به گزارش «نسیم» حامد علوی در ایران هسته ای نوشت: با وجود اینکه ضرب الاجل رسمی مذاکرات لوزان پایان یافته، مذاکران همچنان ادامه دارد.
ناظران می گویند اینکه امریکا با وجود تهدیدات سفت و سخت موافقت کرده مذاکرات پس از نیمه شب پایان مارس، ادامه پیدا کند، به این معناست که توافق را در دسترس می داند.
به عقیده کارشناسانی که موضوع را دنبال می کنند توافق اجمالی درباره 3 موضوع زمان گام نهایی، تحقیق و توسعه و قطعنامه های شورای امنیت حاصل شده و اکنون تیم ها مشغول 3 کار هستند:
نخست- نگارش متن و کار روی wording بیانیه سیاسی و مبادله پی در پی پیش نویس ها
دوم- گنجاندن توافقات درون جدول زمانی که تعهدات متقابل ایران و 1+5 را در بر می گیرد
سوم- چک مستمر با پایتخت ها
بنابراین، ارزیابی اولیه این است که این مذاکرات بدون تفاهم روی چارچوب سیاسی توافق جامع پایان نخواهد یافت و صبح چهارشنبه باید منتظر صدور یک بیانیه مشترک بود.
دیپلمات ها می گویند هر دو طرف اتفاق نظر دارند که اگر توافق سیاسی اکنون حاصل نشود، هیچ زمان دیگری در آینده هم قابل حصول نخواهد بود.
یک دیپلمات در تهران گفت: «به طور کاملا طبیعی هر چه به دقایق انتهایی مذاکرات نزدیک شویم مواضع دو طرف تندتر، تهدیدها جدی تر و مطالبات رادیکال تر می شود. این طبیعت چنین مذاکراتی است».
وی غروب سه شنبه به «ایران هسته ای» گفت: «درتمامی ادوار پیشین مذاکرات تمدید به این معنی بود که مذاکرات شکست خورده و دو طرف از رسیدن به نتیجه ناتوان مانده اند ولی نمی خواهند روند متوقف شود؛ اما این بار برعکس است. تمدید چند ساعته، یعنی توافق در حال نوشته شدن است».
وی ادامه داد: «اگر چنین نبود، ضرورتی به تمدید تا چهارشنبه نبود».
وی همچنین تاکید کرد: «چیزی که مسئله پیچیده کرده این است که فرمت متن نهایی یک time table است نه یک text. به این معنا که برای هر تعهد یک زمان بندی و یک ما به ازا در نظر گرفته شده است».
با این حال، این نکته اهمیت جدی دارد که توافقی که انجام خواهد شد، شامل پیوست های اجرایی نیست و بنابراین ماه های آینده باید همچنان صرف تدوین این پیوست ها شود.
پرسش اصلی در افکار عمومی جامعه ایرانی اکنون این است که مسئله تحریم ها در این توافق چگونه حل و فصل شده است؟