شناسهٔ خبر: 41104585 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آناتولی | لینک خبر

سازمان ملل: رسیدگی به پرونده قتل خاشقجی در ترکیه عادلانه‌‌تر است

گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور قتل‌های فراقانونی تاکید کرد که رسیدگی به پرونده قتل خاشقجی در ترکیه شفاف‌تر و عادلانه‌تر از عربستان سعودی است.

صاحب‌خبر -

آنکارا/ طلحا یاووز/ خبرگزاری آناتولی

آگنس کالامارد، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور قتل‌های فراقانونی پس از اولین دادگاه رسیدگی به قتل خاشقجی در استانبول در جمع خبرنگاران با اشاره به پیگیری این پرونده از طرف رسانه‌ها اظهار داشت: ترکیه به مسئولیت خود در قبال پرونده قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد شهروند عربستان سعودی عمل کرده و رسیدگی به این پرونده در ترکیه بسیار شفاف‌تر و عادلانه‌تر از عربستان خواهد بود.

وی خطاب به خبرنگاران افزود: "امروز به واسطه شما ما به دیکتاتورها پیام می‌دهیم که آن‌ها نمی‌توانند روزنامه نگاران را به قتل برسانند. از کاری که شما 2 سال انجام داده‌اید سپاسگزاریم".

کالامارد با تأکید بر اهمیت رسیدگی قضایی به این پرونده در ترکیه گفت: "دادگاه برگزار شده در عربستان سعودی یک کمدی عدالت بود. مخفیانه برگزار شد و مرتکبین واقعی محاکمه نشدند. بنابراین هیچ مشروعیتی ندارد. اما در اینجا اگر همه عاملان نیز نباشند بیشتر آنان محاکمه می‌شوند و قربانیان و شاهدان به ارائه توضیحات می‌پردازند که به دادگاه مشروعیت می‌بخشد. این پرونده برای دستیابی به عدالت و همچنین گرفتن حق جمال خاشقجی و قربانیان بسیار مهم است".

گزارشگر ویژه سازمان ملل با یادآوری اینکه "این پرونده غیابی بودن دادرسی با محدودیت هایی روبه روست"٬ افزود: "اما در شرایط کنونی بهترین راه همین است. همچنین، متاسفم که کشورهای خارجی نماینده ای به این دادرسی نمی فرستند. امیدوارم نمایندگان جامعه بین المللی بویژه یونسکو، انگلستان و کانادا در دادگاه ماه نوامبر حضور داشته باشند. به این ترتیب می‌توانیم به ریاض این پیام را بدهیم که کشتار روزنامه نگاران بی پاسخ نخواهد ماند. این یک محاکمه دولتی است بنابراین حضور کشورهای بین المللی مهم است".

-روند رسیدگی در ترکیه شفاف و عادلانه‌تر است

کالامارد با تأکید بر اینکه ترکیه وظیفه خود را در این پرونده به خوبی انجام داده است٬ گفت: "روند دادرسی در اینجا بسیار شفاف‌تر و عادلانه‌تر است. برای نخستین بار از زمان قتل خاشقجی، یک سیستم قضایی عادل٬ آغاز به رسیدگی به آن کرده است. باید نام محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی نیز در دادگاه عنوان شود.

وی با اشاره به اینکه بن سلمان به نوعی در این قتل شریک است٬ افزود: "تنها کشوری که شواهدی بر دخالت بن سلمان دارد٬ ایالات متحده است، اما کاخ سفید رسیدگی به این شواهد را وتو کرد. البته انتخابات آمریکا نزدیک است و شاید نگرش این کشور تغییر کند".

گفتنی است جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار اهل عربستان سعودی سردبیر سابق روزنامه الوطن و ستون‌نویس واشنگتن‌ پست دوم ماه اکتبر 2018 به منظور انجام امور رسمی وارد سرکنسولگری این کشور در استانبول شد و از آن خارج نشد.
ریاض در 20 اکتبر قتل خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان سعودی را تأیید کرد. دادستان این کشور مدعی شد که خاشقجی بعد از "درگیری" با چند نفر در داخل کنسولگری "فوت" کرده و 18 شهروند این کشور نیز در این رابطه بازداشت شده‌اند.

دادستانی کل استانبول ترکیه 31 اکتبر 2018 طی بیانیه‌ای اعلام کرد که جمال خاشقجی بلافاصله پس از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در این شهر، طبق نقشه‌ قبلی خفه و کشته شده است.