شناسهٔ خبر: 4480456 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قانون | لینک خبر

عز ت اير انی قربانی منافع عمر ه نشود

گروه سياسي / سامان صابريان

صاحب‌خبر -

با گذشت حدود يك هفته از اتفاقات فرودگاه جده همچنان موج خبري و واكنش‌هاي مردمي به اين فاجعه در صدر اخبار است.  اعتراض هاي ايرانيان به اين حوادث همچنان ادامه دارد. روز گذشته نيز  جمعي از مردم در واكنش به واقعه فرودگاه جده و اقدامات خصمانه آل‌سعود مقابل سفارت اين كشور تجمع كردند. معترضان  باشعار «مرگ بر آل سعود» اوج نفرت خود را از اقدامات صورت گرفته توسط ماموران سعودي اعلام كردند. تجمع‌کنندگان که عموماً قشر جوان و دانشگاهی کشور بودند خواستار لغو عمره مفرده تا پایان یافتن اقدامات خصم‌آمیز عربستان شدند. مردم كه نمي‌توانستند جلوي احساسات خود را بگيرند به ياد سال هاي اول انقلاب با ديوار نويسي‌هايي مرگ آل سعود را خواستار شدند و حتي نيروهاي انتظامي نيز توانايي جلوگيري از اين‌گونه اقدامات معترضان را نداشت. محور اصلي تقاضاي تجمع كنندگان  لغو سفرهاي عمره مفرده و برخورد قاطع با عاملان فاجعه جده بود.
  دهن كجي عربستان به ايران
عربستان سعودي اين روزها هم در منطقه و هم در جنگ هاي نرم به خوبي در راستاي خشنودي صهيونيست ها حركت مي‌كند و نقشه هاي آنها را قدم به قدم پيش مي برد. مسئولان جمهوري اسلامي نيز همان‌طور كه در مسئله جنگ سعودي ها با يمن حساب شده عمل كردند بايد زماني كه آل سعود هواپيمايي747 ايران را بازگرداند، قبل از آنكه عربستان جلوي رواديد هموطنان مارا بگيرد، در مورد سفره هاي عمره نيز پيشدستي و ذكاوت به خرج مي دادند و مانع توهين به حجاج كشورمان مي شدند.ولي اين كم‌تحركي مسئولان مربوط سبب شد تا پروازهای بسیاری از زائران ایرانی طي روزهاي گذشته به دلیل عدم صدور ویزا از سوی عربستانی‌ها لغو شود.اين خبر را معاون سازمان حج وزیارت در گفت وگو با نسيم اعلام كرد وگفت: کشور ایران اعزام به عمره را لغو نکرده است بلکه عدم صدور ویزا توسط کشور عربستان در دو روز گذشته اعزام زائران را دچار مشکل کرده است. خدرنژاد اضافه کرده است: اگر عربستان ویزاها را صادر کند اعزام ها انجام خواهد شد و هر تعداد زائری که ویزا دریافت کرده به عمره اعزام می‌شود! گذشته از اينكه برخي  مراجع عظام و بزرگان مذهبي كشورمان رفتن به عمره مفرده در اين روزگار را چندان صحيح نمي‌دانند،به نظر مي‌رسد سازمان حج و زيارت براي درآمد‌هايي كه از اين راه  به دست مي آورد،حاضر است هزينه هايي را مردم كشورمان متقبل شوند و حقوق شهروندي ملت ايران را زير پا بگذارند.
  جنگيدن آل سعود با پول ملت ما
نكته ديگر اينكه مردم ايران در روزها پرتحريم با وجود جنگ نفتي كشورمان با عربستان درآمدهايي را هرسال به واسطه عمره مفرده و نيز خريد هايي كه در بازار سعودي ها توسط حجاج ايراني صورت مي‌گيرد،به جيب آل سعود مي ريزد و به نوعي سردمداران سعودي به كمك پول هاي ايراني به جنگ خودمان مي آيند!
  منافع برخي در تعليق عمره به خطر مي افتد!
در همين راستا حشمت ا... فلاحت‌پيشه،
كارشناس مسائل بين‌الملل بر اين باور است كه رفتار عربستاني‌هاي در واقع  رفتاري تحقيرآميز نسبت به ايراني‌هاست. حشمت‌ا... فلاحت‌پيشه كه سابقه نمايندگي دارد به اقدامات مجلس هشتم در اين زمينه اشاره كرد و به«قانون» گفت: در مجلس هشتم، تلاش كرديم كه تحقيق و تفحصي از نوع رفتار عربستان با حجاج ايراني صورت گيرد كه چنين شخصي صورت نگرفت چرا كه متاسفانه  منافع عده‌اي در داخل با تعليق سفر‌هاي حج به خطر مي‌‌افتاد. او بدون اشاره به نام و نشان اين افراد، مهم‌ترين مانع تعليق سفرهاي حج را همين امر عنوان كرد. فلاحت پيشه اعتقاد دارد كه بهترين كار براي دفاع از ناموس و  حيثيت ملت ايران اين است كه تا اطلاع ثانوي سفرهاي حج به تعليق بيفتد. از سوي ديگر اين كارشناس مسائل بين‌الملل اظهار داشت: تجمع‌هاي اعتراضي و فعاليت‌هايي كه در فضاهاي اجتماعي صورت مي‌گيرد به نفع عربستان و تحقق اهداف سعودي‌ها خواهد بود.  