رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا که میان دونالد ترامپ و جو بایدن به خط پایانی رسیده است، گمانه زنیهای را باعث شده تا این تصور به وجود بیاید که اگر بایدن در این رقابت به پیروزی برسد سیاست او در قبال ایران تغییر خواهد کرد، تغییری که باعث بهبود شرایط برای ایران خواهد شد.
چنین تصوری در میان برخی جریانهای سیاسی ایران و شخصیتها وجود دارد اما واقعیت چیز دیگری است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز ۱۳ آبان در این زمینه فرمودند؛«سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال آمریکا، حساب شده و مشخص است و با رفتوآمد اشخاص تغییر پیدا نمیکند، ممکن است با آمدن یا نیامدن یک فرد اتفاقاتی بیفتد اما به ما هیچ ارتباطی ندارد و در سیاست جمهوری اسلامی هیچ تاثیری نخواهد داشت.»
واقعیت این است که هر فردی از دو حزب مطرح آمریکا وارد کاخ سفید شود،سیاست دشمنی خود را علیه ایران ادامه خواهد داد، نظام حاکم در ایالات متحده اجازه نمیدهد که رؤسای جمهور در اینگونه مسائل تصمیم گیر باشند به همین خاطر نباید به آمدن بایدن دلخوش کرد.
ایران هیچ پیش شرطی را از سوی هر یک از افراد پیروز در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نخواهد پذیرفت و این موضوع بارها تکرار شده است.
در همین زمینه کارشناسان خارجی مسائل سیاسی در منطقه نیز چنین اعتقادی دارند.
رئیس دفتر امور روابط خارجی حزب «القوات الللبنانیه» معتقد است، اهداف هر دو حزب آمریکایی در منطقه یکی است و پیروزی نامزد دموکراتها در انتخابات فعلی آمریکا به تحریمهای ایران پایان نمیدهد.
در ادامه گمانهزنیهای مختلف درباره نتیجه انتخابات آمریکا، «جوزف جبیلی» رئیس دفتر روابط خارجی حزب «القوات الللبنانیه» (وابسته به سمیر جعجع،نزدیک به عربستان سعودی) در واشنگتن به شبکه «العربیه» گفت، پیروزی «جو بایدن» نامزد دموکرات به معنای توقف تحریمها علیه ایران و حزبالله نیست زیرا وی از آن به عنوان ابزاری اساسی در هنگام «شروع مذاکره» استفاده خواهد کرد. جبیلی گفت، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور فعلی هم در صورت پیروزی سیاست تحریمها را تا تحقق شروط دوازدهگانه آمریکا برای ایران ادامه خواهد داد.
در ادامه این گزارش، به تشریح شروط دوازدهگانه آمریکا پرداخته شده است:
-توقف غنیسازی اورانیوم و تصفیه پلوتونیوم و بستن رآکتورهای عامل در آب سنگین
-ارائه گزارشی از فعالیتهای نظامی برنامه هستهای به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کنار گذاشتن کامل این فعالیتها
-دادن اجازه بازرسی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تمام سایتهای هستهای
-توقف توسعه برنامه موشکهای بالستیک و موشکهایی که قادر به حمل کلاهک اتمی هستند
-آزادی تمامی بازدشتشدگان آمریکایی و متحدان آن
-تعامل همراه با احترام با دولت عراق و عدم مداخله در خلع سلاح گروههای مسلح شیعه در این کشور
-خارج کردن تمام نیروهای ایرانی از سوریه
-توقف حمایت از گروههایی مانند حزبالله لبنان، حماس و جهاد اسلامی در فلسطین و انصارالله در یمن و طالبان و القاعده –به ظن آمریکا-
-توقف «حمایت از تروریسم» از طرف سپاه ایران – به ادعای آمریکا-
-کنار گذاشتن تهدید در تعامل با کشورهای همسایه و نیز توقف تهدیدها مبنی بر نابودی اسرائیل و «حملات موشکی به عربستان سعودی»
-توقف تهدید در خصوص ناوبری بینالمللی دریایی
-توقف حملات سایبری
این سیاستمدار لبنانی (نزدیک به غرب) ادامه داد، اهداف جمهوریخواهان و دموکراتها در منطقه یکی است و فقط شیوه رسیدن به آن تفاوت دارد بنابراین حساب باز کردن حزبالله بر روی نتایج انتخابات آمریکا بی معناست زیرا از نظر دولت آمریکا حزبالله به هر حال «سازمانی تروریستی» است و تحریمها علیه این جنبش از دوره «باراک اوباما» رئیسجمهور پیشین آغاز شد و حتی اگر بایدن برنده شود، این روند ادامه پیدا میکند.
وی افزود، اما رسیدن بایدن به کاخ سفید به معنای نوعی نرمی آمریکا در قبال ایران تا زمانی است که وی در ژانویه ۲۰۲۱ زمام امور را به دست بگیرد و این وقت تلف شده تا آغاز سال آینده میلادی به سود حزبالله و ایران برای کسب برخی دستاوردهاست.
بایدن حاضر است به برجام برگردد اما با شرط «محدودیت موشکی»
یک تحلیلگر مصری نیز در حاشیه پوشش اخبار رقابت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در خصوص سیاست واشنگتن مقابل ایران گفت؛ اگر جو بایدن هم در انتخابات پیروز شود، از کارهای دونالد ترامپ علیه ایران عقبنشینی نمیکند.
«أشرف ابوالهول» روزنامهنگار و تحلیلگر مصری و از مدیران روزنامه الاهرام مصر، در حاشیه پوشش اخبار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به سیاست این کشور علیه ایران پرداخت.
ابوالهول در برنامه گفتوگو محور «محمد الباز» در شبکه تلویزیونی النهار مصر گفت: برخی گمان میکنند اگر جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شود، از آنچه دونالد ترامپ با ایران انجام داده، کاملا عقبنشینی خواهد کرد. خیر... جو بایدن آماده بازگشت به توافق هستهای با ایران هست اما مشروط به یک بند اضافی؛ و آن محدودیت برای موشکهای بالستیک ایران است.
ابوالهول به سخنان رهبر جمهوری اسلامی ایران در روز سهشنبه (همزمان با میلاد پیامبر اکرم (ص) اشاره کرد و گفت، رهبر ایران [حضرت آیتالله خامنهای] گفته است که موضع ایران در مقابل آمریکا تغییر نخواهد کرد حتی اگر رئیس جمهور این کشور تغییر کند. رهبر ایران تعیینکننده نخست سیاست خارجی ایران است. هر دو نامزد انتخابات آمریکا مایل به مذاکره دوباره با ایران هستند اما هر دو بر گنجاندن اموری دیگر مثل توان موشکی و دفاعی ایران و همچنین نفوذ و نقش جمهوری اسلامی ایران در غرب آسیا هستند؛ امری که تهران بارها اعلام کرده هرگز در خصوص آن مذاکره نخواهد کرد.
دیدگاه کارشناسان منطقهای درباره سیاست بایدن در قبال ایران در صورت پیروزی
بایدن هم مانند ترامپ عمل خواهد کرد
صاحبخبر -
∎