پس از انتشار خبر تعرض دو مامور سعودی به دو نوجوان ایرانی که برای سفر حج عمره مفرده به جده رفته بودند، اغلب رسانههای ایرانی تیتر نخست خود را در آخرین روز هفته (۲۰ فروردین، ۹ آپریل) به این موضوع اختصاص دادند.
این اتفاق که در ایام تعطیلات نوروز در فرودگاه جده رخ داده، به تازگی توسط رسانهها بازتاب داده شده است. پس از احضار کاردار عربستان سعودی به وزارت امور خارجه، رسانههای ایرانی به شدت پیگیر واقعه و عکسالعمل مقامات ایرانی شدهاند.
ناصر مکارم شیرازی و حسین نوری همدانی دو تن از مراجع تقلید در حوزه علمیه قم به ترتیب با طرح این پرسش که "آیا باید با هر ذلتی عمره مستحبی انجام داد" و تاکید بر "عدم سکوت در این زمینه" نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند.
بهگزارش خبرگزاری ایرنا در پی واکنش روسای قوای مققنه و قضائیه جمعی از نمایندگان مجلس هم خواستار قطع سفر عمره مفرده شدهاند. روزنامه جمهوری اسلامی از ارائه طرح یک فوریتی لغو عمره با امضای ۷۰ نماینده به هیات رئیسه مجلس خبر داده است. پیش از ارائه این طرح، ۱۸ نماینده مجلس هم در نامهای به حسن روحانی، رئیسجمهوری خواستار رسیدگی جدی و فوری به این موضوع شده بودند.
هشدارنماینده ولی فقیه
سیدعلی قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت هم با محکوم کردن اقدام ماموران متخلف فرودگاه جده عربستان، گفت: «باید متخلفان این حادثه به اشد مجازات برسند و استمرار سفرهای عمره مفرده به عملکرد مقامهای سعودی در برخورد با این موضوع بستگی دارد.»
به گزارش ایسنا وی تاکید کرده در صورتی که مقامهای سعودی برخورد قاطعی با این موضوع نداشته باشند، "استمرار سفرهای عمره مفرده به مصلحت کشور و مردم ایران نیست."
قاضیعسکر خاطرنشان کرده اگر متخلفان این حادثه به "اشد مجازات برسند" احساسات ملت بزرگ ایران کمی فروکش میکند. اما در غیر این صوت کنترل کردن احساسات مردم آسان نیست و امکان دارد که "تصمیمات دیگری در این زمینه گرفته شود."
به گفته سرپرست حجاج ایرانی، مقامات سعودی و پلیس جده در این زمینه بررسی و مستندسازی کرده و افراد متخلف شناسایی و زندانی شدهاند.
عبدالرضا مصری، نماینده مردم کرمانشاه در مجلس هم به ایرنا گفت که پس از این واقعه، انتظار این بود که "سفیر عربستان از ایران اخراج" و برخوردی جدی صورت بگیرد.
به گفته او، یکی از این اقدامات میتوانست لغو تمامی پروازهای زوار عمرهگذار ایرانی به عربستان باشد که متاسفانه صورت نگرفت.
وی خواستار تحریم سفرهای حج از سوی مردم ایران به منظور "متنبه کردن عربستان" شده و تاکید کرده باید کاری کنیم که آنان مجبور به "عذرخواهی رسمی از ملت ایران" شوند.
واکنشهای سران قوه قضائیه و مقننه
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه پیش از این گفته بود که "خاطیان باید به اشد مجازات برسند" تا دیگر شاهد چنین جرایمی نباشیم.
علی لاریجانی، رئیس مجلس هم یادآور شده بود: «برای کشوری که مدعی اسلامیت است آیا فضاحت نیست که با یک جوان آنجا آنطور برخورد میکنند و به او توهین میکنند؛ آیا به این میگویند جامعه اسلامی.»
کمیسیون فرهنگی مجلس هم در نامهای به رئیس جمهوری ضمن اشاره به "برخوردهای توهین آمیز و سخیف ماموران عربستان با حجاج ایرانی" خواستار توقف اعزام زائران به عمره مفرده شده بود.
احتمال توقف حج عمره تقویت میشود
دو مرجع تقلید در کنار برخی از مقامهای ایرانی خواستار توقف سفر حج عمره به عربستان سعودی شدهاند. نمایندگان مجلس هم طرحی یک فوریتی با ۷۰ امضا را مبنی بر لغو عمره مفرده به هیات رئیسه مجلس تقدیم کردهاند.
صاحبخبر -