شناسهٔ خبر: 4058256 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آرمان امروز | لینک خبر

ديپلماسي سايبري ظريف

صاحب‌خبر -
آرمان- آرش عسكري: در عالم سياست و در همه جاي جهان بي‌تجربگاني تندرو و افراطي كه با اقدامات نسنجيده و ناشيانه خود گاه و بيگاه تنها جنجال و خسارت به بار مي‌آورند بسيارند. اما به هر حال از الزامات بارز و بديهي يك سياستمدار موفق پختگي، صبر و اقدامات سنجيده و به موقع است. از اين رو تام كاتن سناتور تندرو و جمهوريخواه سناي آمريكا را نيز مي‌توان در زمره اين سياستمداران جنجال‌ساز و ناشي به حساب آورد. وي كه به خاطر مصاحبه‌ها و سخنان ضد ايراني‌اش معروف است در مجموعه سياست خارجي آمريكا نيز چندان چهره خوبي نداشته و در زمره افراطيون سناي آمريكا مي‌گنجد كه از اين حيث بارها نيز با دولت وارد منازعه شده‌ اند. تام كاتن اما تنظيم‌كننده اصلي نامه 47 سناتور آمريكايي به مقامات ايراني نيز است. نامه‌اي با ايرادات فني و حقوقي بسيار كه باز با دهن كجي آشكار به دولت آمريكا به عنوان مواضع سياسي اين كشور خطاب به مقامات كشورمان نگاشته شده و در آن تهديد به اجرايي نشدن متن توافق هسته‌اي ميان ايران و كشور‌هاي غربي در صورت تغيير رئيس‌جمهور آمريكا كرده است. تهديدي كه البته با پاسخ قاطع و درخور دكتر ظريف نيز مواجه شد اما اين سناتور تازه‌كار و تندرو دست از شيطنت‌هاي خود بر نداشته و طي اقدامي كاملا توهين‌آميز و غير متعارف سعي كرده است تا بلكه بتواند مجادله‌اي در فضاي مجازي با دكتر ظريف پديد آورد. تام كاتن سناتور ايالت كانزاس آمريكا در اين اقدام توهین‎آمیز و غیر دیپلماتیک، با خطاب قرار دادن محمدجواد ظریف وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران در توییتر و گذاشتن متن فارسی نامه 47 سناتور آمريكايي نوشت: « این هم ترجمه نامه در صورت نیاز!»
 پاسخ ديپلماتيك ظريف به هتاكي سناتور
حال اين كه شايد سناتور جوان و تازه به دوران رسيده آمريكايي اطلاعات چندان سياسي نداشته باشد اما بزرگان كاتن در دو حزب جمهوريخواه و دموكرات آمريكا به خوبي دكتر ظريف را مي‌شناسند و نسبت به سطح دانش، آگاهي و تسلط دكتر ظريف به زبان انگليسي كوچكترين ترديدي ندارند. ضمن آن كه بايد گفت اين سناتور هتاك و افراطي اين حد از اوضاع سياسي جهان بي‌اطلاع است كه نشست‌هاي خبري و همينطور مصاحبه‌هاي دكتر ظريف با شبكه‌هاي خبري مطرح غربي با زبان انگليسي را هم رصد نكرده است. البته شايد خشم و تندروي كاتن به حدي جلوي چشمانش را گرفته باشد كه اگر مدرك كارشناسي دكتر ظريف در رشته روابط بين الملل دانشگاه سانفرانسيسكو، كارشناسي ارشد در همان دانشگاه و رشته و دكتراي بين‌الملل ظريف در رشته روابط بين الملل از دانشگاه دنور را نيز ببيند باز دست از هتاكي‌هايش برندارد كه اين مصداق اين ضرب‌المثل است كه «كسي كه خودش را به خواب زده است را نمي‌توان از خواب بيدار كرد.» علاوه بر همه اين‌ها دكتر ظريف به واسطه سال‌هاي متمادي حضور در آمريكا و نمایندگی کشورمان در مجامع عمومي به گفته برخي سياستمداران آمريكايي تسلط فوق‌العاده‌اي بر زبان انگلیسی دارد. البته دكتر ظريف نيز در پاسخي هوشمندانه و ديپلماتيك به تام كاتن با قرار دادن پاسخ خود به زبان انگليسي در توئيتر و خطاب قرار دادن تام کاتن نوشت: «پاسخ من به انگلیسی! در صورتی که آن را ندیده‎اید!»
