمادگی داریم به نحوی مناسب به این موضوع پاسخ دهیم.

وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه نشست مطبوعاتی خود با وزیر خارجه روسیه در مسکو در ارتباط با موضوع بحران قره باغ نیز گفت: ایران نزدیکترین کشور به محل درگیری های تاسف‌بار قره باغ بوده است و در ۳۰ سال گذشته یعنی زمانی که این درگیری ها شروع شده است با موج آوارگان و ناامنی در مرزهای خود روبرو بوده است. بنابراین برای ایران حل و فصل این بحران دارای اهمیت زیاد امنیتی و ملی است. چرا که این بحران در کنار مرزهای ما قرار دارد.

ظریف ادامه داد: بعد از شروع درگیری‌های اخیر در قره باغ در تابستان و پاییز سال گذشته میلادی ایران تلاش بسیار خوبی کرد که یک راهکار منطقه ای برای حل و فصل این بحران ارائه کند. در این زمینه من چندین بار گفت وگوهایی با آقای لاورف داشتم و در همین راستا آقای عراقچی به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور ایران راهی منطقه شد و طرح پیشنهادی ایران برای حفظ صلح در منطقه و پایان درگیری را به دوستانمان ارائه کرد و خوشحال هستیم که روسیه با ارائه راه حلی شبیه به راه حل ما این تلاش را کرد که بحران در منطقه قره باغ به پایان برسد و اکنون شاهد حرکت در این منطقه از سمت مخاصمه به سمت همکاری هستیم.

ظریف با بیان اینکه باید بتوانیم از فرصتی که اکنون به وجود آمده به خوبی استفاده کنیم افزود: امروز زمینه برای شکوفایی قره باغ و افزایش همکاری ها فراهم شده است. به خصوص اینکه کشورهای منطقه در حوزه های اقتصادی و ترانزیتی مشارکت و همکاری بیشتری داشته باشند. این همکاری و مشارکت می تواند بخشی از مشکلات تاریخی و آلام و دردها را کاهش دهد.

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سفر منطقه‌ای خود به کشورهای آذربایجان، روسیه، ارمنستان، گرجستان و ترکیه اظهار کرد: در این سفر ما تلاش داریم که دیدگاه های متفاوتی را که تاکنون برای افزایش همکاری های منطقه ای مطرح شده، بررسی کنیم تا زمینه برای افزایش همکاری ها فراهم شود. تاکنون شاهد واکنش های مثبتی به این تلاش ها بوده ایم و امیدواریم در سفر به سه کشور باقیمانده نیز شاهد همین واکنش های مثبت باشیم تا بتوانیم با همکاری یکدیگر به سمت یک نظام همکاری در منطقه به پیش برویم و از فرصت ایجاد شده برای ساختن یک آینده بهتر استفاده کنیم.

محمدجواد ظریف,وزیر امور خارجه

بر اساس این گزارش این دیپلمات عالی رتبه کشورمان در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع امنیت در خلیج فارس و طرح های ایران برای تحقق این موضوع گفت: ایران تا کنون طرح های متعددی را در خصوص امنیت و ایجاد ساز و کارهای منطقه‌ای در خلیج فارس ارائه داده است که آخرین نمونه آن طرح صلح هرمز بود که آقای روحانی در سال ۲۰۱۹ در مجمع عمومی سازمان ملل این پیشنهاد را مطرح کردند و من نیز در همان موقع در جلسه‌ای که آقای لاوروف ریاست آن را بر عهده داشتند جزئیات این طرح را مطرح کردم و در سال ۲۰۲۰ نیز در جلسه دیگری که به ریاست آقای لاورف برگزار شد بار دیگر بر این پیشنهاد و اهمیت اجرای آن تاکید کردم.

ظریف با بیان اینکه پیش از این ایران پیشنهادهای دیگری از جمله تشکیل مجمع گفت وگوی منطقه ای و همچنین انعقاد پیمان عدم تجاوز به کشورهای خلیج فارس را نیز مطرح کرده است، گفت: من نمی خواهم مثل هفته گذشته که همکار سعودی ام در اینجا به ایران حمله کرد به کس دیگری حمله کنم. پیشنهاد ما به همسایگان مان این است که بدانند امنیت قابل خریدن از خارج نیست. امنیت در منطقه باید توسط کشورهای منطقه فراهم شود و همه باید در این زمینه همکاری کنند. آنها به کسانی که به آنها قول داده بودند که می آیند و ایران را نابود می کنند امید نداشته باشند و از طرف دیگر بدانند توافق های جدیدی را که با برخی در خارج از منطقه به تازگی منعقد کردند کمکی به ایجاد امنیت در منطقه نمی کند و نا امنی ها را بیشتر می کند.

