مهسا جزيني: رييسجمهوري، هم بايد به اردوغان اخطار بدهد و هم جلو ورودش به کشور را بگيرد؛اين چيزي است که تعدادي از نمايندگان از «حسن روحاني» خواستهاند. نمايندگان اخطار را در قالب يک تذکر و درخواست جلوگيري از ورود اردوغان را طي يک نامه «روحاني» مطرح کردهاند.
تذکر جزو ابزار قانوني- نظارتي نمايندگان است اما به نظر ميرسد درخواست جلوگيري از ورود يک مقام سياسي خارجي – آنهم در قالب نامهاي به امضاي اقليت - خارج از اهرمهاي قانوني نمايندگي و بهنوعي دخالت در کار قواي ديگر باشد.
به گزارش ايلنا، ۶۵ نماينده مجلس از حسن روحاني خواستند بهمنظور آنچه «مقابله و عدم تکرار ادعايي مطرحشده و اظهارات گستاخانهاي عليه ايران» ناميده شده به رجب طيب اردوغان، رييسجمهوري ترکيه تذکر جدي داده شود تا ديگر شاهد چنين اتفاقاتي نباشيم. «زهره طبيبزاده»، معاون مرکز زنان و خانواده دولت «احمدينژاد» و نماينده نزديک به جبهه پايداري هم در تذکري از وزارت امور خارجه پرسيده «چرا عليرغم اظهارات توهينآميز رييسجمهور ترکيه سفر وي به ايران همچنان برقرار است؟»
آنطور که «فارس» گزارش داده، ديروز همچنين نامهاي مبنيبر جلوگيري از ورود «اردوغان» به امضاي بيش از 50 نماينده مجلس رسيده است. «جبار کوچکينژاد» در اينباره گفته: «اردوغان به ملت ايران اهانت کرده است، رييسجمهور بايد از ورود اردوغان به داخل خاک ايران جلوگيري کند. اردوغان بايد از اهانتي که نسبت به ملت ايران روا داشته است بهطور رسمي عذرخواهي کند.»
پيش از اين برخي ديگر از نمايندگان مجلس هم در تعطيلات نوروزي مراتب اعتراض خود را نسبت به اين سفر اعلام کرده و از رييسجمهوري خواسته بودند مانع ورود همتاي ترک خود به تهران شود. بهدنبال حوادث رخداده در کشور يمن «اردوغان»مدعي شده بود: «ايران بايد ديدگاهش را تغيير دهد. اين کشور بايد همه نيروهايش و هرچه که در يمن و همچنين سوريه و عراق دارد را عقب کشيده و به تماميت سرزميني آنها احترام بگذارد.» او همچنين ايران را به تلاش براي تسلط بر خاورميانه متهم کرده بود. در واکنش به اين اظهارات، وزارت امور خارجه ايران، چهارشنبه گذشته، در غياب سفير ترکيه، با احضار کاردار اين کشور، اعتراض خود را نسبت به اين سخنان اعلام کرد. همچنين وزير امورخارجه ايران با تاکيد بر اينکه تهران براي روابط استراتژيک خود با ترکيه اهميت قايل است، گفت: «کساني که با اشتباهات استراتژيک و سياستهاي بلندپروازانه و خيالي خود، خسارات جبرانناپذيري بهبار آوردهاند، بهتر است با اتخاذ سياستهاي مسوولانه، از ظرفيتهاي موجود جهت ايجاد آرامش و همگرايي در منطقه استفاده کنند.»
هفته گذشته «اسماعيل کوثري»، عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هم با تاکيد بر لزوم لغو سفر اردوغان به تهران گفته بود: «اگر دولت اين کار را نکند، مجلس پس از بازگشايي حتما اين مساله را پيگیري خواهد کرد.» «احمد توکلي»، ديگر نماينده مجلس بود که خواهان لغو سفر يا عذرخواهي اردوغان شد. پس از اين واکنشها، قشقاوي، معاون کنسولي وزارت امور خارجه با تاکيد بر لزوم تعامل بيشتر کشورهاي منطقه براي حل مشکلات موجود، گفت: «محمدجوادظريف بهصورت شايسته، اظهارات اردوغان را پاسخ داده و هر حرفي را ميتوان بهطور مناسب جواب داد.» او گفته بود: «با توجه به اطلاعات موجود، در برنامه سفر اردوغان تغييري انجام نشده است.» پاسخ اردوغان اما به اين واکنشها اين بود که سفرش ارتباطي به نمايندگان مجلس ايران ندارد. به نوشته انتخاب اردوغان گفته بود: «ما اصرار داريم نيروهايي که در امور يمن دخالت ميکنند از آنجا خارج شوند. برخي از ايرانيها به سبب اين اظهارات از من انتقاد کردند. يکي از آنها نايبرييس يکي از کميسيونهاي مجلسشوراياسلاميايران و ديگري شخصي است که او را نميشناسم. آنها در سطح من نيستند. اين افراد تعيين نميکنند که من به ايران سفر کنم يا نه. اينکه بروم يا نروم به ما مربوط ميشود. ما هستيم که در اينباره تصميم ميگيريم. برنامه سفر من به ايران به قوت خود باقيست ولي امور يمن را نيز دنبال ميکنيم. تحولات يمن براي ما بسيار مهم است. تصميمات ما متناسب با تحولاتي خواهد بود که در آنجا روي ميدهد.»سخنگوي وزارت خارجه ترکيه با اعلام اينکه در سفر اردوغان به تهران، دومين نشست شوراي عالي همکاريهاي راهبردي ايران و ترکيه برگزار خواهد شد، گفته بود: «سفر اردوغان فرصتي است که نگرانيهاي ترکيه درخصوص تحولات اخير منطقه در بالاترين سطح با مقامات ايراني در ميان گذاشته شود.» آذرماه سال گذشته «مولود چاووشاوغلو»، وزير خارجه ترکيه در سفري که به تهران داشت اعلام کرده بود که رييسجمهوري ترکيه بهزودي به تهران سفر خواهد کرد. در آنموقع، بهمنماه بهعنوان زمان سفر او اعلام شده بود که سپس اين برنامه دچار تغيير شد.
