محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری آنلاین که با حضور تعدادی از خبرنگاران برگزار شد اظهار داشت: از نیمه دوم شهریور با تسهیل روند تخصیص و تامین ارز نگرانی در مورد دارو و تجهیزات پزشکی کاهش پیدا کرد و بسیاری از اقلامی که فکر میکردیم در ماههای آینده با کمبود مواجه خواهیم شد به ذخایر مناسب دست یافتیم، اولویت ما تولید داروهای تولید داخل است، اما به بیماران اطمینان میدهیم نگرانی از بابت نگرانی تامین دارو نداشته باشند.
*ماسک ۱۳۰۰ تومان است
وی ادامه داد: امروز با افزایش تعداد بیماران مواجه هستیم، اما در زمینه تامین دارو و تجهیزات پزشکی برای بیماران و کادر درمان مشکلی وجود ندارد، برخی اظهار نظرها درباره کمبود داروها به حوزه بیمارستانی مرتبط نیست و این صحبتها از سوی افرادی مظرح میشود که به دنبال تهیه دارو از بیرون از بیمارستان هستند، قیمت ماسک با قیمت ۱۳۰۰ تومان به فروش میرسد و در همه داروخانهها با همین قیمت به فروش میرسد
شانهساز افزود: به لحاظ بالا رفتن بار بیماری با مشکل متغیر بودن قیمت اکسیژن و تولید مواجه بودیم و امروز در زمینه تامین اکسیژن مشکلی وجود ندارد و قیمت آن توسط کمیسیون قیمتگذاری تعیین شده است.
*به دنبال اصلاح قیمت انسولین هستیم
رئیس سازمان غذا و دارو توضیح داد: درحال حاضر در حال پیگیری قیمت پن انسولین هستیم، ظرف چند ماه گذشته متوجه شدیم که قیمت پن انسولین بالاتر از نرم جهانی است و امروز قیمت انسولین را پایینتر از کشورهای دیگر تهیه میکنیم و به دنبال اصلاح قیمت انسولین هستیم، خوشبختانه جلوی قاچاق این اقلام به خارج به طور زیادی گرفته شده است، اما شاهد هستیم که شیطنت رسانهای در این زمینه صورت میگیرد.
شانهساز گفت: هیچ یک از داروهایی که گفته میشد به کشور عراق قاچاق شده بود ایرانی نبود، دستگاههای امنیتی و نظارتی این موضوع را کاملا بررسی کردند و ثابت شد که داروهای کشف شده در عراق ایرانی نیست، اما شبکههای معاند خارجی روی افکار افراد سادهلوح کار میکنند. آمار کمبودهای دارویی کاهش یافته است یک میلیون و ۷۰۰ هزار دوز واکسن آنفلوآنزا تامین شد و در اختیار مراکز بهداشتی و درمانی قرار گرفته است.
*دلیل کمبود IVIG در بازار
شانهساز در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره کمبود داروی آی وی آی جی گفت: مصرف این دارو برای درمان کرونا مستند علمی ندارد، این دارو یکی از داروهای وارداتی است که یکی از شرکتهای داخلی تولید کرده مدارک و مستندات خود را به سازمان غذا و دارو داده است و این شرکت ۲۰ درصد از نیاز معقول را برطرف میکند، اما متاسفانه برخی پزشکان این داروها را تجویز میکنند، ولی رفرنس درمان بیماری کرونا نیست، مراکز و مراجع علمی متفقالقول هستند که این دارو اثری نداشته است تجویز این دارو مصرف را چندین برابر کرده است این دارو وارداتی گران قیمت است و جزو لیست کمبود است و نایاب نیست و متاسفانه وقتی این شرایط پیش بیاید عدهای افراد سودجو اقدام سودجویی میکنند.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: چندین بار از حوزه درمان و نظام پزشکی مکاتبه کردیم که درخصوص تجویز این دارو هشدار لازم را بدهند.