ظریف با بیان اینکه از ابتکارهای منطقه ای کشورهای چین و روسیه استقبال می کنیم، گفت: بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ یک چهارچوب و چتر بین المللی را فراهم کرده که امنیت خلیج فارس توسط کشورهای منطقه فراهم شود و ما آماده هستیم که با همکاری چین و روسیه و دبیرکل سازمان ملل به تلاش های خود در این زمینه ادامه دهیم. امیدواریم دیگران نیز به جای اینکه به فکر فروش سلاح به منطقه باشند به فکر امنیت خلیج فارس باشند. متاسفانه امروز می بینیم که ۲۵ درصد از سلاح های کشورهای غربی به منطقه خلیج فارس فروخته می شود.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران  در کنفرانس خبری مشترک با لاوروف وزیر خارجه روسیه در  پاسخ به سؤالی درباره گام‌های کاهش تعهدات برجامی ایران و آغاز غنی سازی ۲۰ درصد بیان کرد: ایران عضو متعهد به مقررات بین‌المللی است و ما همواره تعهدات خودمان را اجرا کردیم. آمریکا از ابتدای برجام به این توافق به خوبی عمل نکرد حتی در دوران دولت اوباما و متاسفانه عملکرد ناقص آمریکا باعث شد کشورهای اروپایی برجام را به درستی اجرا نکنند.

وی ادامه داد: بعد از دوره ترامپ رسما کارشکنی آمریکا برای اجرای برجام شروع شد و در می ۲۰۱۸ ترامپ از برجام خارج شد و به ایجاد مزاحمت برای همکاری‌های بین‌المللی ایران شروع کرد و حتی مجازات کسانی که با ایران همکاری می‌کردند و وفق قطعنامه ۲۲۳۱ باید با ما همکاری می‌کردند، آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت کشورهایی که قطعنامه شورای امنیت را رعایت می‌کردند مجازات می‌کرد.

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ما باز هم یک سال صبر کردیم و بعد از دو دوره پایان دادن به روند برجام در ماده ۳۶ برجام که از طریق مکانیسم حل و فصل اختلافات تلاش کردیم کشورهای اروپایی را وادار کنیم به تعهداتشان عمل کنند، این اقدام صورت نگرفت و در نهایت در نوامبر ۲۰۱۹ به کشورهای اروپایی و اعضای دیگر برجام یعنی روسیه و چین اعلام کردیم در صورتی که اقدام جدیدی صورت نگیرد ناگزیر خواهیم بود براساس ماده ۳۶ برجام تعهداتمان را کاهش دهیم و این اقدام را در پنج مرحله شروع کردیم و با متانت و صبر استراتژیک از می ۲۰۱۹ شروع به کاهش تعهدات کردیم ولی علیرغم همه تلاش‌های ما و همه کمک‌هایی که روسیه و چین به عنوان اعضای باقیمانده در برجام در کمیسیون مشترک انجام دادند متاسفانه کشورهای اروپایی نتوانستند به تعهداتشان عمل کنند.

وی گفت: این وضعیت ادامه داشت با تغییر دولت در آمریکا ما حرف‌هایی را شنیدیم، اما اقدامی را ندیدیم مجلس مصوبه‌ای را تأیید کرده که بر طبق آن موظف هستیم برخی اقدامات را انجام دهیم یکی غنی سازی ۲۰ درصد بود که شروع شده و دیگری پایان دادن به اجرای پروتکل الحاقی است که از ۲۱ تا ۲۳ فوریه باید عملیاتی شود و ما طبق قانون موظف هستیم این کار را انجام دهیم.

واکسن کرونای روسی در ایران تایید شد

محمد جواد ظریف که به مسکو سفر کرده است، این خبر را در نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف همتای روس خود اعلام کرد.

ظریف گفت: واکسن روسی اسپوتنیک وی روز گذشته در ایران ثبت و از سوی مقامات بهداشتی ایران تایید شد و امیدواریم بزودی بتوانیم این واکسن را هم خریداری کنیم و هم از طریق موسسات مربوطه ایران و روسیه، تولید مشترک آن را داشته باشیم.

اسپوتنیک وی نخستین واکسن ضدکرونای روسیه است که توسط مرکز ویروس شناسی گاملیا وابسته به وزارت بهداشت روسیه در مسکو ساخته شده است و حرف وی (v) بعد از اسپوتنیک همان حرف اول کلمه انگلیسی victory (ویکتوری) به معنای پیروزی است.

نظر شما