شفقنا- با حمله روز 26 مارس عربستان به یمن، برگ دیگری از دخالت ها و نفوذ این پادشاهی در همسایه جنوبی و کوچک خود به ثبت رسید. از وقتی در دهه 30 میلادی، عربستان به وجود آمده همیشه تلاش کرده حکومت هایی دوست و دست نشانده در یمن به وجود آورد تا تهدیدی علیه منافع ریاض از جانب این کشور بروز نکند. ریاض همیشه رهبران قبایل یمنی را خریده و همواره در امور داخلی این کشور دخالت کرده و جنبش های مردمی یمن را نیز به شکست کشانده است.
به گزارش رویترز، حالا عربستان و نه کشور عربی دیگر با حمله به یمن می گویند قصد دارند حوثی ها و همپیمانان آنها در ارتش را از سواحل آن دور کنند تا در نهایت منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و طرفدار خود را به مجدداً به روی کار بیاورند.
اوضاع اکنون یمن بسیار پیچیده است؛ از یک سو هادی طرفداران خود از اهل سنت یمن را دارد و عربستان و دیگر کشورهای عربی نیز پشت او هستند و از سویی دیگر گفته می شود حوثی ها که شیعیان زیدی اند از سوی ایران پشتیبانی می شوند. عربستان می گوید حوثی ها عمال ایران اند اما واقعاً مشخص نیست آنها چه مقدار از پشتیبانی تهران را دریافت می کنند.
با حمله عربستان به یمن جنگ نیابتی این کشور باایران وارد مرحله ای تازه شد چرا که این دو کشور در عراق، سوریه، لبنان و بحرین نیز به شدت درگیر جنگ هستند. اعراب به شدت از نفوذ ایران در منطقه، برنامه هسته ای اش، نفوذ این کشور در عراق و همپیمانی اش با حماس، حزب ا... و اسد می ترسند.
وضعیت کشورهای عربی نیز دراین جنگ چندان شبیه به هم نیست. مصر برعکس عربستان و دیگر شیخ نشین های خلیج فارس، نفع یا ضرر چندانی از یمن نمی برد اما به خاطر احتیاجش به کمک های مادی و معنوی عربستان تن به این جنگ داده است.
عربستان می ترسد؛ ریاض به شدت از نفوذ ایران در لبنان و عراق و البته یمن می هراسد و هرکاری می کند تا ایران را در این آوردگاه مغلوب کند.
همین ترس باعث شده که عربستان خود را به ورطه جنگ یمن بکشاند. شرایط قبیله ای و جغرافیایی یمن و همچنین مذاهب مختلف این کشور باعث شده عربستان کار راحتی را یمن پیش روی خود نبیند. شکست های مهمی که عربستان، امارت و مصر در جنگ با حوثی ها متحمل شده نشاندهنده همین نگرانی است.
عربستان تاکنون از فرستادن نیروی نظامی خود به خاک یمن خودداری کرده اما تا به حال باید فهمیده باشد که تنها با نیروی قدرتمند هوایی خود نمی تواند در این کشور دوام بیاورد. حداقل این موضوع را می توان در جنگ های سوریه و عراق که آمریکا به راه انداخته می توان متوجه شد. عربستان باید فهمیده باشد که اگر این جنگ خیلی طول بکشد، ممکن است حوثی ها طرفداران بیشتری در این کشور به دست آورند چرا که مردم یمن اکنون به حوثی ها بعنوان مدافعان کشور خود در برابر یک حکومت متجاوز خارجی نگاه می کنند.
منبع: رویترز
ترجمه: شفقنا
انتهای پیام