شناسهٔ خبر: 44949377 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

چرا ایران کشتی کره‌جنوبی را توقیف کرد؟

مذاکره برای آزادی پول و کشتی

صاحب‌خبر - یک کشتی کره‌ای حاوی مواد شیمیایی روز گذشته توسط سپاه پاسداران توقیف شد. این اقدام با واکنش کره جنوبی روبه رو شده است و این کشور یگ گروه نظامی به منطقه اعزام کرده است. در این بین سخنگوی وزارت خارجه می گوید که کشتی نفتکش کره جنوبی به دلیل آلوده کردن دریا و با حکم قضایی، برای رسیدگی به تخلف به ساحل هدایت شده است.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به خبرنگاران در مورد خبر توقیف کشتی کره ای اظهار کرد: بر اساس اخبار اولیه دریافتی از مقامات محلی، موضوع کاملا فنی است و کشتی به دلیل آلوده کردن دریا و با حکم قضایی، برای رسیدگی به تخلف به ساحل هدایت شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: جمهوری اسلامی ایران هم مانند سایر کشورها نسبت به تخلفات مشابه و بویژه آلوده کردن محیط زیست دریایی حساسیت دارد لذا در چارچوب قوانین با آن برخورد می کند.
خطیب زاده تاکید کرد که این اتفاق مورد استثنایی نبوده و در موارد مشابه قبلی در ایران و آبهای سایر کشورها رخ داده و امری عادی بوده و اطلاعات تکمیلی متعاقبا اعلام خواهد شد.
پیش از این نیروی دریایی سپاه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: این کشتی با پرچم کره‌جنوبی در حال تردد و حامل ۷۲۰۰ هزار تن اتانول بوده است. خدمه‌های این شناور از ملیت‌های کره، اندونزی، ویتنام و میانمار هستند.
پس از آن دولت کره جنوبی یک واحد دریایی ویژه مبارزه با دزدان دریایی را به منطقه فرستاده است. همچنین وزارت خارجه کره جنوبی خواستار آزادی این نفتکش شد.
آمریکا هم اعلام کرده که در جریان موضوع قرار دارد و شرایط را پیگیری می‌کند.
جزئیات توقیف کشتی کره‌ای
در همین حال مکی زاده معاون اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان در خصوص توقیف کشتی کره‌ای گفت: تانکر ویژه حمل مواد شیمیایی و نفتی کشتی کره‌ای با نام HANKUK CHEMI مقارن ساعت ۱۰صبح امروز دوشنبه ۱۵ دی ماه ۹۹ در ۱۱ مایلی جزیره تنب بزرگ در مسیر بندر الجبیل عربستان به سمت فجیره امارات اقدام به ایجاد آلودگی دریایی کرد.
او افزود: یگان عبوری گشت نیروی دریایی سپاه که متوجه این تخلف می‌شوند، به این کشتی اخطار داده، اما شناور مذکور بدون توجه به اخطار‌ها به مسیر خود ادامه می‌دهد.
پل مه دبیر کل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران در این خصوص گفت که سازمان بنادر هر کشور مسئول حفاظت محیط زیست دریایی است.
او تاکید کرد: کشتی کره‌ای تخلف ایجاد آلودگی آب دریا داشته است و باید خسارت وارد شده به محیط زیست را بپردازد.
با وجود اینکه ایران دلیل توقیف کشتی کره جنوبی را ایجاد آلودگی دریایی اعلام کرده است اما برخی مدعی اند این توقیف به بلوکه شدن میلیاردها دلار پول ایران در کره جنوبی ارتباط دارد. ادعایی که ایران آن را رد می کند.
در رابطه روند آزادسازی پول های ایران در کره جنوبی امروز سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود گفت: متاسفانه این روند به کندی پیش می رود و ما از این موضوع رضایت نداریم. قائم مقام وزیر خارجه کره جنوبی به زودی به ایران سفر می کند تا با مقامات کشورمان صحبت کند و امیدواریم این سفر خاتمه ای بر کندی های موجود در این روند باشد.
هیئت دیپلماتیک کره جنوبی به ایران سفر می‌کند
سخنگوی وزارت خارجه کره جنوبی از سفر هیات دیپلماتیک کشورش به ایران در خصوص نفتکش توقیف شده خبر داد.
به گزارش مهر به نقل از یونهاپ، «چوی یانگ سام» سخنگوی وزارت امور خارجه کره جنوبی روز سه شنبه در یک کنفرانس خبری افزود: هیئتی به ریاست مدیر کل منطقه در اولین زمان ممکن در تلاش برای حل و فصل موضوع توقیف نفتکش از طریق مذاکره به ایران اعزام می‌شود.
این هیئت توسط «کوه کیو‌نگ سوک» مدیرکل امور آفریقا و خاورمیانه این وزارتخانه سرپرستی خواهد شد.
این در حالی است که بر اساس اعلام امروز سه شنبه بانک‌های کره جنوبی، حدود ۱۰ تریلیون وون (۹.۲ میلیارد دلار) وجوه ایرانی در بانک‌های کره جنوبی تحت تحریم‌های ایالات متحده بر سر برنامه هسته‌ای تهران، مسدود شده است.
در خصوص توقیف نفتکش کره‌ای، «کیم کیونگ سوک» مدیرکل امور غرب آسیا و آفریقای وزارت خارجه کره جنوبی، در نشستی که با «سعید بادامچی شبستری» سفیر ایران در سئول داشت؛ با ابراز تاسف از بابت توقیف نفتکش کره‌ای؛ خواستار تسریع روند آزادی کشتی و خدمه آن شد.
این نشست در حالی برگزار شد که پیشتر، «کانگ کیونگ وا» وزیر خارجه کره جنوبی، از تداوم تلاش‌های دیپلماتیک برای تضمین آزادی نفتکشی خبر داد که روز یکشنبه از سوی ایران، به دلیل عدم رعایت پروتکل‌های زیست‌محیطی، در تنگه هرمز توقیف شد.
