جنگ یمن سران اتحادیه عرب را به تشکیل نیروی نظامی عرب مشترک برانگیخته است. در بیانیه پایانی سران کشورهای اتحادیه عرب در شرم الشیخ مصر آمده است که هدف از تشکیل این ارتش مشترک مقابله با تهدیدهای امنیتی در منطقه است.
نبیل العربی، دبیر کل اتحادیه عرب، در شامگاه پنجشنبه (۶ فروردین/۲۶ مارس) در یک کنفرانس خبری در شرم الشیخ در باره تشکیل نیروی نظامی مشترک عرب گفته بود: «این تصمیم، پیامی روشن میفرستد که کشورهای عرب میتوانند بر سر طرحی برای دفاع از خود توافق کنند.»
خبرگزاری آسوشیتدپرس ماه نوامبر سال گذشته میلادی نیز گزارش داده بود که رهبران مصر، عربستان سعودی، امارات عربی متحده و کویت در حال بحث درباره تشکیل یک ائتلاف نظامی مشترک با یک نیروی مشترک احتمالی هستند.
به گزارش این خبرگزاری، هدف این پیمان ایجاد نیروی نظامی مشترک برای مقابله با شبهنظامیان اسلامگرا در سراسر خاورمیانه است. این پیمان همچنین در خدمت نمایش قدرت و ایجاد موازنه در برابر ایران، رقیب سنتی این کشورها در منطقه است.
مقامهای ارشد مصر در آن زمان به خبرنگار آسوشیتدپرس گفته بودند که دو کشور را به عنوان خطر بالقوه در برابر این پیمان میبینند: لیبی که شبهنظامیان اسلامگرا در چند شهر آن حکمرانی میکنند و یمن که شورشیان شیعی حوثی مظنون به داشتن رابطه با ایران هستند و کنترل پایتخت آن را در دست دارند.
شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن که از حمایت همهجانبه ایران برخوردارند بیشتر مناطق این کشور را زیر کنترل خود دارند و عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری موقت یمن به عربستان گریخته است.
ادامه حملات به مواضع شبهنظامیان حوثی
ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی به مرکز عملیات شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن در صنعا، پایتخت یمن، روز یکشنبه (۹ فروردین / ۲۹ مارس) با شدت تمام ادامه یافت.
جنگندههای ائتلاف نظامی مراکز نظامی شمال یمن را به شدت بمباران کردند. خبرگزاری فرانسه گزارش داد که حمله روز یکشنبه به مواضع شبهنظامیان حوثی ۱۵ کشته برجای گذاشته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ائتلاف نظامی شنبه شب (۸ فروردین/۲۸ مارس) به فرودگاه شهر صنعا، پایتخت یمن، حمله کرده و در حال حاضر هیچ پروازی نمیتواند از این فرودگاه انجام شود. ائتلاف نظامی روز یکشنبه از شبهنظامیان حوثی یمن خواست از صنعا، پایتخت یمن، خارج شده و سلاح های خود را به مقامات "قانونی" این کشور تحویل دهند.
بمباران فرودگاه صنعا در حالی صورت میگیرد که حملات هوایی نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به مواضع شورشیان حوثی که از روز پنجشنبه (۶ فروردین/۲۶ مارس) آغاز شده بود همچنان ادامه دارند.
ژنرال احمد اسیر، سخنگوی نیروهای ائتلاف بر ضد شورشیان حوثی، روز شنبه در ریاض گفت که نیروهای ائتلاف بیشتر موشکهایی را که در اختیار شبهنظامیان حوثی و متحدان آنان بوده است منهدم کردهاند. وی افزود که حملات برای نابودی بقیه موشکهای شورشیان در همه جا ادامه خواهد یافت.
به گفته این ژنرال سعودی، ارتش یمن پیش از اشغال صنعا توسط شورشیان حوثی، دارای موشکها و از جمله موشکهای بالیستیکی پرشماری بود که برد برخی از آنها تا ۵۰۰ کیلومتر میرسید.
۱۰ کشور عضو نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی
عربستان سعودی اعلام کرده که در حمله هوایی به شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن۱۰ کشور شرکت دارند و این حملات از حمایت آمریکا و بریتانیا نیز برخوردار است. گفته میشود مصر پس از عربستان بیشترین فشارهای نظامی را در این حملات پذیرا شده است.
مقامات مصر اعلام کردهاند که پنج کشتی جنگی این کشور در دریای سرخ در آماده باش کامل به سر میبرند و ۴۰ هزار سرباز این کشور با حمایت جتهای جنگنده مصر آماده مداخله نظامی هستند.
گفته میشود کشورهای کوچک عرب خلیج فارس چون بحرین، قطر، کویت و امارات متحده عربی و همچنین کشورهایی چون اردن، مراکش و سودان تنها در عملیات هوایی ائتلاف نظامی علیه مواضع شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن شرکت دارند.
دهمین کشور ائتلاف نظامی پاکستان است. در ابتدا گفته میشد این کشور با جتهای جنگنده و ناوهای خود از این عملیات حمایت میکند. به گزارش رویترز خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، اما روز جمعه (۷ فروردین/۲۷ مارس) در پارلمان این کشور گفت: «ما هنوز تصمیم نگرفتهایم که در این جنگ شرکت خواهیم کرد یا نه.»
پاکستان اعلام کرده در نظر دارد شهروندان این کشور را از یمن خارج کند و به پاکستان بازگرداند. نماینده وزارت دفاع پاکستان روز یکشنبه (۹ فروردین/۲۹ مارس) اعلام کرد که دو هواپیمای بزرگ برای خارج کردن شهروندان این کشور به یمن اعزام شدهاند.
نیروهای ائتلاف نظامی در مجموع ۱۸۵ جت جنگنده برای سرکوب شبهنظامیان حوثی یمن در اختیار گذاشتهاند. این تعداد هواپیمای جنگنده چندین برابر بیشتر از هواپیماهایی است که در حال حاضر در عراق و سوریه در عملیات سرکوب جریان تروریستی "دولت اسلامی" به کار گرفته شدهاند.
قدرت نظامی شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن
از میزان قدرت نظامی شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن اطلاعات مشخصی در دست نیست. شمار مبارزان آنها را بین ۳۰ تا ۱۰۰ هزار نفر تخمین میزنند. قدرت نظامی این مبارزان طی ماههای اخیر با پیروزیهای متعدد به شدت افزایش یافته و آنها توانستهاند به تجهیزات نظامی ارتش یمن در شهرهایی که تصرف کردهاند دست یابند.
گفته می شود شبهنظامیان شیعیمذهب حوثی یمن بخشی از تجهیزات نظامی خود را از ایران دریافت کردهاند. این شبهنظامیان اگرچه توانایی مقابله با ۲۰۰ هزار سرباز کشورهای عرب را ندارند، اما میتوانند با تبدیل جنگ مستقیم به جنگی پارتیزانی خسارتهای قابل توجهی به نیروهای ائتلاف وارد آورند.
عربستان سعودی و کشورهای همپیمان آن از عبد ربه منصور هادی، رئيسجمهوری یمن که به ریاض گریخته است، در برابر شورشیان حوثی در یمن پشتیبانی میکنند. عربستان سعودی ایران و علی عبدالله صالح، رئيسجمهوری پیشین یمن را متهم میکند که از شورشیان حوثی پشتیبانی میکنند.