نتایج یک طرح پژوهشی نشان می دهد مصرف روزانه پودر زیره سیاه میتواند در کاهش قند خون بیماران دیابتی نوع دو مفید باشد.
به گزارش ایسنا، دیابت نوع ۲ یکی از مهمترین و شایع ترین بیماری های غدد درون ریز در جهان است که همه ساله باعث مرگ تعداد زيادي از اشخاص در دنیا می شود. باتوجه به اهمیت این موضوع و نبود درمان قطعی برای این بیماری، پژوهشگران اثر مصرف زیره سیاه در اشخاص اضافه وزن و چاق مبتلا به دیابت نوع دو را مورد آزمون قرار دادند.
اثرات بالقوه زیره سیاه در سلامت در تعدادی از مطالعات گزارش شده است، ولی هدف مطالعه حاضر تعیین اثر مصرف پودر زیره سیاه بر شاخص های گلایسمی، پروفایل لیپیدی و سطوح نسفاتین- ۱ سرم در اشخاص اضافه وزن و چاق مبتلا به دیابت نوع دو است.
در این مطالعه۶۰ نفر از مراجعه کنندگان به کلینیک دیابت بیمارستان بوعلی زاهدان شرکت کردند. آنها بطور تصادفی به دو گروه ۳۰ نفره کنترل و مداخله تقسیم شدند. گروه مداخله دو مرتبه در روز کپسول زیره سیاه دریافت کردند و بر اساس آن چه در مرکز ثبت کارآزمایی بالینی ایران آمده، گروه کنترل، پلاسبو (کپسول حاوی نشاسته) دریافت کردند. همه شرکت کنندگان در این طرح تصور کردند که مداخله دریافت کرده اند و از اینکه در گروه دریافت کننده زیره سیاه یا پلاسبو قرار دارند، باخبر نیستند.
بر اساس نتایج این مطالعه، مکمل یاری با زیره سیاه در بیماران اضافه وزن و چاق مبتلا به دیابت نوع دو، با بهبود مقاومت به انسولین، قند خون ناشتا و چاقی عمومی و شکمی همراه بود، به طوریکه BMI، FBS، HOMA- IR بطور معنی داری کاهش و Nesfatin- ۱ و QUICKI به طور معنی داری افزایش یافتند. مکانیسم پیشنهادی بهبود دیابت نوع ۲ از طریق افزایش سطوح Nesfatin- ۱ در نتیجه مکمل یاری زیره سیاه تائید می شود.
مکمل یاری با زیره سیاه در بیماران دیابتی نوع ۲ با بهبود اکثر عوامل مرتبط با چاقی و دیابت نوع دو همراه بود، به طوریکه قند خون ناشتا و وزن اشخاص مصرف کننده زیره سیاه بطور معنی داری کاهش یافتند.
بر اساس آن چه در پایگاه نتایج پژوهش های سلامت کشور آمده است، نویسندگان این مقاله که در مجله Nutrition and Metabolism منتشر شده است، می گویند: مصرف روزانه پودر زیره سیاه برای درمان و پيشگيري از دیابت نوع دو در کنار سایر روش های درمانی بکار گرفته شود.
∎
نظر شما