شناسهٔ خبر: 4338801 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

تمام حواشی یک تفاهم!

بیانیه لوزان را عبور از خط قرمزها دانستند تا همچنان پایانی بر انتقاداتشان از مذاکرات هسته ای وجود نداشته باشد

صاحب‌خبر -
به گزارش پارسینه، 19 ماه بعد از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، پرونده هسته ای ایران به نقطه مشخصی رسید و ایران و 1+5 در گامی مهم در مسیر رسیدن به توافق جامع، توانستند از سد اختلاف‌نظرها و موانع عبور کنند و به راه‌حل‌ها دست یابند.

در پایان نهمین روز رایزنی‌های هسته‌ای در لوزان و در حالی که انتظار زیادی برای رفع مشکلات و اختلاف‌نظرها برای حل بحران هسته‌ای وجود داشت ایران و 1+5 پنجشنبه 13 فروردین در نهایت اعلام کردند که قادر به دستیابی به توافق جامع هسته‌ای هستند.
اما تفاهم سیاسی حاصل شده حواشی زیادی هم داشت که پارسینه در گزارشی به آن اشاره کرده است:

*حضور حسین فریدون برادر و دستیار ویژه رییس‌جمهور در مذاکرات هسته ای لوزان یکی از بی سابقه ترین اتفاقات را در طول مذاکرات هسته ای ایران و غرب رقم زد. جان کری وزیر خارجه آمریکا و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا صبح روز بیست و نهم اسفند، آخرین روز سال 93 با حضور در محل اقامت هیات ایرانی در لوزان سوییس درگذشت والده حسن روحانی رییس‌جمهور را به حسین فریدون، برادر و دستیار ویژه رییس‌جمهور تسلیت گفتند و با وی همدردی کردند. قطعا این اتفاق علاوه بر اینکه از جمله مهمترین حاشیه های مذاکرات هسته ای است می تواند به عنوان نقطه عطفی در روابط سیاسی ایران و آمریکا تعبیر شود.

*در حالی که  بسیاری از مردم کشورمان در طول تعطیلات نوروزی پیگیر خبرهای مربوط به مذاکرات ایران و 1+5 بودند و صدا و سیما در این قافله از رقبای ماهواره ای خود که بعضا مذاکرات را به شکل لحظه به لحظه گزارش می کردند عقب افتاده بود، کنفرانس خبری وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با ترجمه بسیار ضعیف و حتی تعویض مترجم در حین قرائت بیانیه همراه بود و بعد از اعلام تفاهم نیز کارشناسان برنامه به انتقاد از این بیانیه مشترک پرداختند.

*پخش زنده  سخنرانی باراک اوباما رییس جمهور امریکا از شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار و دقایقی بعد از تفاهم سیاسی ایران و 1+5 نیز از دیگر شگفتی های این توافق بود. بسیاری از کاربران شبکه های مجازی پخش سخنرانی اوباما از صداو سیما در حالی که شعار «دولت و ملت؛ همدلی و همزبانی» بر صفحه تلویزیون نقش بسته بود را مورد توجه قرار دادند.


باراک اوباما پس از قرائت بیانیه‌ پایانی مذاکرات هسته‌یی ایران با 6 قدرت جهانی در لوزان سوییس، توافق با ایران در لوزان سوییس را یک توافق تاریخی خواند و گفت: ما امروز پس از ماه‌ها دیپلماسی اصولی به چارچوب توافق دست یافتیم و این توافق خوبی است.

*نتانیاهو که به عنوان بزرگترین بازنده تفاهم سیاسی ایران و 1+5 شناخته می شود و همواره سعی کرده بود موانعی را بر سر راه مذاکرات هسته ای ایران و غرب ایجاد کند در تماس تلفنی با باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا گفت که توافق هسته ای ایران که پنجشنبه شب در لوزان سوییس پایان یافت، به برنامه هسته‌ای ایران مشروعیت می‌بخشد، اقتصاد این کشور را تقویت می‌کند و حمله و تهاجم را در سطح خاورمیانه شدت می‌بخشد. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با هشدار به اوباما تشدید فشارها علیه ایران را بهترین راه حل برای دستیابی به توافق خوب دانست و گفت: توافق لوزان خطرات گسترش سلاح هسته ای را افزایش می دهد و خطر یک جنگ هولناک را ایجاد خواهد کرد. 