«رجب طيب اردوغان»، رييسجمهوري ترکيه قرار است فردا (سهشنبه) در صدر هياتي عاليرتبه و به دعوت رسمي دکتر «حسن روحاني» همتاي ايراني خود از تهران ديدن کند. در بيانيه مشترک مطبوعاتيای که در تهران و آنکارا و در آستانه اين سفر منتشر شد، عنوان شده که «طي اين سفر دو رييسجمهور و وزراي دو کشور ملاقات و مذاکره خواهند داشت و مقرر است ديدار جناب آقاي اردوغان با مقاممعظمرهبري نيز تنظيم گردد». اين بيانيه مطبوعاتي همچنين اشاره دارد که «دومين نشست مشترک شورايعالي همکاري دو کشور با حضور وزراي عضو هيات دولت ايران و ترکيه برگزار خواهد شد. طي اين ديدار، تمامي ابعاد روابط دوجانبه جمهورياسلاميايران و جمهوري ترکيه مرور شده و درخصوص موضوعات منطقهاي و بينالمللي تبادلنظر به عمل خواهد آمد». «تسنيم» به نقل از خبرگزاري «آناتولي» ترکيه نوشته بود که انتظار ميرود «اردوغان» در اين سفر با رهبري نيز ديدار کند. او فروردينماه سال١٣٩١ نيز در قامت نخستوزير، در سفري که به تهران داشت با رييس دولت وقت، «محمود احمدينژاد» ديدار کرد و سپس براي ديدار با رهبري عازم مشهد شده بود.
----------
اين نامهنگاريها يک بدعت شده است
«محمدرضا خباز»، معاون امور تقنيني معاونت پارلماني رييسجمهوري: ابزارهاي نظارت نمايندگان بر دولت در قانون اساسي تذکر، سوال، تحقيق، تفحص و استيضاح است ولاغير. البته هم در گذشته و هم در حال، رسم بوده که نمايندگان به رييسجمهور يا دولت نامه مينوشتند و برخي درخواستهايشان را در قالب نامه سرگشاده که به امضاي تعداد زيادي از نمايندگان رسيده و اهميت خاصي داشته مطرح ميکردند. اين درخواستها هم بيشتر به مسايلي که به موکلان و گرفتاريهاي مردم مربوط ميشد، ربط پيدا ميکرد. اما اينکه نمايندگان نامه بنويسند که جلو ورود فلان رييسجمهور را بگير يا فلان کار را انجام ندهيد کاري است که احساس ميکنم کمکم به نوعي بدعت بدل شده است. يادم هست يکي از نمايندگان زماني که «جک استراو» ميخواست در مراسم تحليف رييسجمهوري شرکت کند گفته بود اگر او بيايد سمت او گوجهفرنگي پرتاب ميکنم؛ چيزي که نه در شأن نماينده، نه مجلس، نه گوينده و نه شنونده است. به نظر من اگر اين درخواستها و نامهنگاريها برمبناي خيرخواهي باشد، بهسرعت رسانهاي نميشود. همين رسانهايکردنش يعني که ما دنبال آن همزباني و همدلي که رهبري مدنظرشان هست نيستيم. نمايندگان معترض ميتوانستند از طريق معاون امور مجلس نامهاي خصوصي به رييسجمهوري بدهند و بگويند اگر مصلحت عمومي کشور ايجاب کرد، تقاضاي ما اين است که اين سفر صورت نگيرد. رسانهايکردن نامهاي که از ميان290 نماينده مجلس به حدنصاب نرسيده و از صحن خوانده نشده، نشانه چيز ديگري است و به نظر من با اين روشها نميتوان به همدلي با دولت رسيد. همدلي و همزباني جنبه نصیحت و خيرخواهي دارد نه جنجالسازي. يکي از نمايندگان مجلس سال گذشته به من گفت ما تا آخر سال هرروز ميخواهيم يک جنجال در مجلس درست کنيم. اميدوارم او جزو امضاکنندهها نباشد. قطعا گفتار آقاي اردوغان مورد پسند بنده و ملت ايران هم نيست اما کار تدبير سياسي هم اين نيست که فورا ما با يک برخورد شديد راه دوستي و مصالحه را براي آينده ببنديم. بهويژه پس از صحبتهاي رييسجمهوري که گفتند ما دست همکاري به همه کشورها از جمله همسايگانمان دراز ميکنيم. اصلا امربهمعروف و نهيازمنکر هم يعني همين که رابطه را اصلاح کرد نه اينکه آن را بهکل برهم زد يا تيرهتر کرد. به نظر من آقاي روحاني بايد منافع ملي کشور را در نظر بگيرد نهاينکه با هر حرکت نامناسب کشور همسايه چنان برخورد تندي شود که همسايگان و دوستان ما يکبهيک از ما جدا شوند.