این در حالی است که صنعا، پایتخت یمن همچنان در کنترل انصارالله است و «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهور مستعفی یمن در تقلای بازگشت به قدرت از «عدن» واقع در جنوب یمن است.
بر اساس این گزارش، در نشست دبی، قرار است شمار زیادی از رهبران جنوب از جمله روسای سابق ریاستجمهوری یمن جنوبی تا پیش از اتحاد یمن در می 1990 حضور دارند که عبارتند از «علی ناصر محمد» رئیس جمهور سابق یمن جنوبی و «حیدر ابوبکر العطاس» اولین نخستوزیر پس از اتحاد یمن.
آیا ابوظبی، تلاش های ریاض را نقض میکند؟
«یاسر حسن» روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی یمن در این باره معتقد است« هدف کلی نشست امارات با حضور رهبران خارجی و داخلی جنوب یمن و به دعوت العطاس ، همسو کردن رویکردهای جنوبیها در قبال تحولات جاری در یمن است.
وی در گفتوگوی ویژه با « عربی 21 » گفت: تحولات اخیر یمن، این رهبران را به برگزاری این نشست ترغیب کرد تا نقش مطلوب جنبش اعتراضی جنوب و سایر احزاب جنوبی را در مرحله کنونی بررسی و تبیین کنند. اما مسئله بررسی جدایی جنوب یمن از شمال نیز در دستور کار این نشست قرار دارد. البته ممکن است که برخی خواستار به تعویق افتادن این مسئله و استفاده از شرایط موجود در عدن باشند تا با برقراری ارتباط با هادی در عدن از طریق کانالهای مختلف به او نزدیک شوند و بیشترین امتیازات را برای مسئله جنوب کسب کنند که این امر از طریق حمایت از مواضع هادی در قبال حوثیها میسر میشود.
وی درباره نظارت امارات بر نشست دبی، بعید دانست که ابوظبی نقشی مغایر خط مشی کلی عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیج فارس ایفا کند. بلکه در واقع این کشور به هیچ وجه تلاشهای ریاض و کشورهای حاشیه خلیج فارس برای حل بحران در شمال و جنوب یمن را نقض نخواهد کرد و مقامات امارات در این نشست میخواهند با اعمال فشار بر رهبران جنوب، آنها را به همراهی و هماهنگی با هادی و حمایت از او طی مرحله آتی، ترغیب کنند.
امارات و تهران در سنگری واحد !
از سوی دیگر «عباس الضالعی» نویسنده و تحلیلگر سیاسی یمن که خود از حامیان سیاست هادی است میگوید: اختلافات پنهانی میان عربستان و امارات وجود دارد که بر سر پرونده یمن به خوبی ملموس شد. ریاض از هادی و نیروهای او حمایت میکند اما ابوظبی برخلاف آن، در مسیری مغایر قرار گرفته و از حوثیها و «علی عبدالله صالح» رئیسجمهور مخلوع یمن پشتیبانی میکند.
وی پیشبینی کرد که در مرحله آینده، یمن شاهد درگیری جنوبی – جنوبی به موازات ورود نیروهای شمالی به این درگیریها خواهد بود. این درگیریها به بهانه حمایت از مشروعیت هادی یا مشروعیت انقلاب انصارالله در شمال یمن آغاز خواهد شد. این درگیری با نیروهای منطقهای نیز در ارتباط مستقیم خواهد بود به این معنا که از یک سو عربستان و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس و از دیگر سو، ایران و برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله امارات قرار خواهند کرد و این یک حقیقت آشکار است.
وی مدعی شد: هر کسی که نشست ابوظبی را دنبال کند به خوبی درمییابد که اغلب شرکتکنندگان در این نشست با ایران در ارتباطند و این امر بیانگر در اولویت بودن گزینه جدایی جنوب از شمال یمن با حمایت ابوظبی در این نشست است.
این کارشناس وابسته به جناح هادی در حالی اتهام حمایت تهران از جدایی جنوب یمن را مطرح میکند که اغلب ناظران سیاسی اذعان دارند که تهران هیچ نفعی از تجزیه یمن نمیبرد و بر ضرورت اتحاد و یکپارچگی آن تاکید دارد و در عین حال این مسئله را یک مسئله داخلی میداند که احزاب و مردم یمن خود باید درباره آن توافق کنند.
از سوی دیگر انصارالله یمن نیز که از حمایت ایران برخوردارند مخالف تجزیه یمن هستند و بر یکپارچگی آن تاکید دارند.