*اصرار شرکت داخلی به گرانفروشی انسولین
وی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس درخصوص برخورد با شرکت متخلف در حوزه تامین انسولین گفت: شرکت ایرانی هنوز تولید خود را آغاز نکرده است و اصرار دارد که دارو را سه برابر قیمت عرف در دنیا در ایران عرضه کند، قیمتی که در ایران آن شرکت تقاضا کرده است هیچ منطقی ندارد به همین دلیل انسولین فعلا به صورت فوریتی تامین شده است، اما با وجود رقبای دیگر برای این شرکت به نظر میرسد که قبول کند قیمت خود را به نصف تغییر دهد. توجه کنید که ما کمبود انسولین نداریم، ما با کمبود پن انوسلین مواجهیم، از شرکتهای دارویی تقاضا داریم این دارو را با قیمت مناسب به ما تحویل دهند تا فشار از بیماران کم شود.
شانه ساز در پاسخ به سوالی درباره داروهایی مثل فاویپیراویر و رمدسیویر گفت: پروتکلها و دستورالعملها میگویند که داروهای مربوط به کرونا باید در بیمارستان مصرف شود. در مورد اقلام خوراکی هیچ مشکلی حتی برای بخش سرپایی هم نداریم. اگر این داروها بیرون از بیمارستان تجویز میشود، مخالف دستورالعملهای کمیته علمی کرونا در حوزه درمان است. این داروها نباید در خارج از بیمارستان عرضه شود. البته اگر معاونت درمان یا کمیته علمی اعلام کند، برای تامین این اقلام دارویی در بخشهای غیر بیمارستانی نیز مشکلی نداریم.
وی افزود: مردم به هر دلیل از مراجعه به ناصرخسرو باید منع شوند. این اقلام دارویی در حال حاضر تامین شده است. حتی در روزهای ابتدایی که بحث رمدسیویر مطرح شد، همکاران ما به ناصرخسرو رفتند و برخی را بازداشت کردند و مشاهده شد که آنتی بیوتیکها را با برچسب رمدسیویر و با قیمتهای بالا میفروشند. از همکاران پزشک میخواهم که تجویز این داروها را در خارج از بیمارستان انجام ندهند. به دلیل محدودیتهای حوزه درمان، وقتی این دارو در خارج از بیمارستان تجویز شود، بیمار به ناصرخسرو مراجعه کرده و در نتیجه داروی تقلبی به او میدهند.
*تولید رمدسیویر ایرانی
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی درباره تولید داروی رمدسیویر در داخل کشور اظهار کرد: در حال حاضر سه شرکت در زمینه تولید رمدسیویر ایرانی فعال هستند و دو شرکت دیگر نیز متقاضی تولید هستند. بین چهار تا پنج تولیدکننده که سه مورد فعال هستند، در این زمینه کار میکنند و مشکلی برای تامین رمدسیویر در ایران نداریم. حتی در اوج بیماری نیز دارو را تامین کردهایم. این دارو باید در داخل بیمارستان تجویز و مصرف شود.
*تولید داخلی شیرخشک
شانه ساز بیان کرد: بخشی از تولید داخل در زمینه دارو و شیرخشک و تجهیزات پزشکی، ارز ۴۲۰۰ تومانی میگیرد و بخش عمده آن از ارز نیمایی استفاده میکند. تلاش میکنیم این نوسان کاهش پیدا کند. به دلیل افزایش قابل توجه ارز نیمایی، تولید شیرخشک برای تولیدکننده امکان پذیر نبود و در نتیجه قیمت بازنگری شد. اگر مورد در قالب مصوبات سازمان غذا و دارو باشد، قیمت رسمی دارد و اگر خارج از آن باشد، تخلف است.
وی در پاسخ به سوالی درباره جایگاه ایران در زمینه دارو اظهار کرد: امتحان سخت و اطمینان بخشی را در دوران کرونا پس دادیم. قبلا هم میگفتیم که تولید داخلی بیش از ۹۷ درصد نیاز کشور را تامین میکند. وقتی موضوع کرونا پیش آمد، این اثبات شد که هر دارویی که کاندید درمان بیماری کرونا باشد، بلافاصله قادر هستیم آن را در کشور تولید کنیم. این نشان دهنده عمق دانش داروسازی در کشور است. کمتر کشوری توانست به این سرعت با این روش اقدام کند. این یکی از مظاهر اقتصاد مقاومتی در صنعت داروسازی بود.
