به گزارش خبرنگار اعزامی تسنیم از لوزان، سید عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده در پاسخ به این پرسش که نشستهای امروز در لوزان چگونه بوده است، گفت: "امروز صبح جلسه وزرای امور خارجه ایران و 1+5 برگزار شد. تمام وزرا تا آخر شب گذشته وارد شده بودند و جلسه بسیار مهمی بود و در آن بحثهای بسیار ریزی صورت گرفت".
وی ادامه داد: "این رویه بهخلاف جلسات سابق وزرای امور خارجه ایران و گروه 1+5 بود که معمولاً به بحثهای کلی میگذشت. جلسه صبح جلسه کاری بسیار جدی بود".
عراقچی تصریح کرد: "موضوعاتی که هنوز برای آنها راهحلی پیدا نشده است بهشکل جدی مورد بحث قرار گرفت. در اکثر موضوعات راهحل داریم، چند موضوع است که بحثها پیرامون آن باید ادامه پیدا کند؛ نظرات وزرا شنیده و قرار بر این شد که بحثها در سطح کارشناسی و مدیران سیاسی ادامه پیدا کند و مأموریت داده شد که کارشناسان فنی بحثهای باقیمانده را ادامه دهند و کارشناسان سیاسی و معاونان وزرای امور خارجه بحثها را در سطح سیاسی ادامه خواهند داد. پس از اتمام جلسه وزرا در صبح جلسات کارشناسی ادامه پیدا کرد و تا شب هم ادامه پیدا خواهد کرد".
وی در پاسخ به این سؤال "چقدر به توافق نزدیک شدهاید؟" گفت: "نمیتوان بهشکل قاطع در این خصوص نظر داد. پیشرفتهای خوبی در دورههای گذشته مذاکراتی داشتیم. در این دور هنوز نمیتوان گفت پیشرفت قابل ملاحظهای صورت گرفته است اما روی ایدههای مختلف کار کردیم و راهحلهای محتملی که برای چند موضوع اختلافی وجود دارد مورد بررسی جدی قرار گرفته است. هنوز در موقعیتی نیستیم که بگوییم که نزدیک به حل این مسائل هستیم. امیدوار هستیم و به تلاشهای خود ادامه میدهیم".
وی در پاسخ به این سؤال که آیا در نشست امروز بعد از ظهر امکان حل موضوعات وجود دارد، گفت: "کار سختی است. بحثها در حال انجام شدن است. امیدوار هستیم تا آخر وقت امروز یا فردا بتوانیم موضوعات را به جمعبندی برسانیم اما هیچ تضمینی وجود ندارد".
عراقچی خاطرنشان کرد: "همه وزرای امور خارجه جز وزیر امور خارجه روسیه تا فردا در لوزان باقی میمانند که لاوروف لوزان را بهدلیل کار شخصی ترک کرده و اگر به جمعبندی برسیم بازمیگردد. سایر وزرای امور خارجه باقی میمانند تا به پیشرفت مذاکرات کمک کنند و خود این مسئله نشان دهنده عزم و اراده جدی برای حل موضوعات است".
وی در پاسخ به این سؤال "پیشبینی شما در خصوص مدت زمان مذاکرات در روزهای آینده به چه شکل است؟" گفت: "هر لحظه ممکن است در خصوص مسائل مورد اختلاف راهحلی پیدا شود. رسیدن به راهحل امشب را بشخصه غیرمحتمل میدانم. از فردا ممکن است به این مرحله برسیم و به این نتیجه برسیم که رسیدن به راهحل عملی نیست و مذاکرات باید مسیر دیگری را طی کند".
عراقچی تأکید کرد: "امیدواریم مذاکرات فردا یا پسفردا به نتیجه برسد".
وی در پاسخ به این سؤال "آیا در خصوص صدور بیانیه پس از به توافق رسیدن به نتیجهای رسیدهاید یا خیر؟" گفت: هنوز در این خصوص صحبت خاصی نکردهایم به این دلیل که در حال حاضر مشکلی وجود دارد که اگر حل شود در مرحله بعد به مسئله مورد نظر شما فکر خواهیم کرد .
عراقچی بیان کرد: "بنای ما این است که اگر قرار شد جلسه جمعبندی شکل بگیرد حتماً در ژنو و در مقر سازمان ملل باشد".
وی در این باره که طرف مقابل تا چهاندازه در دو حوزه تحقیق و توسعه و فعالیتهای هستهای ایران حاضر به عمل به تعهدات خود طبق توافق ژنو است، گفت: "تواقفنامه ژنو یک توافق موقت و میانی بود تا ما به توافق جامع برسیم. مهم توافقی است که از این به بعد صورت میگیرد و تعهداتی که طرفین از این تاریخ به بعد به هم میدهند".
عراقچی گفت: "در بسیاری از موارد به تفاهم رسیدهایم اما هنوز چند مورد باقی مانده است که باید درباره آنها تصمیم گیری شود".
وی در پاسخ به این سؤال "ارزیابی شما از رویکرد 1+5 در نشست صبح چه بود؟" گفت: "آنچه میتوانیم تأیید کنیم جدیت تمام طرفین برای رسیدن به راهحل است. حضور وزرای خارجه کشورهای اروپایی، روسیه، چین و هم آمریکا نشان دهنده جدیت آنها برای رسیدن به راهحل است. اما به این معنی نیست که به هر راهحلی رضایت داده شود. کما اینکه ما هم بسیار جدی هستیم و اراده سیاسی خود را داریم اما هر راهحلی مطلوب ما نخواهد بود. مهم این است که ما در طول مذاکرات بتوانیم به راهحلی برسیم که همه طرفها راضی باشند و این راهحل برای همه طرفها قابل دفاع باشد".
"رسیدن به این مرحله کار سختی است. ما در حال مذاکره با شش کشور بزرگ دنیا بهاضافه خانم موگرینی که نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات است، هستیم. در حقیقت ما هفت طرف مذاکره کننده داریم. هماهنگ شدن این اعضا با هم معضل بسیار بزرگی است کما اینکه از امروز صبح بهتعداد جلساتی که این کشورها با ما داشتهاند، جلسات داخلی در خود 1+5 نیز برگزار شده است".
وی گفت: "در حال حاضر موضوعات بسیار ریز است و بعضاً مذاکرات فنی بسیار ریزی باید صورت بگیرد تا به راهحل برسیم. اختلاف نظر جدی بین کارشناسان فنی در یک کشور وجود دارد. شرایط کار کردن بسیار سخت شده است اما همه طرفین تمام تلاش خود را میکنند".
انتهای پیام/پ*