 كاتن و توهم زيستن در عصر كابوي‌ها
 دكتر فياض زاهد از فعالان سیاسی در واكنش به اين اقدام تام كاتن به آرمان گفت: «من فكر مي‌كنم اين مسئله نشان مي‌دهد كه كاتن سياستمدار نابخرد و نابهنجاري است. من اگر توئيت او را داشته باشم حتما امروز برايش اين پيام را خواهم گذاشت كه از دور وبري‌ها و نوچه‌هاي رژيم نژاد پرست و آدمكش اسرائيل به ریاست آقاي نتانياهو بيش از اين انتظار نمي‌توان داشت. حداقل انتظار از يك سناتور رعايت ادب و تربيت است كه آقاي كاتن از اين مقوله بي‌بهره است. آقاي كاتن فكر مي‌كند كه دوره كابوي‌هاي آمريكايي است و وي نيز مثلا در حال فتح قبايل آپاچي است و بايد به وي يادآور شد كه آن دوره خيلي وقت است كه در آمريكا به پايان رسيده است». همچنين جاويد قربان‌اوغلي ديپلمات سابق وزارت خارجه نيز در اين خصوص به آرمان گفت: «اين حركت نيز در چارچوب همان اقداماتي است كه در زمره سياست‌هاي جنگ تبليغاتي مي‌گنجند. بالاخره يكي از روش‌ها چه در جنگ‌هاي كلاسيك و چه در جنگ‌هاي ديپلماتيك استفاده از تبليغات و فشار‌هاي رواني است و اين مسئله را هم من در چارچوب جنگ رواني مي‌دانم.» حال با اين اوصاف بايد ديد پختگي و مهارت دكتر ظريف كه تا كنون سبب به حاشيه رفتن تندرو‌هاي آمريكايي و صهيونيستي چه در مجموعه سياست خارجه آمريكا و چه در جامعه جهاني شد است با پشت سر گذاشتن اين خوان تا چه مقدارما را به غايت نهايي نزديك مي‌سازد.
 واكنش‌هاي خارجي نسبت به نامه سناتور ها
از سوي ديگر علاوه بر پاسخ دكتر ظريف به نامه 47سناتور آمريكايي كه آن را فاقد هرگونه اعتبار و ارزش قانوني دانسته بود، اين نامه واكنش‌هاي بسيار ديگري را نيز برانگيخته است. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه در یک نشست خبری در واکنش به نامه 47تن از سناتورهای جمهوریخواه به مقامات ایرانی در خصوص اعتبار توافق هسته‌ای پس از پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما آن را مورد انتقاد قرار داد و این سناتورها را به تضعیف سیاست‌های رئیس‌جمهور متهم کرد. همچنين به نقل از نيويورك تايمز يك مقام ارشد آمريكايي نيز گفت: «بعید است که این نامه باعث توقف حصول یک توافق شود اما می‌تواند سرزنش ایران در صورت شکست مذاکرات را سخت‌تر کند. این قابلیت که ما بتوانیم در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات طرف دیگر را مقصر بدانیم برای ما بسیار مهم است و چنین اقدامی می‌تواند از سوی ایرانی‌ها در چنین سناریویی استفاده شود.» از سوي ديگر جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری روز دوشنبه خود در پاسخ به نامه جمعی از سناتورهای جمهوریخواه آمریکا به مقامات ایرانی درباره اعتبار هرگونه توافق هسته‌ای گفت: « همان‌طور که همکاران من در کاخ سفید گفته‌اند دیدگاهمان این است که نامه این اعضای کنگره تلاش‌های ما و توانایی دولت برای انجام مذاکرات را تضعیف می‌کند.» وي سپس ادامه داد: «این نامه اشتباهات زیادی دارد در حالی که هم ما و هم ایرانی‌ها می‌دانیم که سیستم آمریکا چگونه عمل می‌کند اما مهم است که علیه اظهارات این 47 عضو کنگره که نامه مذکور را امضا کرده‌اند صحبت کنیم و حقایق را بازگو کنیم.» همچنين معاون رئیس‌جمهور آمریکا نيز با انتقاد شدید از نامه سناتورهای جمهوریخواه خطاب به مقامات ایرانی، آن را دون شأن مجلس سنا دانست. جو بايدن معاون رئیس‌جمهور آمریکا، در یک بیانیه محکوم کننده و طولانی نامه سناتورهای جمهوریخواه به مقامات ایران را مورد انتقاد قرار داد و گفت: این نامه نه تنها اختیارات رئیس‌جمهور را تضعیف می‌کند بلکه در شأن مجلس سنا نیست.