شناسهٔ خبر: 42001039 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

طرح پیشنهادی روسیه برای تضمین امنیت خلیج‌‌ فارس/ اعلام آمادگی پوتین برای میانجی‌گری

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا- پس از شکست قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه ایران در شورای امنیت، وزارت خارجه روسیه با انتشار پیامی خطاب به «دونالد ترامپ»، از طرح مسکو برای تضمین امنیت در خلیج‌ فارس خبر داد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، قطعنامه ضدایرانی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل با 11 رأی ممتنع، دو رأی موافق آمریکا و جمهوری دومینیک و دو رأی مخالف چین و روسیه با شکست سنگینی روبرو شد.
بنا بر گزارش هفته‌نامه «نیوزویک»، حساب کاربری توییتر وزارت خارجه روسیه روز گذشته (جمعه) با «تَگ کردن» (ضمیمه کردن) حساب کاربری «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهورآمریکا، طرحی را برای تضمین امنیت در منطقه پیشنهاد داد.
وزارت خارجه روسیه خطاب به «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد: «شنیده‌ایم که در جریان پیشنهاد روسیه قرار نگرفته‌اید. به طور خلاصه: ما پیشنهاد تضمین امنیت در خلیج‌فارس را مطرح می‌کنیم».
در این پیام همچنین لینک بیانیه اوایل روز گذشته (جمعه) «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه نیز که بر روی وب‌سایت رسمی کرملین قرار گرفته بود، منتشر شده بود.
وزارت خارجه روسیه در این پیام توییتری از ترامپ خواسته بود که «آرامش خود را حفظ کند و حساب توییتری وزارت خارجه روسیه را دنبال کند تا هنگامی که (مایک) پامپئو (وزیر خارجه آمریکا) مشغول است، در جریان قرار بگیرد».
بر اساس این گزارش، وزارت خارجه روسیه در این پیام توییتری خود، حساب کاربری وزیر خارجه آمریکا را نیز ضمیمه و تَگ کرده بود.
کرملین روز گذشته در بیانیه‌ای از خواسته «ولادیمیر پوتین» برای برگزاری یک نشست آنلاین با حضور پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان و ایران خبر داد.
پوتین در بیانیه خود تصریح کرد: «بحث درباره موضوع ایران در شورای امنیت سازمان ملل بسیار پرتنش شده است. تنش‌ها همچنان رو به افزایش است. اتهامات بی‌اساسی علیه ایران مطرح می‌شود. پیش‌نویس قطعنامه‌ها با هدف از بین بردن مصوبات متفق‌القول پیشین شورای امنیت تهیه می‌شوند».
پوتین در ادامه ضمن حمایت از برجام تأکید کرد: «روسیه کاملاً به توافقنامه هسته‌ای ایران پایبند است. حصول این توافق در سال 2015 میلادی، یک دستاورد بزرگ سیاسی و دیپلماتیک بوده و امکان جلوگیری از درگیری‌های مسلحانه را فراهم آورده و نظام منع گسترش تسلیحات هسته‌ای را نیز تقویت می‌کند».
رئیس‌جمهور روسیه همچنین با معرفی مجدد مفهوم امنیت جمعی 2019 خود برای منطقه خلیج‌فارس که به منظور تنش‌زدایی در منطقه گفت: «ما شدیداً معتقدیم که اگر با مسئولیت‌پذیری مناسب به مواضع یکدیگر توجه کرده و با احترام و به صورت جمعی عمل کنیم، می توان بر این مشکلات فائق آمد».
این مقام عالیرتبه روسیه ادامه داد: « در این منطقه مانند سایر نقاط جهان نباید جایی برای باج‌خواهی و دیکته کردن از هیچ طرفى باشد. رویکردهای یکجانبه‌گرایی هیچ‌ کمکی برای یافتن راه‌حل کمک نمی‌کند. ضروری است هنگام ساخت یک ساختار امنیتی فراگیر در خلیج‌فارس، تجارب مثبتی که پیش‌تر از طریق تلاش‌های فشرده، حاصل شده، همچنان حفظ شود».
پوتین با اشاره به این مسائل سپس پیشنهاد برگزاری نشست آنلاین سران کشورهای اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان و ایران را مطرح کرد و هدف آن را «تعیین گام‌هایی برای جلوگیری از تقابل و تشدید اوضاع در شورای امنیت سازمان ملل» اعلام کرد و بر حمایت فراگیر از قطعنامه 2231 بعنوان چارچوب حقوقی بین‌المللی برای اجرای برجام مهم دانست.
پوتین پیشنهاد داده بود که در نشست پیشنهادی روسیه، در خصوص پارامترهایی به منظور شکل‌گیری ساز و کاری قابل اطمینان برای تأمین امنیت و تحکیم اعتماد در خلیج‌فارس به توافق برسند و از کشورهای عضو شورای امنیت نیز درخواست کرده بود که با دقت این پیشنهاد را مورد ارزیابی قرار دهند.
وی در پایان بر اهمیت این موضوع تأکید کرده بود و گفت که در صورت توافق کشورهای نامبرده، ضروری است که وزارت خارجه هفت کشور در زمینه دستورکار، روش‌های سازماندهی و زمان این نشست ویدئویی رایزنی‌هایی را صورت دهند.