او تاكيد دارد كه سعودي‌ها  به دنبال به دست آوردن بهانه‌هايي براي تحقق سياست‌هاي جاه طلبانه منطقه‌اي خود هستند تا به دنيا چهره نادرستي از ايران و مردم ما نشان دهند. فلاحت پيشه ادامه داد: با اين حساب رفتاري غير از تعليق سفرهاي حج، كمك چنداني به حل موضوع نمي‌كند و بلكه به عربستان كمك مي‌كند كه به اهدافش دست يابد.  اين كارشناس مسائل بين‌الملل اعتقاد دارد رفتار دولت در حل و رسيدگي به مسئله فرودگاه جده محافظه كارانه بود و دولتمردان سعي كردند با مصلحت انديشي پاسخ اين كار شنيع را بدهند. اين در حالي است كه فلاحت پيشه تاكيد دارد اعتراض مردم نشان داد پاسخ و رفتا‌رهاي دولت قانع كننده نبود و لازم است رفتاري قاطع‌تر صورت گيرد.  
  عربستان زبان ديپلماسي نمي‌فهمد
از سوي ديگر عضو هيات رئيسه مجلس در توصيف اتفاق ناگوار اخير در فرودگاه جده و اقدامات خصمانه آل سعود گفت كه بعضي مسائل در هيچ قالبي جا نمي‌گيرد و مسئله جده در هيچ حدود و ثغوري تعيين نمي‌شود. عليرضا منادي سفيدان با بيان اينكه اين اتفاق باعث شد احساسات پاك ملت مومن و با غيرت ايراني به جوش آيد و از سعودي‌هاي بي‌دين و خدا نترس ناراحت شوند. اين عضو هيات رئيسه گروه دوستي پارلماني ايران- عربستان بر خلاف فلاحت پيشه اعتقاد دارد دولت از همان لحظه اول اقدامات ديپلماسي لازم را انجام داده است واما بحث فراتر از اقدامات ديپلماسي است چرا كه سياست عربستان، سياست كثيفي است. او به «قانون» گفت: عربستان كه حاضر نيست دو ساعت جنگ با يمن را تعطيل كند تا كمك‌هاي صليب سرخ جهاني به  دست مردم اين كشور مظلوم برسد، زبان ديپلماسي نمي‌فهمد تا نسبت به اقدام شنيع فرودگاه جده گام درستي بردارد. وي اين موضوع را ناشي از بي درايتي پادشاه مريض عربستان مي‌داند و توضيح مي‌دهد: از آنجا كه جانشين ملك عبدا... بيمار است، امور كشور سعودي‌ها به دست جوانان متعصب و بي‌تجربه افتاده است. وهابيت اين جوانان از وهاب هم بيشتر است، به قول معروف آنها از پاپ هم كاتوليك‌تر شده‌اند.  منادي‌سفيدان اعتقاد دارد كه اگر دولت سعودي با چنين افكار و عقايد خامي پيش برود، تا مرز سقوط و نابودي پيش خواهد رفت. با اين حال عضو هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي اعتراض مردمي در مقابل سفارت عربستان را حامل پيامي براي دولتمردان كشور دانست و توضيح داد: مردم يك صدا خواهان قطع سفرهاي عمره كه باعث تقويت اقتصاد و بازار سعودي‌ها مي‌شود، شدند. اين عضو گروه دوستي پارلماني ايران –عربستان تاكيد كرد:  زبان ديپلماسي نمي‌تواند در اين موضوع راه‌گشا باشد و بايد سعودي‌ها دو مامور خاطي را تحويل ايران دهند تا بر اساس قوانين اسلامي با آنها برخورد شود.
  دستور فوری رئیس جمهور برای پیگیری 
پس از تجمع دیروز مقابل سفارت عربستان بود که دستور فوری رئیس جمهور برای پیگیری و گزارش کامل وقایع جده به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روی خروجی خبرگزاری دولت قرار گرفت . رئیس جمهور در نامه‌ای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حادثه تعرض به دو نوجوان زائر ایرانی در فرودگاه جده در این دستور تاکید کرد: سازمان حج و زیارت با همکاری وزارت امور خارجه، پیگیری های خود را ادامه داده و نسبت به مجازات مجرمین و تامین امنیت زائران اطمینان حاصل نماید و گزارش دقیق و جامعی برای تصمیم گیری ارائه کند.در بخش دیگری از این نامه چنین آمده است:«باتوجه به حادثه تعرض به دو نوجوان زائر ایرانی در فرودگاه جده، اگرچه احترام به علايق مذهبی مردم و تامین امکانات زیارتی برای علاقه‌مندان جزو سیاست‌ها و برنامه‌های دولت است، لیکن در صورتی که امنیت و کرامت زائران تامین نشود استحباب این امر در مقابل گناه بزرگ توهین به زائران و صدمه به عزت ملی رنگ می‌بازد و در شرایطی ممکن است به حرام تبدیل شود.» حال باید دید با این دستور صریح رئیس‌جمهور، ادامه سفرهای زیارتی حج عمره چه وضعیتی خواهد يافت.