شناسهٔ خبر: 41100385 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دویچه وله | لینک خبر

آغاز محاکمه غیابی عاملان قتل خاشقجی

دستگاه قضایی ترکیه، رسیدگی به پرونده ۲۰ شهروند سعودی متهم به همدستی در قتل جمال قاشقجی را آغاز کرد. متهمان از جمله دو مشاور ارشد بن سلمان در دادگاه حضور ندارند. انتظار می‌رود احکامی طولانی مدت برای تیم ماموران صادر شود.

صاحب‌خبر -

صبح جمعه سوم ژوییه، محاکمه تیم مسئول قتل روزنامه‌نگار منتقد سعودی در دادگاهی در استانبول به جریان افتاد. سازمان گزارشگران بدون مرز با اعلام این خبر گفت، محکمه بدون حضور متهمان برگزار می‌شود. پلیس اینترپل از بهار ۲۰۱۹ در جست‌وجوی این افراد است.

متهمان، اعضای تیم ویژه‌ای هستند که خود را از ریاض به ترکیه رسانده و مامور سر به نیست کردن خاشقجی بودند. سردبیر سابق روزنامه ‌"الوطن" و ستون نویس نشریه "واشنگتن پست"، دوم اکتبر ۲۰۱۸ برای گرفتن برگه ازدواج به کنسولگری عربستان در استانبول رفت اما از آنجا بیرون نیامد. حکومت سعودی ابتدا ادعا می‌کرد این روزنامه‌نگار منتقد از کنسولگری خارج شده و سپس مدعی شد مرگ او بر اثر مشاجره و "درگیری فیزیکی" در کنسولگری رخ داده است.

در تحقیقات بعدی مشخص شد که او را در کنسولگری کشته ‌و جسدش را قطعه قطعه کرده‌اند. دولت سعودی گرچه مسئولیت این قتل را پذیرفت، اما مشارکت بن سلمان، ولیعهد عربستان و دستور او برای این اقدام را تکذیب کرد. این در حالی است که خانم انیس کلامار، نماینده ویژه سازمان ملل در امور اعدام‌های خودسرانه، نتیجه گرفته که شواهد قاطعی از دست داشتن بن سلمان در این قتل وجود دارد.

متهمان عالیرتبه؛ دادگاه فرمایشی

دو تن از متهمان، معاون سابق سازمان اطلاعات و مشاور ارشد ولیعهد سعودی هستند. دستگاه قضایی عربستان این دو و محمد العتیبی، سرکنسول عربستان در استانبول را تحت عنوان "فقدان شواهد کافی" از اتهامات تبرئه کرده، اما در کیفرخواست دادگاه استانبول آمده که سعود بن عبدالله القحطانی و احمد العسیری، ۱۸ متهم دیگر را به ارتکاب قتل توام با شکنجه ترغیب کرده‌اند.

دادگاه محل محاکمه عاملان قتل جمال خاشقجی در استانبول

کیفرخواست متهمان بر اساس مکالمات تلفنی ضبط شده، اظهارات شهود، تجزیه و تحلیل محتویات لپ تاپ  و تلفن همراه خاشقجی تنظیم شده است.

دادستانی ترکیه از مقامات سعودی خواستار همکاری در روند این پرونده شده بود اما ریاض این درخواست را رد کرد. پلیس اینترپل، پس از اعلام جرم دستگاه قضایی ترکیه علیه ۲۰ متهم پرونده،  از بهار ۲۰۱۹ در جست‌وجوی افراد یاد شده  است.

دادگاه استانبول در حالی تشکیل شده که دستگاه قضایی عربستان در دسامبر ۲۰۱۹، پنج تن را به اتهام مشارکت در قتل خاشقجی به اعدام و سه نفر دیگر را به مجموعا ۲۴ سال زندان محکوم کرد.

از نظر دربار پادشاهی عربستان سعودی قتل فجیع جمال خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول یک اقدام برنامه‌ریزی شده نبوده و توسط عده‌ای "خودسر" انجام شده است.

نماینده ویژه سازمان ملل در امور "اعدام‌های خودسرانه"، با تقدیر از دستگاه قضایی ترکیه، محاکمه متهمان در استانبول را "پاسخ عدالت به محاکمه مسخره ریاض" توصیف کرده است.

خدیجه چنگیز، نامزد خاشقجی نیز ابراز امیدواری کرده که در دادگاه این ۲۰ متهم، شواهد تازه‌ای از چگونگی قتل ارائه شود و به خصوص معلوم شود که چه بر سر بقایای جسد او آورده‌اند.

پسران خاشقجی که اولیای دم پرونده بودند، در ماه مه، قاتلان پدر خود را بخشیدند و در مقابل مبالغ هنگفتی پول و مقدار زیادی املاک به عنوان "دیه" دریافت کردند.