شناسهٔ خبر: 42680374 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

آبرامز: تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران شنبه تجدید می‌شوند

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا-الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا از بازگشت همه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران خبر داده است. این در حالی است که حسن روحانی از شکست تلاش آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه سخن گفته است.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از ایندیپندنت، اولتیماتوم 30 روزه پیش‌بینی شده در توافق هسته‌ای روز شنبه 19 سپتامبر (29 شهریور) به پایان می‌رسد. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در ماه اوت شخصا در نشست شورای امنیت سازمان ملل شرکت کرده و خواستار فعال شدن مکانیسم ماشه و احیای همه تحریم‌های قبل از برجام علیه ایران شده بود.
درخواست پمپئو مبنی بر فعال کردن مکانیسم ماشه با مخالفت دیگر کشورهای شرکت کننده در توافق هسته‌ای روبه‌رو شد. این کشورها با اشاره به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، رجوع آمریکا به یکی از بندهای توافق هسته‌ای را ناممکن می‌دانند.
الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا اکنون بار دیگر تاکید کرده است که مکانیسم ماشه از روز شنبه 19 سپتامبر فعال خواهد شد و همه تحریم‌ها علیه ایران پس از آن باز خواهند گشت.

تحریم نامحدود تسلیحاتی
آبرامز در مصاحبه مطبوعاتی خود با خبرنگاران در روز چهارشنبه، 26 شهریور، تاکید کرده است که تحریم‌های بین‌المللی از روز شنبه تجدید خواهند شد. او همچنین گفته است که تحریم‌های تسلیحاتی ایران نامحدود خواهند بود.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا همچنین تاکید کرده است که بسیاری از کشورهای جهان با رفع تحریم تسلیحاتی ایران مخالف هستند. او در این ارتباط به کشورهای اروپایی و همچنین به نامه کشورهای حوزه خلیج فارس به شورای امنیت اشاره کرده است.
بر اساس توافق هسته‌ای، تحریم‌های تسلیحاتی ایران برای مدت پنج سال پیش بینی شده بود و عملا در ماه اکتبر سال جاری به پایان می‌رسد. آمریکا تمام تلاش خود را برای مانع شدن از رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران به کار بسته است. فعال کردن مکانیسم ماشه، آخرین اقدام آمریکا در این رابطه است.

فعال شدن مکانیسم ماشه
آبرامز تاکید کرده است که صرف‌نظر از تمدید نامحدود تحریم‌های تسلیحاتی ایران، سایر محدودیت‌ها از جمله منع غنی‌سازی اورانیوم و فعالیت‌های اتمی مربوط به آن، منع آزمایش‌ و تولید موشک‌های بالستیکی و محدودیت انتقال فن‌آوری‌های هسته‌ای و موشکی نیز از روز شنبه 19 سپتامبر برقرار خواهند شد.
نماینده ویژه آمریکا در وزارت امور خارجه این کشور تاکید کرده است که تحریم‌های بین‌المللی شامل صدور کالاهای نوع‌دوستانه و پزشکی نمی‌شوند. آبرامز در عین حال از موثر بودن تحریم‌ها علیه ایران سخن گفته است.
آبرامز گفته است که درباره چگونگی فعال شدن مکانیسم ماشه، آمریکا روز یکشنبه اطلاع‌رسانی خواهد کرد و در هفته آینده اطلاعات بیشتری در همین ارتباط منتشر می‌کند.

شکست تلاش آمریکا
در حالیکه مقامات آمریکا، از فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران سخن می‌گویند، حسن روحانی گفته است که این تلاش‌ها به شکست انجامیده‌اند.
روحانی در سخنرانی خود در جلسه هیات دولت "پیروزی ملت ایران" را در روزهای شنبه و یکشنبه تبریک گفته است. او گفته است:
«آمریکا که بسیار روشن آمده و از برجام خارج شده، هرچه فحش عالم بوده نثار برجام کرده، بقیه کشورها را به خروج از آن تشویق کرده و به دنبال تهدید کشورهایی رفته که با ایران ارتباط اقتصادی داشتند و حال می‌خواهد از مکانیسم درون برجام استفاده کند و دیدیم که یک قدم هم نتوانست بردارد.»

