صاحبخبر - وزرای امور خارجه عضو برجام در بیانیهای مشترک با تاکید بر اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ همچنان لازم الاجراست، اعلام کردند: وزرا دورنمای بازگشت محتمل ایالات متحده به برجام را مورد توجه قرار دادند و بر آمادگی خود برای پرداختن به این موضوع با نگاهی مثبت و در یک تلاش مشترک تاکید داشتند.
به گزارش ایرنا به نقل از اداره کل اطلاعرسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه، وزرای امور خارجه عضو برجام در بیانیهای درخصوص برنامه جامع اقدام مشترک اعلام کردند: نشست وزرای خارجه سه دولت / اتحادیه اروپایی + دو (چین، فرانسه، فدراسیون روسیه، بریتانیا، نماینده عالی اتحادیه اروپایی در امور خارجه و سیاست امنیتی) و جمهوری اسلامی ایران، اعضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، در روز ٢١ دسامبر ٢٠٢٠ (١ دی ١٣٩٩) به صورت مجازی برگزار شد. این نشست به ریاست جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه برگزار شد.
در این بیانیه خاطرنشان شده است: اعضای برجام ضمن تاکید دوباره بر تعهدشان جهت حفظ توافق، تلاشهایشان در این راستا را تصریح کردند. آنها تداوم ضرورت اجرای کامل و موثر برجام توسط همه طرفها و پرداختن به چالشهای کنونی اجرای [برجام]، از جمله در زمینه عدم اشاعه هستهای و تعهدات رفع تحریمی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
این بیانیه میافزاید: وزرا بر اهمیت نقش آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان تنها سازمان بینالمللی مستقل و بیطرف که از طرف شورای امنیت سازمان ملل متحد ماموریت یافته تا بر اجرای تعهدات عدم اشاعه هستهای ذیل برجام نظارت و آنها را راستیآزمایی کند، تاکید کردند. آنها بر اهمیت تداوم همکاری توام با حسن نیت با آژانس تاکید کردند.
در این بیانیه تصریح شده است: وزرای امور خارجه خاطرنشان ساختند برجام که توسط قطعنامه ٢٢٣١ (٢٠١۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید شده، همچنان به عنوان عنصری کلیدی در نظام عدم اشاعه هستهای جهانی و یک دستاورد مهم دیپلماسی چند جانبه است که در صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی نقش دارد.
این بیانیه میافزاید: وزرا بار دیگر بر تاسف عمیق خود از خروج ایالات متحده از توافق تاکید کردند. آنها تاکید کردند که قطعنامه ٢٢٣١ همچنان کاملا لازمالاجرا است.
این بیانیه با بیان اینکه وزرا توافق کردند که به گفتوگو برای تضمین اجرای کامل برجام توسط تمامی طرفها ادامه دهند، یادآور شد: وزرا دورنمای بازگشت محتمل ایالات متحده به برجام را مورد توجه قرار دادند و بر آمادگی خود برای پرداختن به این موضوع با نگاهی مثبت و در یک تلاش مشترک تاکید داشتند.
بورل: اجرای کامل و موثر برجام حیاتی است
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان ریاست بر نشست وزرای امور خارجه برجام، بر لزوم اجرای کامل و موثر این توافق تصریح کرد.
به گزارش ایرنا، جوسپ بورل عصر دوشنبه در توئیتی نوشت: امروز مشارکت کنندگان برجام، تلاشهای خود درباره حفظ این توافق را مورد تاکید قرار دادند. ما توافق کردیم تا به چالشهای جاری در خصوص اجرای این توافق از جمله عدم اشاعه تسلیحات هستهای و تعهد به لغو تحریمها [علیه ایران] بپردازیم.
وی افزود: ما با آقایان وزرا، همچنین دورنمای بازگشت محتمل ایالات متحده به برجام را مورد توجه قرار داده و بر آمادگی خود برای پرداختن به این موضوع با نگاهی مثبت و در یک تلاش مشترک تاکید کردیم.
