شناسهٔ خبر: 41070211 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تقریب | لینک خبر

آنچه در نشست مجازی شورای امنیت گذشت

نشست مجازی شورای امنیت سازمان ملل متحد برای رایزنی در خصوص مسائل مرتبط با ایران شامل برجام، قطعنامه 2231 و تحریم‌های تسلیحاتی عصر دیروز به وقت تهران برگزار شد.

صاحب‌خبر - به گزارش حوزه بین الملل خبرگزاری تقریب، «ایرزماری دیکارلو»، معاون دبیر کل سازمان ملل، در این نشست با اعلام تأسف از خروج آمریکا از برجام همزمان خواستار اجرای کامل تعهدات ایران در برجام شد.

نماینده اروپا هم در این نشست گفت:گسترش تسلیحات هسته ای همچنان تهدید جهانی است و باید به این چالش ها فکر کنیم.برجام ایران را مهار کرد و از دست دادن برجام به معنای از دست دادن پروتکل الحاقی و دسترسی آژانس اتمی است.

از طرف دیگر ادعاهای ضد ایرانی مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد با مخالفت طرف‌های مختلف از جمله متحدان این کشور روبرو شد.

پامپئو به موضوع اتمام محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران در اکتبر پرداخت و گفت: رفع محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران به این کشور اجازه دسترسی به هواپیما و زیردریایی را خواهد کرد.

نماینده آلمان در این نشست مخالفت کشورش را با استفاده آمریکا از ساز و کار حل و فصل اختلافات در برجام برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران اعلام کرد.

«واسلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل متحد نیز در نشست شورای امنیت از بیانیه ضد ایرانی وزیر خارجه آمریکا انتقاد کرد.

نماینده بلژیک دراین نشست با دفاع از توافق برجام خواستار پای بندی همه اعضای برجام به این توافق شد و گفت: نگرانی های منطقه ای باید با مذاکره حل شود.

در این نشست، نماینده چین با انتقاد از سیاسی شدن برجام، کاهش تعهدات ایران در برجام را واکنشی به اقدامات یکجانبه آمریکا عنوان کرد و گفت: مسئله هسته‌ای ایران، مرتبط با صلح و ثبات خاورمیانه است و اجرای برجام از سوی همه طرف ها مورد نیاز است.

نماینده انگلیس نیز در این نشست با دفاع از گزارش اخیر دبیر کل سازمان ملل، گفت: ما همیشه تاسف خود را از خروج آمریکا از برجام اعلام کرده‌ایم؛ سال ۲۰۲۰ شاهد فعالیت‌های ایران در منطقه بوده‌ایم که این فعالیت‌ها در تضاد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بوده است.

نماینده فرانسه در شورای امنیت نیز با طرح برخی اتهامات علیه ایران گفت: کشورش به همراه آلمان و انگلیس به برجام پای بند هستند و کارایی برجام بستگی به عملکرد ایران و همه طرف ها دارد.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هم سه‌شنبه شب در نشست مجازی شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت:چنانچه بار دیگر شورا تعلل ورزد، به منزله یک نسل عقبگرد در چندجانبه‌گرایی و حاکمیت قانون خواهد بود.

ظریف خاطرنشان کرد: حتی یک جلسه شورا برای نکوهش دولت آمریکا یا حداقل برای بررسی نقض های مکرر آن تشکیل نشده است؛ در عوض، برخی از اعضای اروپایی شورا در فکر تخریب بیشتر قطعنامه و شورا هستند؛ در حالی که نسبت به تعهدات خود در مورد برجام به پایبند نیستند.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: ایالات متحده - با برخی از عمال خود - به دبیرخانه فشار آورد تا یک خوانش گمراه کننده از قطعنامه ۲۲۳۱ را اتخاذ کند؛ آنها دبیرخانه را وادار به اتکا به ادعاهای خودساخته و اسناد جعلی برای تهیه یک گزارش کاملاً غیرحرفه‌ای می کنند.

وی ادامه داد: ایران با عملکرد مبتنی بر حسن نیت، از اعمال این اقدام جبرانی خودداری نموده تا طرف‌های باقیمانده برجام قادر باشند به وعده‌های خود عمل کنند؛ به مدت یک سال تمام، اجرای کامل برجام را ادامه دادیم.

ظریف افزود: اقدامات جبرانی ما تا امروز هیچ تاثیری در نظارت و راستی‌آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای مان نداشته‌ است... قطعا برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، تحت «سخت‌گیرانه‌ترین» نظام بازرسی در تاریخ قرار دارد.

وزیر امور خارجه کشورمان بیان کرد: چارچوب زمانی رفع محدودیت‌های تسلیحاتی که در قطعنامه ۲۲۳۱ پیش‌بینی شده، بخش لاینفک از تفاهم سخت به دست آمده است، که طرف‌های برجام را قادر ساخت تا در نهایت درمورد بسته کلی برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ توافق کنند.

وی  گفت: هرگونه محدودیت جدید توسط شورای امنیت، بر خلاف تعهدات اساسی است که به ملت ایران داده شده است. در چنین سناریویی، گزینه‌های ایران، همانطور که قبلاً به بقیه طرف‌های برجام اطلاع داده شده، قاطع خواهد بود.

ظریف ادامه داد: به همین دلیل است که بیش از ۴۰ سال از فشارهای آمریکا - چه از طریق طرح اتهامات یا جنگ و چه تحریم یا ترور- از جمله ترور بزدلانه قهرمان ضد تروریسم منطقه ما، سردار قاسم سلیمانی - نتوانسته است «ایرانیان را به زانو درآورد» یا بر دستگاه محاسباتی ملت ما تأثیر بگذارد.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ توئیتی نوشت: «جامعه بین‌المللی به طور کلی و شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور خاص با تصمیمی مهم روبرو هستند، آیا ما احترام به حاکمیت قانون را حفظ می‌کنیم و یا اینکه به قانون جنگل برمی‌گردیم؟

انتهای پیام/

زهرا غلامی