همزمان با شدت گرفتن شكستهاي عربستان در يمن و گريختن متحدانش از همراهي با آن، وزیر خارجه فرانسه ديروز براي دلداري دادن به سران شكست خورده سعودي وارد ریاض شد.
عربستان سه هفته پيش با تصور پيروزي زودهنگام بر انقلابيون يمني جنگي تمام عيار را عليه اين كشور آغاز كرد اما مقاومت يمنيها اين توهم را به كابوسي براي آلسعود مبدل ساخت. اين امر زماني بيشتر نمود يافت كه شركاي عربستان نظير پاكستان و تركيه نيز از ورود به جنگ خودداري كردند تا عربستان تنهاي تنها بماند. كشورهاي غربي كه از شرايط بحراني براي كسب منابع اقتصادي سود ميبرند همچنان به حمايت از رياض ادامه ميدهند.
در همين چارچوب با هدف توافقات جديد اقتصادي و نيز فروش تسليحات نظامي به رياض، رومن نادال، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد که لوران فابیوس، وزیر خارجه این کشور در سفر به عربستان با سلمان بنعبدالعزیز پادشاه عربستان و تعدادی از مقامات این کشور برای بررسی مسائل مشترک از جمله تحولات بحران یمن دیدار میکند. بسياري اين سفر را دلداري فرانسه به پادشاه و فيصل وزير خارجه بيمار عربستان ميدانند.
از زمانی که فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری سوسیال فرانسه از سال ۲۰۱۲ تصدی این پست را برعهده گرفت، ریاض روابط گستردهای را با پاریس برقرار ساخته است. رومن نادال عنوان داشت که فابیوس به حمایت فرانسه و ایستادگی آن در کنار شرکای خود در منطقه جهت «بازگرداندن ثبات و امنیت» تاکید خواهد کرد. درخصوص مسائل اقتصادی نیز پیشبینی میشود که فابیوس میزبانان خود را به این امر ترغیب کند که به تعهداتی که در جریان سفر اخیر اولاند به ریاض در سال ۲۰۱۳ به ویژه درخصوص افزایش سرمایهگذاری میان دو کشور مطرح شد، عمل کنند.
هراس عربستان و معدود متحدانش از شكست در يمن زماني آشكارتر ميشود كه اعلام سیاست بیطرفانه پاکستان در تجاوز نظامی اعراب به یمن، خشم اعراب از جمله امارات را برانگیخته است. «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجی امارات متحده عربی به شدت از اعلام موضع بیطرفی پاکستان در قبال حمله به یمن انتقاد کرد.
در همين حال در ادامه مشاركت آمريكا در كشتار يمنيها، بنا به گفته مقامات آمریکایی، واشنگتن در تلاش است تا اطلاعات بیشتری درباره یمن در اختیار سعودیها قرار دهد تا بتوانند حملات هوایی در این کشور خاورمیانه را گسترش دهند. این مقامات آمریکایی اعلام کردند که افزایش کمکها به عربستان شامل ارائه دادههای اطلاعاتی حساس به عربستان میشود که این اطلاعات به سعودیها اجازه میدهد اهداف خود در یمن را بهتر مورد بررسی قرار دهند. خبر ديگر آنكه اردوغان رئیسجمهوری ترکیه در دو تماس تلفنی با سلمان بنعبدالعزیز و تمیم بنحمد آلثانی به بررسی برخی از مسائل منطقهای پرداخت.
کارشناسان میگویند که نشانههای ناكام بودن تهاجم نظامی عربستان به یمن آشکار شده و این کشور به دنبال گریزگاهی است تا آبرومندانه از ورطه حماقت خود بیرون بیاید. شکست تجاوز به یمن از روز اول آشکار شد زیرا عربستان در برآورد موضع یمنی اشتباه کرده بود. عربستان تصور میکرد که معادله انقلابی سریع سقوط خواهد کرد و «منصور هادی» رئیسجمهور مستعفی به حکومت باز خواهد گشت و اکنون مشخص شد که عربستان اطلاعات دقیقی از یمن ندارد و معادله جدیدی که از سال ۲۰۱۱ تا سپتامبر ۲۰۱۴ در این کشور شکل گرفته را خوب نفهمیده است. بارزترین نتیجه این شکست، سقوط دولت عربستان و شکسته شدن هیبت نظامش است؛ آنها به دنبال یک گریزگاه آبرومندانه هستند تا این هیبت شکسته نشود اما به میزان اشتباه آشکار و تاریخی که انجام دادند باید بهای آن را نیز بپردازند.
لازم به ذكر است در چارچوب تشويق مصر براي ماندن در كنار عربستان سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت، این وزارتخانه به عنوان بخشی از همکاریاش با مصر در زمینه مقابله با تروریسم، فروش چندین فروند موشک به قاهره به ارزش ۵۷ میلیون دلار را تصویب کرد.
شكست عربستان زماني آشكارتر ميشود كه درپی اجباری شدن خدمت سربازی در قطر، امارات و کویت و ادامه نگرانیهای حکام عرب حاشیه خلیجفارس از آینده خود، مفتی عربستان نیز اجباری شدن خدمت وظیفه برای جوانان کشورش را خواستار شد. در همين حال پادشاه عربستان در ادامه تغییراتی که در بدنه حکومت این کشور ایجاد کرده، وزیر بهداشت را از کار برکنار کرد. خبرگزاری رسمی عربستان «واس»، گزارش داد که «محمد عبدالمالک آلشیخ» وزیر دولت و عضو شورای وزیران عربستان مسئولیت وزارت بهداشت را برعهده خواهد گرفت.
وزير خارجه فرانسه همزمان با شكستهاي عربستان در يمن وارد رياض شد
دلداري فابيوس به وزير خارجه بيمار
صاحبخبر -
∎