وزیر خارجه آلمان: برجام همچنان بهترین گزینه است
وزیر خارجه آلمان پس از نشست با همتایان خود از کشورهای حاضر در برجام (فرانسه، روسیه، چین، ایران و انگلیس)، آن را همچنان بهترین گزینه موجود در دستیابی به توافق با ایران دانست.
به گزارش ایرنا، «هایکو ماس» روز دوشنبه پس از نشست مجازی وزیران خارجه کشورهای عضو برجام به خبرنگاران گفت: پس از یک سال بار دیگر در سطح وزیران خارجه کشورهای باقی مانده در توافق هسته ای وین دیدار کردیم. در زمانی حساس برای حفظ این توافق از زمان خروج آمریکا که با سیاست «فشار حداکثری» دولت آمریکا و کاهش تعهدات هسته ای ایران همراه بوده است، قرار گرفته ایم.
وی در این کنفرانس خبری که فایل ویدئویی آن در صفحه توییتر وزارت خارجه آلمان منتشر شده، افزود: یکی از این اقدامات، افزایش سطح غنی سازی اورانیوم در تاسیسات هسته ای نطنز است. همچنین نقش آفرینی منطقه ای ایران همچنان وضعیت را پیچیده تر می کند. این که امروز توافقی داریم که بر اساس آن می توانیم مذاکره کنیم، نتیجه تلاشهای بیوقفه اروپایی ها به عنوان یکی از طرف های آن در سال های اخیر بوده است.
وزیر خارجه آلمان ادامه داد: ما اکنون نگاه به آینده داریم چرا که رئیس جمهوری منتخب آمریکا اعلام کرده در صورت بازگشت ایران به تعهداتش، این کشور به برجام بازخواهد گشت. گفتوگوهای ما در این خصوص بود که آیا تلاش های انجام گرفته در سال های اخیر توانسته از برجام حفاظت کند و اینکه آیا مناقشات چندین ساله با ایران بر سر برنامه هسته ای این کشور از طریق گفتگو برای طولانی مدت و از طریقی مسالمت آمیز با قواعد مشخص و بازرسیهای شدید که اطمینان حاصل کند ایران به بمب هسته ای دست نمی یابد، حل می شود.
به گفته وی موضوع مهم برای اروپا جلوگیری از درگرفتن رقابت تسلیحاتی در منطقه با محوریت سلاح هسته ای است که امنیت منطقه را به خطر می اندازد و به ویژه به دلیل به خطر افتادن امنیت اسرائیل حائز اهمیت است.
ماس در ادامه تاکید کرد که توافق هسته ای با ایران همچنان بهترین گزینه موجود است و همه طرف ها باید برای حفظ آن بکوشند. وی با اشاره به حوادث ماه های اخیر که باعث دشوارتر شدن روند بازگشت آمریکا به برجام شده تاکید کرد که فرصت به وجود آمده برای حفظ برجام نباید از دست برود و در آن تاخیر رخ دهد.
وزیران امور خارجه کشورهای باقی مانده در برجام شامل ایران، روسیه، چین، آلمان، انگلیس و فرانسه روز دوشنبه نشستی آنلاین برای بررسی راه های حفظ این توافق برگزار کردند. خبرگزاری د.پ.آ. با اعلام این خبر نوشت: گفت و گوها در نشست امروز حول محور برنامه هسته ای ایران است. بر این اساس تغییر قدرت در ایالات متحده می تواند به حفظ برجام کمک کند.
دولت آمریکا نیز در این توافق حضور داشت که بعد از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ، وی در سال اردیبهشت 97 کشورش را از این توافق خارج کرد که با محکومیت و انتقادات زیر سایر کشورها روبرو شد.
جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا وعده داده است که کشورش به توافق برجام باز گردد.
