شناسهٔ خبر: 4242724 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دویچه وله | لینک خبر

وال استریت ژورنال: اسرائیل از مذاکرات ۵+۱ و ایران جاسوسی کرده است

به نوشته وال استریت ژورنال اسرائیل مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ۵+۱ را شنود کرده و اطلاعات آن را در اختیار کنگره آمریکا قرار داده است. اسرائیل این گزارش را تکذیب کرده و آن "کاملا نادرست" خوانده است.

صاحب‌خبر -

روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال مدعی شده است که که اسرائیل با هدف جلوگیری از حصول توافق هسته‌ای، مذاکرات میان ایران و ۵+۱ را شنود کرده است. قبلا مقام‌های آمریکایی اسرائیل را متهم کرده بودند که اطلاعات دستچین‌شده و ناقص از مذاکرات هسته‌ای در اختیار اعضای کنگره قرار می‌دهد.

وال استریت ژورنال در گزارش خود آورده است که مقامات ارشد کاخ سفید اندکی پس از شروع مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ۵+۱ در سال گذشته متوجه شدند که اسرائیل در حال جاسوسی از این مذاکرات محرمانه است. انتقال این اطلاعات از سوی اسرائیل به نمایندگان کنگره و دیگران با هدف کاهش حمایت از مذاکرات، موجب ناخرسندی دولت آمریکا شده است.

یک مقام ارشد دولت آمریکا به وال‌استریت ژورنال گفته است که پس از آگاهی از جاسوسی اسرائیل، آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا به مذاکره‌کننده‌های این کشور هشدار داده‌اند که ممکن است اسرائیل قصد نفوذ در مکالمات آن‌ها را داشته باشد.

یک مقام ارشد در دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل روز سه‌شنبه (۴ فروردین/ ۲۴ مارس) مطالب مطرح در گزارش وال استریت ژورنال را تکذیب کرد و آن را "کاملا نادرست" خواند.

آژانس اتمی: هنوز مطمئن نیستیم

یوکیانو آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه گفت که آژانس هنوز نتوانسته به این جمع بندی برسد که همه مواد هسته ای استفاده شده در ایران برای اهداف صلح آمیز بوده است.

آمانو که در یک کنفرانس خبری در واشنگتن صحبت می‌کرد، افزود: ما برای تایید عدم کاربرد نظامی مواد هسته‌ای اعلام شده توسط ایران به کار خود ادامه خواهیم داد ولی هنوز به این جمع‌بندی نرسیده‌ایم که همه مواد هسته‌ای در ایران برای اهداف صلح آمیز بوده است.

آمانو گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی پیشرفت محدودی در تحقیقات خود در خصوص ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران داشته است، هر چند ایران در اجرای توافق‌نامه موقت هسته ای با آژانس همکاری داشته است.

تحقیقات آژانس در شرایطی انجام می‌شود که مذاکرات بین ایران و قدرت‌های جهانی برای دستیابی به توافق هسته‌ای، ادامه دارد.

به گفته آمانو، آژانس در حال اجرای "طرح اقدام مشترک" با ایران است. او از پیشرفت این طرح ابراز رضایت کرد و افزود: «ولی در خصوص روشن شدن مسائل مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران، پیشرفت محدود بوده و در این زمینه نیاز به همکاری بیشتر ایران است.»

ابراز امیدواری آلمان به حصول توافق

مارتین شفر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان روز دوشنبه (۲۳ مارس/ ۳ فروردین) با "دلگرم‌کننده" خواندن مذاکرات هسته‌ای اخیر گفت که توافق با ایران در دسترس است.

شفر افزود: «در هفته‌های اخیر چند گام برداشته شده که دلگرم‌کننده به نظر می‌رسد... (توافق) هرگز تا این حد نزدیک نبوده است.»
به گفته شفر توافق باید در درازمدت تضمین کند که ایران تلاشی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای نداشته باشد.

اظهارات شفر سه روز پس از مذاکرات مشترک وزرای خارجه آلمان، بریتانیا، آمریکا، فرانسه و فدریگا موگرینی، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا صورت می‌گیرد. در بیانیه‌ای که در پایان این مذاکرات صادر شد ضمن تاکید بر «پیشرفت‌های محسوس در زمینه‌های اساسی مذاکرات با ایران» گفته می‌شود که «هنوز موضوعات مهمی هستند که بر سر آنها توافق امکان‌پذیر نبوده است. اکنون وقت آن است که ایران، به طور ویژه تصمیمات دشوار بگیرد.» بیانیه همچنین تاکید می‌کند که اروپا و آمریکا به در پی یافتن راه‌حلی هستند که «تضمین کند برنامه هسته‌ای ایران همراستا با آنچه این کشور اعلام کرده صلح آمیز باقی می‌ماند. چنین راه‌حلی باید جامع، ماندگار و قابل راستی آزمایی باشد. هیچ یک از کشورهای ما نمی‌تواند سهمی در توافقی داشته باشد که دربرگیرنده این شروط نباشد.»

دور بعدی مذاکرات هسته‌ای روز پنج‌شنبه در شهر لوزان سوئیس در سطح معاونان وزرای خارجه ایران و ۵+۱ جریان خواهد یافت. به گفته سخنگوی وزارت خارجه آلمان در صورتی که شرایط ایجاب کند، فرانک-والتر اشتاین‌مایر شخصا به این مذاکرات خواهد پیوست. می‌شود.

این در حالی است که روز دوشنبه در واشنگتن اعلام کرد، جان کری، وزیر خارجه آمریکا روزپنجشنبه برای ادامه مذاکره هسته‌ای با ایران دوباره عازم سوئیس خواهد شد تا آنجا با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران دیدار کند.

هرچند ایران و ۵+۱ تا روز ۹ تیرماه (پایان ماه ژوئن) برای توافق جامع زمان دارند، اما آمریکا اعلام کرده است که می‌خواهد تا ۱۱ فروردین (پایان مارس)، چارچوب کلی توافق مشخص شود.

برچسب‌ها: