اگر از بایدن بپرسند که تحریمهای اقتصادی علیه ایران را پس از روی کار آمدن افزایش میدهد یا کاهش فکر میکنید چه پاسخی خواهد داد؟! خواهد گفت که تحریمها باشد یا نباشد، فرقی به حال اقتصاد ایران ندارد، مشکل از مدیریت دولتی است که خود را اسیر توافق هستهای کرده است!
سوء میدیرت در ایران آنقدر آشکار است که حتی اگر تحریمهای اقتصادی هم وجود نداشته باشد، وضعیت اقتصادی بهبود نخواهد یافت.سوء مدیریت است که باعث شده تحریمهای اقتصادی تأثیر بیشتری بگذارد.
بسیاری از تولیدات در کشور از صفر تا صد آن داخلی است، یعنی هیچ وابستگی به خارج ندارد و حتی نیاز به مواد اولیه نیست. با این وجود میبینیم که هر روز قیمتها بالا میرود و هیچ نظارتی هم بر روی افزایش قیمتها دیده نمیشود.
قطعاً اگر مردم یک روز را بدون افزایش قیمت سپری کنند، هم برای آنها شگفت آور خواهد بود و هم خرسند کننده، آقای روحانی میگوید بگذارید مردم خوشحال و شاد باشند، اما چه کسی و چه سازمان و نهادی مانع شادی و خوشحالی مردم است؟
اوضاع اقتصادی روحیه اقشار مردم را به هم ریخته و شادی را نیز از آنها گرفته است.
دولت اگر در پی شادی مردم است اوضاع را سر و سامان دهد تا مردم نیز شادی را به خانههای خود بازگردانند.
تحریمهای اقتصادی آمریکا بی تأثیر نیست، اما درصد تأثیر آن تا این اندازه نیست که بخواهد همه چیز را تحت الشعاع خود قرار دهد و باعث شود قیمت مسکن چه در زمینه خرید و فروش و چه اجاره افزایش سرسام آوری داشته باشد. صفر تا صد مواد ساخت مسکن در ایران تولید میشود اما میبینیم همین مسکن در مدت ۷ سال به طرز وحشتناکی افزایش یافته است.
محصولات کشاورزی، مواد خوراکی،لباس، هزینههای درمان و بسیاری از نمونههایی که اکنون مردم آن را لمس میکنند،ارتباطی با تحریم ندارد.
میوه و تره بار افزایش قیمت پیدا میکند و اکنون این محصولات نیز در سبدی قرار گرفته است که از دسترش بسیاری از مردم دور افتاده، آیا افزایش قیمت گوجه فرنگی و میوه به تحریم ارتباط دارد؟
دولتی که توان ندارد تا مدیریت کند که خوراک دام و طیور به موقع به دامداران و مرغداران برسد، که همین امر باعث افزایش قیمت این مواد گوشتی در بازار میشود، پس چگونه همین دامداران و مرغداران با وجود کمبود خوراک دام و طیور همچنان به تولید خود ادامه میدهند اما باافزایش قیمت محصولات خود؟
در هر صورت اقتصاددانان نیز اعتقاد دارند که سوء مدیریت دولت از تحریمها تأثیر بیشتری بر حاکم شدن وضعیت اقتصادی کنونی دارد.
در جایی که باید دولت لوایحی برای معیشت و اقتصاد مردم به مجلس ارائه دهد، از تصویب نشدن برخی لوایح در مجلس گلایه میکند که رنگ و بوی اقتصادی ندارد.در همین زمینه چند تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اظهار نظر کردهاند.
سوء مدیریت دلیل تأثیر بیشتر تحریمها
نایب رئیس کمیسیون شوراهای مجلس در این زمینه گفت: سوء مدیریت و عدم برنامه ریزی سبب شده تا تحریمها بیش از اندازه واقعی خود تاثیرگذاری داشته باشد. محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک در مجلس در گفت وگو با فارس با اشاره به مشکلات معیشتی مردم و کمبود برخی از کالاها در سطح بازار، اظهار داشت: گرانی و تورم فشار زیادی به طبقه متوسط و پایین جامعه وارد کرده است. وی تاکید کرد: ما انتظار داشتیم که دولت درباره معیشت و کاهش گرانیها لایحهای را به مجلس ارائه کند اما حتی یک مورد از ۸۰ لایحهای که دولت به مجلس فرستاده درباره معیشت مردم نیست.
