صاحبخبر - به گزارش افکارنیوز، یک روزنامه انگلیسی از قول برخی دیپلماتهای حاضر در مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ مدعی شده طرفین حاضر در این گفتوگوها در پارهای موضوعات به «توافق مشروط» دست یافتهاند، اما اختلافات در برخی موضوعات دیگر همچنان باقی است.
روزنامه گاردین روز دوشنبه گزارش داد دیپلماتهای حاضر در گفتوگوهای هستهای، در آستانه نزدیک شدهن هفته سرنوشتساز این رایزنیها میگوینددر مذاکرات بینالمللی بر سر برنامه هستهای ایران گامهای معناداری به سمت توافق جامع هستهای برداشته شده است.
مذاکرهکنندگان قرار است بار دیگر روز چهارشنبه یا پنجشنبه در شهر «لوزان» سوئیس گرد هم جمع شوند. گفته میشود این گفتوگوها احتمالاً تا روز یکشنبه هفته بعد ادامه خواهند یافت.
به نوشته گاردین، دیپلماتهای حاضر در «لوزان» تأیید کردهاند دو طرف بر سر یکی از موضوعاتی که تا سالها مانع توافق بود یعنی «حجم غنیسازی ایران» اکنون به توافق رسیدهاند.
این روزنامه میافزاید موضوعی که همه با آن در مذاکرات موافق هستند این است که «بر سر هیچ جیز توافق نمیشود مگر آنکه بر سر همه چیز توافق شود.»
طبق ادعای گاردین به ایران اجازه داده شده در طول مدت توافقنامه که بین ۱۰ تا ۱۵ سال خواهد بود تعداد ۶۰۰۰ دستگاه از سانتریفیوژهای خود را داشته باشد.
پیش از این خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شد پیشنویس توافقنامه بین دو طرف حاکی از آن است که ایران برای مدت یک دهه یا بیشتر حدود ۶ هزار دستگاه سانتریفیوژ خواهد داشت.
با این حال، دیپلماتهای دو طرف این گزارش را نادرست خوانده و تأکید کردند هنوز پیشنویسی از توافقنامه احتمال تهیه یا توزیع نشده است.
گزارش گاردین همچنین مدعی است رآکتور آب سنگین اراک نیز به گونهای بازطراحی میشود که پلوتونیوم کمتری تولید شود.
تأسیسات آب سنگین اراک از محورهای بهانهجویی کشورهای غربی در مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ بودهاند. این مجتمع که در ۷۵ کیلیومتری شهر اراک قرار دارد برای تولید «آب سنگین» به کار میرود که کاربردهای مختلفی از جمله درمان سرطان دارد.
گاهی راکتورهایی از انواع آب سنگین ساخته میشوند که منظور آن تولید مواد هستهای برای کاربردهای نظامی است؛ به همین دلیل کشورهای غربی نسبت به امکان بهرهبرداری دوگانه رآکتور آب سنگین اراک ادعاهایی مطرح کرده و هشدار دادهاند.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که راکتور ۴۰ مگاواتی تحقیقاتی اراک تحت نظارت بازرسان آژانس قرار دارد.
دیپلماتها گفتهاند بحث رفع تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل، با این حال، موضوعی است که تا کنون بر سر آن توافقی صورن نگرفته و کماکان از محورهای اختلافی دو طرف محسوب میشود.∎