*برخی از مردم تهران و سایر شهرهای بزرگ نیز دقایقی بعد از اعلام تفاهم سیاسی ایران و غرب برای قدردانی از تیم مذاکره‌کننده کشورمان با حضور در خیابان‌ها، رضایت و شادی خود را از نتیجه این تلاش‌ها اعلام کردند. در پایتخت جمعی از مردم در خیابان‌های مختلف از جمله خیابان سی تیر( مقابل وزارت خارجه) و خیایان ولیعصر حضور یافته و به شادی پرداختند و حمایت خود را از نتیجه این مذاکرات اعلام کردند.

*وزیر امور خارجه کشورمان و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نیز صبح جمعه پس از ورود به تهران مورد استقبال جمعی از مردم تهران قرار گرفتند. ساعاتی پیش از ورود تیم مذاکره کننده هسته‌ای به تهران،‌ جمع کثیری از مردم تهران جهت حمایت و قدردانی از محمدجواد ظریف و اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان در مقابل پاویون دولت فرودگاه مهرآباد حضور یافتند. این افراد با سر دادن شعارهای "دکتر ظریف زنده باد، روحانی پاینده باد" و "وزیر اهل منطق، یادآور مصدق" از فعالیت‌های دیپلمات‌ها و اعضای تیم هسته‌ای کشورمان تشکر و قدردانی کردند. همچنین تعدادی از استقبال‌کنندگان با در دست‌ داشتن دست‌نوشته‌هایی با مضمون "اسرائیل، ترکیه، عربستان؛ تسلیت، تسلیت"، "ظریف جان، عراقچی؛ تشکر، تشکر" و "از مصدق تا ظریف، این فاصله عیده"، به حمایت‌ از تیم مذاکره هسته‌ای پرداختند. 

*تنها چند ساعت بعد از اعلام تفاهم سیاسی ایران وغرب، حمید روحانی پژوهشگر تاریخ و منتقد دولت حسن روحانی و مذاکرات هسته ای به عنوان سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه تهران پشت تریبون رفت و گفت که ملت ایران هنوز از جریان مذاکرات دلواپس است! او اضافه کرد که آنچه دیشب منتشر شد نه تنها از نگرانی ملت نکاست بلکه نگرانی ملت را بیشتر کرد. مبادا با این مذاکرات و بیانیه‌ها آرمان‌های ملت ایران پایمال شود. نکند هدف ملت ایران که انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست، از دست برود.!


*حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان نیز در خصوص بیانیه مشترک قرائت شده در پایان مذاکرات ایران و 1+5 از سوی محمد جواد ظریف و فدریکا موگرینی گفت: نام توافق دو مرحله‌ای را بیانیه مطبوعاتی گذاشتیم. در یک کلمه باید گفت که اسب زین شده را داده‌ایم و افسار پاره تحویل گرفته‌ایم!


* ساعتی پس از توافق، مخالفان این اقدام در آمریکا هم فعال شدند و هریک به نحوی به انتقاد از توافق یا درخواست برای بررسی جدی آن در سنای امریکا را مطرح کردند. باب منندز از سناتورهای ارشد دموکرات گفت: «اگر دیپلمات‌ها می‌توانند 2 سال روی پرونده هسته‌ای ایران کار کنند، کنگره هم حق دارد دوره‌ای را برای بررسی این توافق درنظر بگیرد.» «جان بینر» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا هم پس از این به میدان آمد و اظهار داشت که توافق لوزان روگرداندن هشداردهنده اوباما از اهداف اولیه‌اش است و پیش از برداشته شدن هرگونه تحریمی، کنگره باید دقیقاً مفاد توافق را بررسی کند.

*در داخل نیز برخی منتقدین توافق هسته ای و رسانه های وابسته به آنها به ایجاد ابهام در مورد بیانیه های منتشره از سوی وزارتخانه های خارجه ایران و آمریکا و تفاوت دو متن بیانیه پرداختند و بیانیه لوزان را عبور از خط قرمزها دانستند تا همچنان پایانی بر انتقاداتشان از مذاکرات هسته ای وجود نداشته باشد.