گروه سیاسی سایت فردا: استعفای محمدرضا عارف از شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان گمانه کاندیداتوری وی در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ را بیش از پیش تقویت کرده است. برخی از تحلیلگران معتقدند عارف با توجه به انتقاداتی که به او وارد نمیتواند روی حمایت جریان اصلاحطلب قرار گیرد و به همین خاطر هم راه خود را جدا کرد تا در کارزار پیشرو مستقل از آنان وارد عمل شد. بدیهی است که او در این صورت خود را از قربانیشدن در دقیقه نود نجات داده و میتواند به میل خود درباره ماندن یا انصراف دادن تصمیم بگیرد.
گروه دیگری از تحلیلگران اما موضوع را از زاویه دیگری میبینند مثلا ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا قضیه را کاملا برعکس دیده و معتقد است که عارف از اصلاحطلبان فاصله گرفته تا شانس خود را در ۱۴۰۰ افزایش دهد! به گفته او چون اصلاحطلبان به واسطه عملکرد دولت روحانی، مجلس دهم و شوراهای شهر دچار ریزش رای شدهاند، عارف از آنان فاصله گرفته است تا بتواند رای بیشتری جلب کند!
تحلیل ایمانی با توجه به حجم زیادی از انتقادات که به عملکرد شخص عارف در شورایعالی سیاستگذاری و مجلس دهم وارد است، چندان دقیق و قابل اعتنا به نظر نمیرسد. ضمن اینکه اصلاحطلبان اساسا استعفای عارف از شورایعالی سیاستگذاری را به منزله فاصله گرفتن از جریان اصلاحات نمیدانند. به عنوان مثال محمدعلی ابطحی معتقد است عارف با هوشمندی این تصمیم را گرفته و با این کار این پیام را به افکار عمومی میدهد که اصلاحطلبی را به سازوکارهای بوروکراتیک و ناکارآمد در درون این جریان ترجیح میدهد. ابطحی در گفتوگوی خود با «نامهنیوز» تاکید میکند که عارف قطعا یکی از کاندیداهای ۱۴۰۰ خواهد بود.
آنچه ابطحی در این باره میگوید اصلا دور از انتظار نیست و یک پیشبینی خارقالعاده به حساب نمیآید. به عبارت دیگر وقتی حرف از عارف است مساله مهم کاندیداتوری یا عدم کاندیداتوری وی در ۱۴۰۰ نیست. مساله مهم این است که او به فرض کاندیداتوری مورد حمایت اصلاحطلبان قرار میگیرد یا خیر؟ سوال اینجاست که آیا اصلاحطلبان این ریسک را میکنند که بعد از خللی که در سرمایه اجتماعیشان ایجاد شده با قرار گرفتن پشت گزینهای مثل عارف، یک بار دیگر خود را به چالش بکشند؟
سیدمصطفی هاشمیطبا، فعال سیاسی اصلاحطلب به این سوالات پاسخ منفی میدهد. او از بیان انتقادات صریح نسبت به عارف طفره میرود و در عین حال از چهرههای سیاسی دیگری به عنوان گزینه مناسب نام میبرد و امیدوار است که عارف خود تصمیمی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ نداشته باشد.
او در گفتوگو با «جهانصنعت» گفت: «تقریبا مطمئن هستم که آقای عارف در انتخابات ریاستجمهوری آتی وارد رقابت نخواهد شد زیرا زمینه برای اینکه او بتواند کار کند، فراهم نیست.» وی افزود: «او بهترین گزینه برای کار دانشگاهی است و خودش هم باید دیگر این را دریافت کرده باشد. به نظر من برای عارف بهتر است که به امور دانشگاهی بپردازد و بداند که هر کسی را بهر کاری ساختند.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به اینکه اگر عارف بخواهد کاندیدا شود، مورد حمایت اصلاحطلبان قرار میگیرد یا خیر گفت: «به نظر من از او حمایت نمیشود.» هاشمیطبا در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه کدام یکی از گزینههای مطرح میتواند حمایت این جریان سیاسی را در انتخابات پیشرو کسب کند گفت: «احساس نمیکنم که کسی ویژگیهای لازم را داشته باشد تا همه روی حمایت از وی اجماع کنند اما معتقدم که اگر کسی مثل آقای حسین مرعشی کاندیدا شود، خوب است که مورد حمایت اصلاحطلبان قرار گیرد.»
وی در واکنش به اینکه به نظر نمیرسد اصلاحطلبان مرعشی را در قد و قواره ریاستجمهوری ببینند، گفت: «مرعشی خیلی بیشتر از خیلیهای دیگر برای این کار مناسب است. خیلیها به توانایی ایشان واقف نیستند اما او میتواند گزینه مناسبی باشد.» هاشمیطبا که در انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۰ مورد حمایت طیفی بود که تحت عنوان کارگزاران میشناسیم، در پاسخ به اینکه آیا ممکن است کارگزاران مرعشی را به افرادی مثل جهانگیری یا محسنهاشمی ترجیح دهد، گفت: «به نظر من مرعشی گزینه ارجح است.»
رونمایی اصلاحطلبان از یک کاندیدای جدید / مرعشی در قد و قواره ریاست جمهوری است؟
مصطفی هاشمیطبا: تقریبا مطمئن هستم که آقای عارف در انتخابات ریاستجمهوری آتی وارد رقابت نخواهد شد زیرا زمینه برای اینکه او بتواند کار کند، فراهم نیست.
صاحبخبر -
∎