در این نشست که به دلیل همهگیری ویروس کرونا و تعلیق شدن اجتماعات در نیویورک، روز سه شنبه به صورت مجازی برگزار میشود، قرار است ابتدا نهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره وضعیت اجرای این قطعنامه قرائت شود.
پس از آن، نماینده بلژیک به عنوان تسهیلگر قطعنامه ۲۲۳۱ گزارشی از اقدامات انجام شده را به اعضای شورای امنیت ارائه خواهد کرد.
به دنبال آن، اعضای شورای امنیت اعم از دائم و غیردائم به بیان دیدگاههای خود خواهند پرداخت و در پایان هم نوبت به نماینده جمهوری اسلامی ایران میرسد.
قرار است در نشست امروز مایک پمپئو وزیر خارجه ترامپ از طرف آمریکا و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه از طرف ایران، سخنرانی کنند.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بین ایران و اعضای دائم شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آلمان در تیرماه ۱۳۹۴ با قطعنامه اجماعی شورای امنیت سازمان ملل به شماره ۲۲۳۱ به امضا رسید و موجب شد تا تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه مردم ایران لغو یا تعلیق شوند و ۶ قطعنامه پیشین شورای امنیت که از جهات مختلف، ایران را در تنگنای سخت تحریم قرار داده بود هم برداشته شدند.
به موجب سازوکار تعریف شده در این قطعنامه، دبیرکل سازمان ملل متحد موظف شد هر ۶ ماه گزارشی از نحوه اجرای این قطعنامه به شورای امنیت ارائه دهد و بر این اساس، امروز قرار است این گزارش به طور رسمی در شورا قرائت شود و سایر اعضا نیز درباره آن تبادل نظر کنند.
در گزارشهای پیشین تا بعد از آنکه آمریکا به طور رسمی به مشارکت خود در برجام خاتمه داد، دبیرکل به استناد به گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همواره اجرای تعهدات ایران را تایید کرده و گزارشهایی با لحن مثبت ارائه می داده است. هرچند که تمرکز اصلی خود را متوجه پیوست "ب" این قطعنامه به ویژه ممنوعیتهای تسلیحاتی و مسافرتی ایران کرده بود.
قرار است در نشست امروز، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم به صورت مجازی مشارکت داشته باشد.
وزیر امورخارجه ایران دیشب در توئیتی ضمن اعلام سخنرانی خود در جلسه امروز شورای امنیت نوشت: آمریکا نه تنها برجام را نقض کرده بلکه دیگران را نیز به نقض آن وادار می کند.
مجید تختروانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز درباره فضای کلی نشست امروز شورای امنیت سازمان ملل گفت: فضای کلی جامعه بینالمللی در جهت اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است.
وی با یادآوری خروج آمریکا از برجام که رئیس جمهوری این کشور به صراحت آن را پایان مشارکت در این برنامه خواند، ادامه داد: سابقه ندارد که یک عضو دائم شورای امنیت علیه قطعنامهای که خود بانی آن بوده است، اقدام کند.
واشنگتن ماههاست که برای جلوگیری از پایان ممنوعیت تسلیحاتی ایران با کشورهای همفکر خود مشغول رایزنی است و کارزارهای دیپلماتیک را در پایتخت های منطقه پیگیری کرده است. اعضای باقیمانده برجام به ویژه روسیه و چین با قطعنامه پیشنهادی آمریکا که در تضاد کامل قطعنامه ۲۲۳۱ است، مخالفت کردهاند.