نماینده مردم اراک در مجلس تصریح کرد: مجلس منتظر مانده تا دولت لایحهای را درباره کمک معیشتی برای مردم و پایین آوردن تورم در جامعه و جلوگیری از گرانی و اقداماتی از این دست به مجلس بیاورد اما دولت اعتقادی به این موضوعات ندارد.
آصفری به مصوبه مجلس درباره یارانه کالایی به مردم اشاره کرد و گفت: هرچند این مصوبه اکنون تبدیل به قانون شده و لازم الاجراست، اما دولت به دلیل نگاه سیاسی که به این موضوع دارد حاضر نیست حتی ابلاغ کند و توجهی به این موضوعات ندارد.
وی خاطرنشان کرد: همچنان که دولت در موضوع برجام اعلام کرد که اگر برجام حل شود مسائل معیشتی مردم حل می شود و حتی آب خوردن مردم را هم به آن گره زده بود اما مردم بعد از برجام دیدند که قیمتها به صورت سرسامآوری بالا رفت و امروز هم سوء مدیریت و عدم برنامه ریزی سبب شده تا تحریم ها بیش از اندازه واقعی خود تاثیرگذاری داشته باشد.
گرفتار خود تحریمی هستیم
عضو کمیسیون بودجه مجلس نیز با بیان اینکه علت اصلی مشکلات معیشتی مردم «سوء مدیریت» است، گفت: تحریمها زمینه را برای مشکلات ایجاد میکند اما با مدیریت و برنامهریزی دقیق و درست و مدیریت قوی و کارآمد میتوان از شرایط تحریمها عبور کرد.
حجت الاسلام سید محمد رضا میرتاج الدینی با اشاره به مشکلات معیشتی مردم و کمبود برخی از کالاها در سطح بازار، برنامه ریزی غلط و سوء مدیریت در شرایط تحریم ها را علت اصلی این مشکلات دانست.
وی بر این باور است که تحریمها زمینه را برای مشکلات ایجاد میکند اما با مدیریت و برنامهریزی دقیق و درست و مدیریت قوی و کارآمد میتوان از شرایط تحریمها عبور کرد. حجتالاسلام میرتاج الدینی با تاکید بر اینکه باید تحریمها را که یک تهدید است، به فرصت تبدیل کنیم، میگوید: البته در برخی از زمینهها این اتفاق افتاده است اما جاهایی که سوء مدیریت و برنامه ریزی ناصحیحی صورت گرفته، به مشکلات دامن زده است.
به گفته نماینده مردم تبریز در مجلس، تحریمها مانع واردات و صادرات ما میشود و اگر ما خودمان بدست خود جلوی واردات و صادرات را بگیریم «خود تحریمی» کردهایم و اکنون گرفتار خودتحریمی هستیم.
وی یادآور شد: در چند ماه گذشته تا ۸.۵ میلیون تن کالا در کمرگات کشور انباشته شده بود که نیمی از آنها مربوط به کالاهای اساسی مردم بود. با تصمیمات غلط همچون ارز ۴۲۰۰ که به دلیل عدم وصول ما به تفاوت آن، درب گمرکات بسته و کالاها رسوب کرد و خراب شد و سپس سبب کمبود کالا در سطح کشور شد.
میرتاج الدینی تاکید کرد: نهادههای دامی در گمرکات ماندند و رسوب کردند و خراب شد و زنجیره توزیع به هم ریخت و عدهای از رانت استفاده و فساد شکل گرفت که اینها به دلیل برنامه ریزی غلط و سوء مدیریت است. که البته عامل عمده آن نیز بخش نامههای بانک مرکزی بود.
سوء مدیریتهایی که تحریمها را اثر گذارتر میکند
مشکلات کشور نتیجه دلخوشی دولت به برجام است
صاحبخبر -
∎
نظر شما