پمپئو: بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران از سی شهریور
به گزارش یورونیوز،وزیر خارجه آمریکا می‌گوید مطابق قطعنامه 2231 تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران از بیستم سپتامبر دوباره اعمال می‌شوند. او این تاریخ را بر اساس مهلت 30 روزه پس از فعال کردن مکانیسم ماشه که بسیار مورد مناقشه است اعلام کرد.
مایک پمپئو روز پنج‌شنبه ششم شهریور (27 اوت) در یک پیام توئیتری ابراز اطمینان کرد که تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی که مطابق توافق هسته‌ای لغو یا تعلیق شده‌اند از نیمه شب بیستم سپتامبر (سی‌ام شهریور) دوباره اعمال خواهند شد.
وزیر خارجه آمریکا می‌گوید این کار در پی ارائه درخواست فعال شدن سازوکار حل اختلاف برجام، موسوم به "مکانیسم ماشه" به شورای امنیت در هفته گذشته رخ خواهد داد.
پمپئو یک هفته پیش با حضور در مقر سازمان ملل در نیویورک و در دیدار با رئیس دوره‌ای شورای امنیت، ایران را به نقض برجام متهم کرد و خواستار فعال شدن مکانیسم ماشه شد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و پنج کشور باقیمانده در توافق هسته‌ای بارها گفته‌اند از آنجا که آمریکا هشتم ماه مه 2018 به مشارکت خود در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پایان داده، دیگر حق فعال کردن مکانیسم ماشه را ندارد.
ایالات متحده قطعنامه 2231 شورای امنیت که برجام ضمیمه آن است را به گونه دیگری تفسیر می‌کند و معتقد است مطابق مفاد آن آمریکا به عنوان یکی از امضاءکنندگان توافق هسته‌ای می‌تواند از ایران به خاطر نقض برجام شکایت کند.
بنابرگزارش‌ها 13 عضو از 15 عضو شورای امنیت با درخواست یک هفته پیش آمریکا مخالفت کرده‌اند. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز گذشته از این مسئله به عنوان پیروزی قدرت دیپلماسی خارجی این کشور یاد کرد.

عدم همراهی اکثریت قاطع با آمریکا
با وجود مخالفت و عدم همراهی اکثریت قاطع اعضای شورای امنیت و تمام طرف‌های باقیمانده در برجام با اقدام آمریکا، هنوز نمی‌توان از شکست قطعی این تلاش مطمئن بود. درخواست آمریکا قطعنامه پیشنهادی نیست که بتواند وتو شود.
 قرار است نمایندگان کشورهای باقیمانده در توافق هسته‌ای اول سپتامبر در کمیسیون مشترک برجام به بررسی اختلاف‌های موجود و راه‌های حل آن بپردازند.
ایران در دیدار رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تهران در دو روز گذشته پس از ماه‌ها با درخواست این نهاد برای بازدید از دو "سایت مشکوک" در اطراف تهران و نزدیک شهرضا موافقت کرد.
مایک پومپئو اندکی پس از پیام توئیتری خود درباره بازگشت تحریم‌ها تا بیستم سپتامبر، در پیام دیگری با بازنشر بخشی از قطعنامه 2231 ابراز اطمینان کرد که هیچ یک از کشورهای دارای حق وتو نمی‌توانند مانع بازگشت تحریم‌های بین‌المللی شوند.
بر پایه این قطعنامه چنانچه شکایت علیه ایران، و به عبارتی مکانیسم ماشه فعال شود شورای امنیت 30 روز فرصت دارد قطعنامه‌ای برای تمدید معافیت ایران از تحریم‌های بین‌المللی صادر کند و در غیر این صورت تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی به طور خودکار دوباره اعمال می‌شوند.

احیای شش قطعنامه تحریمی؟
قطعنامه 2231 پیش بینی کرده در پایان این مهلت تمام تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی که طی شش قطعنامه در فاصله سال‌های 2006 تا 2010 اعمال شده‌اند به طور خودکار دوباره بازمی‌گردند.
مایک پمپئو در پیام دوم خود نوشته اگر یکی از اعضای شورای امنیت قطعنامه‌ای برای تمدید معافیت‌های ایران ارائه کند آمریکا آن را وتو خواهد کرد و اگر قطعنامه‌ای ارائه نشود در پایان مهلت 30 روزه تحریم‌ها بازمی‌گردند.
وزارت خارجه روسیه شامگاه چهارشنبه در بیانیه‌ای تلاش آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه را "بی‌اعتبار" خواند و تاکید کرد که این اقدام فاقد مبنای حقوقی است و آینده‌ای ندارد.
وزیر خارجه آلمان، هایکو ماس روز پنج‌شنبه در دیدار با همتای اسرائیلی خود گابی اشکنازی، ضمن حمایت از بسیاری از درخواست‌های آمریکا، از جمله در زمینه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و مقابله با برنامه‌های مناقشه‌برانگیز موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی، برجام را بهترین امکان برای جلوگیری از دستیابی تهران به بمب اتمی خواند.

نظر شما