خطیبزاده: درباره برجام مذاکره مجدد نمیکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد: گفتهایم برجام مذاکره مجدد نمیشود و طرفها به تعهداتشان بازگردند. درخصوص موضوعات فرعی دیگر هم ایران با مقاومت حداکثری خود نشان داد در امنیت ملی و مصالح عالیاش با کسی مذاکره نمیکند.
خطیبزاده درباره اظهارات اخیر وزیر امور خارجه روسیه درباره آمادگی ایران برای گفتوگوهای غیربرجامی تصریح کرد: آنچه وزارت امور خارجه به صورت مداوم و بدون گسست پیامی اعلام کرده، این است که برجام موضوعی است که روند خود را داشته، مذاکره شده، امضا و نهایی شده است و نمیشود آن را باز کرد. قطعنامه ۲۲۳۱ روشن است.
وی با بیان اینکه برخی علاقهمند به تغییرات هستند، خاطرنشان کرد: گفتهایم برجام مذاکره مجدد نمیشود و طرفها به تعهداتشان بازگردند. درخصوص موضوعات فرعی دیگر هم ایران با مقاومت حداکثری خود نشان داد در امنیت ملی و مصالح عالیاش با کسی مذاکره نمیکند. بنابراین این گمانهزنیها منطبق با واقعیتها نیست. ایران اولویتهای دفاعی خود را دارد و براساس آن عمل میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره سفر وزیر نفت به روسیه و برخی اظهار نظرها مبنی بر فروش نفت ۴.۵ میلیون بشکه نفت ایران به روسیه ابراز داشت: من این جزییات را نشنیدم و بعید میدانم به این تعداد هم باشد. البته چنین رفت و آمدهایی مرسوم است. سهم ایران در فروش نفت مشخص است و ایران سعی میکند سهم خود را تضمین و حقوق خود را باز بگیرد.
اروپاییها در اجرای تعهدات خود ناتوان بودند
خطیبزاده با بیان اینکه یکی از مواردی که اروپا اعلام کرد میخواهد در آن چارچوب، وظایف و تعهدات خود را انجام دهد یک مکانیزم نقل و انتقال مالی بود، تصریح کرد: این سازوکار ابتدا به نام SPV و سپس با نام اینستکس شناخته شد. ما نیز از این موضوع استقبال و اعلام کردیم اگر بر این باورند که میتوانند در قالب اینستکس تعهدات خود را عملیاتی کنند، به آنها کمک میکنیم. تمامی کمکهای ما به این برنامه برای ایجاد شرایط متناظر آن در ایران متاسفانه به نتیجه نرسید.
وی با تاکید بر ناتوانی شدید اروپاییها برای اجرای تعهدات خود در برجام خاطرنشان کرد: در قالب اینستکس یکی، دو تراکنش بسیار ناچیز انجام شد که آن هم کاملاً تحت فشار ایالات متحده آمریکا ناتوانی و بیعملی اروپاییها را نشان داد که چیز با ارزشی نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: آنچه نماینده دائمی ما در سازمان ملل متحد اشاره کردند همین نکته است که این موضوع برعهده اروپا است و نشان میدهد توان حداقلی را برای کانال مالی که خودشان طبیعی کردند، ندارند و این موضوع پس از دو سال مشخص و آشکار است. این نکته در تاریخ روابط ایران و اروپا به عنوان یک موضوع مهم باقی خواهد ماند.
خطیبزاده درباره لغو جلسه اقتصادی اروپا با ایران در پی اعدام روحالله زم ابراز داشت: سفرای آلمان و فرانسه را به دلیل اظهارات مداخلهجویانه به خاطر اظهارات مداخلهجویانهشان احضار شدند. ما روشن نظر خود را گفتیم و اعلام کردیم که اظهارات آنها را نمیپذیریم. درباره اظهارات دو پهلو و دوگانه بارها به آنها تذکر داده شده است. با این گونه اظهارات، مسیر گفتوگو معطل میماند و تنها مسیر درست، گفتوگو است.∎