شناسهٔ خبر: 44472983 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

تهران گران ترین شهر از نظر مسکن

چگونه خانه از متری 1 میلیون در سال 88 به متری 27 میلیون تومان رسید؟

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا - شهر: مقایسه رشد قیمت مسکن طی 10 سال گذشته نشان می‌دهد که متوسط قیمت مسکن در سال 1388 از متری یک میلیون و 200 هزار تومان به متری 27 میلیون و 800 هزار تومان در آبان امسال افزایش یافته است.
به گزارش شهر، تازه‌ترین آمار رسمی از بازار مسکن نشان می‌دهد؛ تهران با خانه‌های متری 27 میلیون و 800 هزار تومانی نخستین شهر گران ایران در این بازار است. بعد از تهران شهر اهواز در رتبه دوم قرار و قیمت مسکن در این شهر در هر متر مربع حدود 20 میلیون تومان است؛ مسئولان وزارت راه و شهرسازی دلیل گرانی مسکن در اهواز را مهاجرت غیرایرانی ها به این شهر عنوان کرده‌اند.
امروز هم محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در یک نشست خبری در تشریح اطلاعات بازار مسکن در کشور، توضیح داد: «در حال حاضر در 25 استان قیمت مسکن زیر 10 میلیون تومان و در 9 استان متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی کمتر از 5 میلیون تومان است. تنها در دو شهر تهران و اهواز متوسط قیمت مسکن بالای 20 میلیون تومان برآورد شده که در تهران متوسط قیمت مسکن در آبان ماه متری 27 میلیون و 800 هزار تومان و در اهواز متری 23 میلیون و 500 هزار تومان بوده است.»
مسکن نیمی از درآمد خانوار را می بلعد
افزایش لحظه‌ای قیمت مسکن در تهران تقریبا از اوایل پارسال آغاز شد، به طوری که با افزایش بیش از 100 درصدی همراه بود. پیش از هم مرکز آمار ایران گزارش داده بود که تابستان 1399 متوسط قیمت فروش هر مترمربع مسکن در کلان شهر تهران برابر 24 میلیون و 146 هزار تومان با میانگین مساحت 88 مترمربع و متوسط عمر 12 سال بوده است. همچنین متوسط قیمت مسکن در تابستان امسال نسبت به فصل قبل 28.3 درصد و در مقایسه با تابستان 98 نیز 76.4 درصد رشد داشته است. این افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن در تهرانی یعنی کوچک شدن سبد خانوار برای تامین هزینه‌های مسکن و همینطور افزایش حاشیه‌نشینی. تیرماه امسال بود که آمار رسمی از دخل و خرج خانوار تهرانی نشان داد در بین هزینه‌های غیرخوراکی بیشترین سهم با ٤٨ درصد مربوط به هزینه مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.
آنطور که محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی هم گفته است «در سال 98 هزینه خانوار در بخش مسکن 36 درصد درآمد متوسط دهک‌ها بود، مقایسه رشد قیمت مسکن طی 10 سال گذشته نشان می‌دهد که متوسط قیمت مسکن در سال 1388 از متری یک میلیون و 200 هزار تومان به متری 27 میلیون و 800 هزار تومان در آبان امسال افزایش یافته است.»
او درباره مقایسه قیمت مسکن در تهران با قیمت دلار هم توضیح داده که «در سال 87 بالاترین قیمت مسکن به دلار در تهران در 15 سال اخیر رخ داد به گونه‌ای که متوسط یک مترمربع واحد مسکونی در تهران در سال 87، 2 هزار و 244 دلار است درحالی‌که در آبان ماه امسال متوسط یک مترمربع مسکن در پایتخت با محاسبه هر دلار 25 هزار تومان، حدود 1051 دلار برآورد شده که 50 درصد قیمت مسکن نسبت به سال 87 است»
دلیل گرانی مسکن در تهران
محمولا اولاد کارشناس مسایل اقتصادی پیش تر به خبرنگار شهر درباره دلایلی گرانی مسکن در تهران گفته بود « ر بسیاری از مناطق تهران (بویژه مناطق شمالی)، هرچه زمین کلنگی بود، ساخته شده، این رخداد را سبب محدود شدن زیاد عرضه زمین کلنگی عنوان کرد و گفت: در نتیجه این اتفاق‌ها، قیمت زمین کلنگی نسبت به قیمت آپارتمان ساخته شده بسیار بالا رفته و به 1.4 و حتی گاه تا دو برابر رسید. در نتیجه، ساخت و ساز در این مناطق از صرفه اقتصادی خارج شد. در مناطق جنوبی تهران نیز، باوجود اینکه عرضه زمین کلنگی محدودتر شده، اما هنوز به وخامت مناطق شمالی نیست. هرچند، مشکل دسترسی‌های بسیار ضعیف و رانت برنامه ای بسیار پائین، تمایل به سرمایه گذاری را در این مناطق کاهش داده است.»
او معتقد است «نیاز به مسکن در تهران زیاد است، بویژه مسکن قشر متوسط و متوسط به پائین که در 10 سال گذشته نیز به خوبی تأمین نشده است. از طرف دیگر امکان عرضه هم به دلیل کمبود زمین کلنگی و هم رانت برنامه ای پائین در مناطق جنوب شهر و نبود صرفه سرمایه گذاری بسیار محدود است؛ در نتیجه قیمت‌ها افزایشی است و به دنبال آن بخشی از تقاضا، به شهرهای پیرامون سرریز می شود و قیمت در شهرهای پیرامون افزایش می یابد. بنابراین با توجه به وفور نسبی زمین کلنگی در شهرهای پیرامون، صرفه اقتصادی سرمایه گذاری وجود دارد و بخشی از سرمایه های شهر تهران را در ساخت مسکن جذب میکند.»
بر اساس تازه ترین آمار رسمی وزارت راه و شهرسازی؛ علاوه بر تهران که گران‌ترین شهر کشور از نظر متوسط قیمت مسکن است، ارزان‌ترین شهر، کهگیلویه و بویر احمد با متری 3 میلیون و 200 هزار تومان بوده است. همچنین متوسط قیمت مسکن در شهرهایی چون خوزستان برابر متری 23.5 میلیون تومان، فارس متری 11 میلیون و 400 هزار تومان، اصفهان متری 11 میلیون و 100 هزار تومان، ایلام متری 4 میلیون تومان، بیرجند متری 4 میلیون و 200 هزار تومان، بجنورد متری 4 میلیون و 500 هزار تومان، کرمانشاه متری چهار میلیون و 600 هزار تومان و اراک و زنجان نیز بالاتر از 10 میلیون تومان بوده است. متوسط قیمت مسکن در سایر مراکز استان‌ها زیر متری 10 میلیون تومان بوده است.
خبرنگار: فریبا رحمانی

نظر شما