کره حدود ۵۰ میلیارد دلار به ایران خسارت زده است
یک دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه ایران حق دارد که با مواردی که باعث آلودگی محیط زیست در منطقه خلیج فارس می شود، برخورد کند، در مورد توقیف نفتکش کره ای از سوی ایران گفـت: به نفتکش کره ای در ابتدا تذکر داده شده بود و بعد از بی توجهی این نفتکش و تداوم آلودگی محیط زیست از سوی آن با حکم قضایی نفتکش به سمت بندر هدایت شده است .
فریدون انتظاری در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه اقدام انجام شده در توقیف نفتکش کره‌ای حق ایران است و تهران کار خلافی را انجام نداده است، اظهار کرد: در پی این اتفاق ، کره جنوبی در اقدامی سبک سرانه مطرح کرد که گروه ویژه ضد دزدان دریایی به سمت خلیج فارس روانه کرده است در حالی که این اقدام فقط در شان ارباب آنها آمریکا است که سابقه اینگونه اقدامات را دارد.
وی همچنین با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه هیاتی از کره قرار است برای مذاکره و رایزنی در ارتباط با این موضوع به ایران سفر کند، گفت: ایران به طور طبیعی از این موضوع استقبال می کند چرا که تلاش دارد این موضوع به نحو مناسب حل و فصل شود.
سفیر پیشین ایران در کره جنوبی با بیان اینکه نکته مهم در این زمینه این است که چندین سال است که پول های ایران در کره جنوبی به بهانه تحریم ها بلوکه شده است و دولت کره به بهانه های مختلف از پرداخت این پول سر باز می‌زند، افزود: اگر این پول بلوکه شده حدود هشت میلیارد باشد باید گفت که در طی این چند سال با در نظر گرفتن ارزش افزوده، کره جنوبی رقمی حدود 50 میلیارد دلار به ایران ضربه زده است چرا که ایران در همان مقطع می توانست با این پول سرمایه گذاری های خوبی در زمینه صنعت و تکنولوژی انجام دهد و اکنون از منافع آن بهره‌مند باشد .
انتظاری تصریح کرد: اکنون می‌بینیم که کره‌ای‌ها ضمن اینکه پول ایران را پس نمی‌دهند مدعی هستند که ایران باید به آنها به خاطر نگهداری از این پول خسارت بدهد و از طرف دیگر اقدام به آلوده کردن محیط زیست منطقه خلیج فارس می کند.
وی با بیان اینکه این اقدام ایران نشان داد که تهران در زمینه بحث محیط زیست در منطقه خلیج فارس با کسی شوخی ندارد، گفت: دولت کره جنوبی باید به خاطر این اتفاق از ایران عذرخواهی کند و خسارت وارد شده به ایران را بپردازد. دولت سئول همچنین باید پول های بلوکه شده ایران را آزاد و ضرری که به ایران به این خاطر وارد شده است را جبران کند
انتظاری ادامه داد: از وزارت خارجه و بانک مرکزی می خواهیم با عقلانیت و قدرت این موضوع را به پیش ببرند.
ایران و کره‌ جنوبی در حال مذاکره برای آزادسازی دارایی‌های تهران هستند
خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی از قول یک مقام وزارت امور خارجه این کشور گزارش داد: تهران و سئول در حال مذاکره در مورد استفاده از پول های مسدود شده ایران در بانک های کره ای برای خرید واکسن کرونا هستند.
به گزارش ایرنا، این مقام وزارت خارجه کره جنوبی که نامش فاش نشده است روز سه شنبه به یونهاپ گفت: با توجه به چراغ سبز آمریکا به این کشور برای فروش واکسن کرونا به ایران، تهران و سئول سرگرم گفت و گو در مورد آزادسازی پول های مسدود شده ایران در بانک های کره ای هستند.
بر اساس اعلام روز سه شنبه بانک های کره جنوبی، حدود ۱۰ تریلیون وون (۹.۲ میلیارد دلار) وجوه ایرانی در بانک های کره جنوبی تحت تحریم های ایالات متحده بر سر برنامه هسته ای تهران، مسدود شده است.
خبرگزاری یونهاپ روز سه شنبه گزارش کرد: از شهریور سال ۱۳۹۸، حدود سه تریلیون وون پول ایران در یک بانک کره جنوبی مسدود شده است. این پول توسط شعبه بانک ملت ایران در سئول واریز شده است.
گزارش می افزاید: علاوه بر این سه تریلیون وون، حدود ۷ میلیارد دلار پول نفت ایران در دو بانک کره جنوبی به نام‌های بانک صنعتی کره و ووری بانک مسدود شده است.
یونهاپ نوشته است: پس از درخواست ایران برای استفاده از پول های مسدود شده برای اهداف بشردوستانه، سئول برای تامین معافیت های تحریم برای استفاده از این پول ها با وزارت خزانه داری آمریکا رایزنی کرده بود.
این مقام یادآوری کرد: اگرچه تاییدیه ویژه‌ای از سوی آمریکا برای این کار دریافت کرده ایم اما ایران هنوز به دلیل نگرانی از بلوکه شدن مجدد پول‌هایش در جریان تبدیل آن از وون به دلار برای خرید واکسن، تصمیمی نگرفته است.
پیش از این گزارش شده بود: «چوی جونگ» معاون اول وزیر خارجه کره جنوبی قرار است از روز یکشنبه هفته آینده برای رایزنی در مورد آزادسازی پول های مسدود شده ایران به تهران سفر کند.

برچسب‌ها:

نظر شما