شناسهٔ خبر: 43322099 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تجارت نیوز | لینک خبر

قبض‌های برق از اول آبان ماه چه تغییری می‌کند؟

طبق اعلام وزیر نیرو، از ابتدای آبان ماه، مشترکانی که زیر ۱۰۰ کیلو وات ساعت مصرف برقشان باشد، قبض آن‌ها صفر می‌شود و ۲.۸ میلیون مشترک از اول آبان لازم نیست برای قبض برق پولی بپردازند، همچنین مشتركين پرمصرف باید بعد از آبان‌ماه 10 درصد نسبت به قبل برق‌شان را گران‌تر بخرند.

صاحب‌خبر -

به گزارش تجارت‌نیوز،رضا اردکانیان، وزیر نیرو در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد درباره طرح «برق امید» اظهار کرد: وزارت نیرو مشترکان خانگی را به 3 دسته کم‌مصرف، خوش‌مصرف و پرمصرف تقسیم‌بندی کرده است. الف) به مشترکینی که پایین‌تر از 100کیلو وات ساعت در ماه برق مصرف می‌کنند کم‌مصرف گفته می‌شود. 30 درصد مشترکین خانگی برق کشور کم‌مصرف هستند. به عبارت دیگر 2/8 میلیون مشترک خانگی، ماهیانه زیر 100 کیلو وات ساعت برق مصرف می‌کنند. از اول آبان ماه که زمان اجرای مصوبه دولت است، قبض برق این دسته از مشترکین صفر خواهد بود و تا زمانی که این مشترکین مصرف‌شان را زیر 100کیلو وات ساعت در ماه نگه دارند، لازم نیست پولی برای برق بپردازند. ب) 55 درصد مشترکین برق خانگی جزو گروه خوش‌مصرف‌ها هستند. به عبارت دیگر این گروه در مناطق عادی ماهیانه بیش از 100کیلو وات ساعت و کمتر از 300 کیلو وات ساعت برق مصرف می‌کنند. تعرفه برق این گروه از اول آبان مانند ماه‌های قبل محاسبه می‌شود. با این تفاوت که اگر بتوانند خود را جزو گروه کم‌مصرف‌ها کنند (یعنی کمتر از 100کیلو وات ساعت در ماه مصرف کنند) برق‌شان رایگان خواهد شد. از 55 درصد این دسته حدود یک میلیون مشترک قابلیت این را دارند که به اندکی مراعات خود را به جرگه کم‌مصرف‌ها وارد کنند و دیگر پول برق ندهند. حالا اگر مشترکان خوش‌مصرف(مصارف کمتر از 300 کیلو وات ساعت در ماه) نتوانستند خود را جزو گروه کم‌مصرف‌ها کنند اما نسبت به ماه مشابه سال قبل کمتر برق مصرف نمایند، بسته به مصرف‌شان از وزارت نیرو پاداش خواهند گرفت. طرح نیز از اول آبان اجرایی می‌شود. ج) گروه سوم مشترکان خانگی مشترکینی هستند که در مناطق عادی بیش از 300 کیلو وات ساعت در ماه برق مصرف می‌کنند. به این گروه پرمصرف گفته می‌شود. این گروه 15درصد کل مشترکان خانگی را شامل می‌شوند. یعنی4/4 میلیون مشترک. گروه پرمصرف‌ها 14 برابر مشترکان کم‌مصرف، برق مصرف می‌کنند.

وزارت نیرو برای گروه ج، 3 سناریو روی میز گذاشته است. به این گروه 6 ماه فرصت داده خواهد شد تا 3 انتخاب داشته باشند. انتخاب اول‌شان می‌تواند این باشد که با دریافت آموزش‌های لازم، مصرف برق‌شان را کم کنند. برای ارایه این آموزش‌ها استارت‌آپ‌هایی فعال خواهد شد. انتخاب دوم پرمصرف‌ها، استفاده از تسهیلات بانکی برای نصب پنل‌های خورشیدی کوچک روی پشت بام‌های‌شان است. در این زمینه مذاکرات وزارت نیرو با بانک عامل شروع شده و قرار است مشترک حدود 4 درصد کارمزد تسهیلات خرید پنل‌ها را بپردازد. اما انتخاب سوم مشترکین پرمصرف، پرداخت پول بیشتر برای مصرف برق است. در این انتخاب مشترکین پرمصرف باید از 6 ماه بعد از آبان‌ماه 10درصد نسبت به قبل برق‌شان را گران‌تر بخرند. آیا می‌دانید سهم انرژی مشترکین کم‌مصرف خانگی از کل انرژی مصرفی کشور 6 تا 7 درصد است در حالی که سهم انرژی مشترکین پرمصرف از کل مصرف انرژی کشور بیش از 40 درصد است؟«انرژی که کم‌مصرف‌ها مصرف می‌کنند 6 تا 7 درصد کل انرژی مصرفی است. سهم انرژی که پرمصرف‌ها مصرف می‌کنند بیش از40 درصد انرژی مصرفی است.

«پیامی که می‌خواهم به مردم عزیز ایران منتقل کنم این است که بدون اصلاح شیوه مصرف انرژی، ایران کشوری نخواهد شد که برنامه‌های توسعه‌اش پایدار شود. با شیوه فعلی مصرف برق، ممکن است دوباره به دوران خاموشی‌ها برگردیم. باید این رفتار مصرفی را اصلاح کنیم.»

آقای وزیر، مصاحبه‌تان را در برنامه تلویزیونی اعلام مصوبه برقی دولت موسوم به «برق امید» دیدم. در آن گفت‌وگو هیچ‌ جا اعلام نکردید که برق برخی مشترکان (مشترکان پر مصرف) با این مصوبه 10 درصد گران خواهد شد. این شیوه اعلام طرح، اعتماد مردم را کمتر می‌کند.

«ما مسئول اصلاح هر نوع ناهنجاری در ارتباط با مردم هستیم. این نابهنجاری یک شبه رخ نداده است که یک شبه هم اصلاح شود. ببینید برخی شرکت‌های بزرگ ما که محصول‌شان صادراتی است و در داخل هم می‌توانند جنس‌شان را آزاد بفروشند از یارانه انرژی که برای کم‌مصرف‌ها در نظر گرفته شده است، برق مصرف می‌کنند و در حقیقت این یارانه را با پرداخت تعرفه‌های گمرکی به کشور مقصد منتقل می‌کنند. این طرح برای اصلاح الگوی مصرف پرمصرف‌هاست تا به‌ طور مثال سالی 24 هزار مگاوات صرف دستگاه‌های سرمایشی در تابستان نشود.»