معاون وزیر بهداشت افزود: همه اقلام دارویی که در کشور تولیدکننده ندارد نیز روی سایت غذا و دارو اعلام کردیم. حتی مکملهای تغذیهای و ورزشی و کمک کنندههای درمان نیز اعلام شده و متقاضیان زیادی برای تولید این اقلام تقاضا دادهاند. امیدواریم روند تولید این داروها نیز در کشور سرعت بیشتری پیدا کند.
*رمدسیویر پوشش بیمهای ندارد
شانه ساز گفت: با وجود اینکه ارز نیمایی به داروی رمدسیویر تعلق گرفته، قیمت آن کمتر از قیمت جهانی است. این دارو اصولا داروی گران قیمتی است. حتی بخشی را در اعتبارات سازمان غذا و دارو در نظر گرفتهایم. این دارو پوشش بیمهای ندارد، اما بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی این دارو را برای بیماران تامین میکنند. عدم دسترسی به دارو ممکن است در فضاهای خارج از بیمارستان اتفاق بیفتد و در بیمارستانها مشکل تامین داروی رمدسیویر وجود ندارد.
*تولید کیت تشخیص کرونا
رئیس سازمان غذا و دارو بیان کرد: به سرعت ظرفیت تولید داخلی در انواع کیتها افزایش یافته و در حال حاضر برخی از تولیدکنندگان متقاضی صادرات هستند. این اتفاق در دو تا سه ماه گذشته با کمک شرکتهای دانش بنیان و معاونت فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو انجام میشود. برخی نگرانیها در مورد بعضی کیتها وجود دارد که به هر حال تولیدکنندگان نتوانند ظرفیت تولید را به اندازه مورد نیاز برسانند که به همین دلیل، برای واردات نیز اقدام کردهایم.
وی اظهار کرد: از نیمه دوم شهریور ماه با بهبود تخصیص و تامین ارز، نگرانیهای ما برای تجهیزات پزشکی برطرف شده و اولویت اول برای تامین مواد اولیه تولید کنندگان است. نگرانیهایی که مطرح شده مربوط به قبل از این تاریخ است و در حال حاضر با بهبود تخصیص و تامین ارز، نگرانیها کاهش یافته است. البته اگر ابراز رضایت میکنیم منوط به استمرار تخصیص و تامین ارز است تا مشکلی ایجاد نشود.
شانه ساز در پاسخ به سوالی درباره خبر منتشر شده مبنی بر خبر احتکار انسولین قلمی گفت: هیچ احتکاری در زمینه انسولین قلمی به وجود نیامده بود و ما نیز متعجب شدیم که چطور موضوعی با دانشگاههای علوم پزشکی در میان گذاشته نشده و اطلاع رسانی شده است. محمولهای از انسولین قلمی مربوط به یکی از شرکتهای بزرگ وارد کننده اتفاق افتاده بود که انحراف دمایی داشت و آن شرکت از دو هفته قبل نیز به اداره کل دارو اعلام کرده بود که میخواهد آنها را به شرکت سازنده عودت بدهد.
وی ادامه داد: برای اینکه مطمئن شویم این داروها مشکل دارند، اعلام کردیم که کیفیت آنها دوباره بررسی شود. این داروها به اشتباه به عنوان داروی احتکاری اعلام شده و تمام مستندات آن نیز موجود است.
رئیس سازمان غذا و دارو اظهار کرد: این داروها جنبه بررسی و در حال ارزیابی داشته است. نمیدانیم چه کسانی اعلام کردهاند و بر اساس بررسیهای ما، احتکاری در این حوزه اتفاق نیفتاده است.
نظر شما