تأکید روسیه بر اجتناب از تشدید رویارویی پیرامون ایران در شورای امنیت
نماینده روسیه در شورای امنیت‎ از شرکای خود خواست تا از تشدید بیشتر رویارویی پیرامون مسائل مربوط به ایران خودداری کرده و پیشنهاد رئیس‌جمهوری روسیه در این‌باره را با دقت بررسی کنند تا از افزایش تنش در منطقه اجتناب شود.
به گزارش العالم، "واسیلی نبنزیا" نماینده دائم روسیه در سازمان ملل‎ اعلام کرد، طرف روسی از شرکای خود در شورای امنیت می‌خواهد از تشدید بیشتر رویارویی پیرامون مسائل مربوط به ایران خودداری کنند.
نبنزیا در پایان رای‌گیری شورای امنیت سازمان ملل درخصوص پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده درباره تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران، این مسئله را بیان کرد. این سند آمریکایی به تصویب نرسید؛ اکثر کشورها به آن رای ممتنع دادند و روسیه و چین با آن مخالفت کردند.
این دیپلمات بلندپایه روس گفت: «در 14 آگوست (24 مرداد ماه) ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه پیشنهاد داد تا نشست آنلاین رهبران کشورهای عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، به‌علاوه آلمان و ایران، برگزار شود تا اقدامات برای جلوگیری از رویارویی پیرامون این موضوع در شورای امنیت بررسی شود. متن بیانیه رئیس‌جمهور درباره اوضاع پیرامون ایران، در بین اعضای شورای امنیت پخش شده است و ما از شرکای خود دعوت می‌کنیم تا این پیشنهاد را با دقت مورد توجه قرار دهند. در غیر این صورت، ممکن است شاهد افزایش هر چه بیشتر تنش‌ها با خطر بروز درگیری نظامی باشیم. و باید از این روند اوضاعی جلوگیری کرد.»
نماینده دائم روسیه تأکید کرد: «روسیه آماده است تا با همه طرف‌های درگیر برای همکاری سازنده داشته باشد تا وضعیت از روند خطرناک خارج شود. ما اطمینان داریم که برای تهدید، باج‌خواهی، رویارویی و زورگویی، جایگزینی وجود دارد. راه‌حل قابل قبول برای همه این است که با در نظر گرفتن منافع قانونی امنیت برای همه نقش‌آفرینان منطقه، اقدام مشترکی انجام شود.»
به گفته وی، هیئت روسی با پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل درباره تمدید تحریم تسلیحات علیه ایران مخالفت کرد، چرا که مسکو با هر تلاشی برای تحمیل چنین تحریمی از طریق شورای امنیت مخالف است.
نبنزیا یادآور شد: "قطعنامه شماره 2231 مصوبه سال 2015 به حق ایران برای توسعه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود مربوط نبوده و جزوی از هیچ شروط دیگری هم در این رابطه نبوده است. ضمن اینکه، ماهیت این محدودیت از ابتدا موقت بود و تمدید آن در نظر گرفته نشده بود."

اعلام آمادگی پوتین برای میانجی‌گری
رئیس جمهور روسیه طی بیانیه‌ای از آمادگی خود برای میانجی‌گری میان تمامی طرف‌ها برای کاهش تنش در خلیج فارس خبر داد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز جمعه طی بیانیه‌ای از آمادگی روسیه برای کاهش تنش‌ها در خلیج فارس خبر داد.
کاخ کرملین روسیه اعلام کرد که پوتین طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «روسیه آماده گفت‌وگوی مستقیم با همه کسانی است که خواستار دور کردن شرایط در منطقه خلیج فارس از تنش هستند.»
پوتین در این بیانیه اضافه کرد: «ما شرکای خود را فرا‌ می‌خوانیم تا پیشنهاد ما را ارزیابی کنند. در غیر اینصورت، افزایش بیشتر تنش و خطر درگیری، غیر قابل اجتناب است. از چنین تحولی باید خودداری شود.»
این بیانیه رئیس جمهور روسیه پس از آن منتشر می‌شود که طی روزهای اخیر تنش‌ها در خلیج فارس افزایش یافته است.
ناوگان پنج نیروی دریایی آمریکا در بحرین مستقر است و ناوها و کشتی‌های جنگی آمریکا با حضور در آبراه خلیج فارس، مشکلات متعددی را برای عبور و مرور کشتی‌های تجاری ایجاد کرده‌اند.
ایران بارها خواستار خروج نیروهای بیگانه از منطقه شده و تاکید کرده که امنیت خلیج فارس باید توسط کشورهای منطقه تامین گردد.





نظر شما