فرنوش رام
هزاران اسرائیلی شامگاه شنبه ۱۷ خرداد در تظاهراتی در تلآویو به طرح دولت این کشور برای الحاق بخشهایی از کرانه باختری رود اردن به خاک اسرائیل اعتراض کرده و خواهان «توقف فوری» این برنامه شدند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، اعلام کرده که روند الحاق یهودینشینها از نیمه نخست تیر آغاز خواهد شد.
به گزارش تایمز اسرائیل، یهودیان و اعراب اسرائیلی در کنار یکدیگر در این تظاهرات با شعار «نه به اشغالگری، نه به الحاق» شرکت کرده و از موزه هنر تلآویو به سوی میدان «اسحاق رابین» رفتند.
سازمانهای عمدتا چپ فراخوان برگزاری این تظاهرات را داده بودند؛ معترضان عملی شدن الحاق را «تثبیت اشغالگری» نامیدند.
به گزارش سایت خبری وای.نت، نیسان هوروویتز، رهبر حزب چپ مرتس در سخنرانی خود گفت: «الحاق [بخشهایی از کرانه باختری به اسرائیل] جنایت جنگی و جنایت علیه صلح و دمکراسی است و به خونریزی منجر خواهد شد.»
به گفته وی، «نمیتوان آپارتاید را جانشین اشغالگری کرد».
این تظاهرات همچنین با سخنرانی برنی سندرز از طریق ویدیو کنفرانس همراه بود که تاکید کرد برنامههای انضمام هر بخشی از کرانه باختری «باید فورا پایان یابد و ما باید در کنار هم برای آیندهای بر اساس عدالت و شرافت تلاش کنیم».
آقای سندرز، نامزد پیشین ریاست جمهوری، که خود یهودی ولی از مخالفان سیاستهای بنیامین نتانیاهو است، افزود «در برابر خودکامهها بایستید» و سپس عنوان کرد که دیدن اعراب و یهودیان تلاشگر در کنار یکدیگر برای صلح، عدالت و دمکراسی، او را خشنود میکند.
نیروهای پلیس با تظاهرکنندگانی که حاضر به ترک محل نبوده و به روی خیابان دراز کشیده و فریاد میزدند «اشغالگری را بس کنید»، درگیر شدند.
دولت اسرائیل با استناد به طرح صلح آمریکایی «معامله قرن» که یهودینشینهای ساخته شده در کرانه باختری را در دست اسرائیل باقی میگذارد، الحاق این مناطق را در دستور کار خود قرار داده است.
تشکیلات خودگردان فلسطین از ماه گذشته در اعتراض به برنامه اسرائیل برای الحاق سرزمینهایی که آن را بخشی جداییناپذیر از کشور آتی فلسطین میداند، توافقهای پیشین و همکاری امنیتی با اسرائیل را تعلیق کرده است.
اتحادیه اروپا، اردن و برخی کشورهای دیگر در هفتههای گذشته به اسرائیل «هشدار» دادهاند که اگر از برنامه منضم کردن عدول نکند، «با عواقب سخت» روبرو خواهد شد اما آمریکا این امر را «یک تصمیم اسرائیلی» دانسته است.
اسرائیل در جنگ ۵۳ سال پیش با کشورهای عرب، که سالروز آن با این هفته مصادف است، بر کرانه باختری مسلط شد و با ساخت دهها یهودینشین در حدود ۳۰ درصد از این مناطق، نزدیک به نیم میلیون اسرائیلی را در این شهرکها اسکان داده است.
بنیامین نتانیاهو با تکیه به حمایتهای داخلی از سیاست خود و تاکید بر اینکه در هیچ طرح صلحی یهودینشینها نباید تخلیه شوند، گفته است که «فرصت تاریخی» کنونی برای انضمام را «از دست نخواهد داد».
در نظرسنجی روزهای اخیر، ۵۰ درصد از یهودیان اسرائیل گفتهاند که از الحاق حمایت میکنند؛ ۲۵ درصد آنها گفتهاند برای عملی کردن انضمام نیازی به حمایت آمریکا نیست. در همین حال، ۵۸ درصد یهودیان اسرائیل گفتهاند که الحاق به خشونتهای شدید منجر خواهد شد.
با وجود این، بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل، هفته گذشته به آویو کوخاوی، رییس ستاد ارتش، فرمان داد برای عملی کردن الحاق و رویارویی با عواقب آن آماده شود.
در حالی که مخالفان الحاق گفتهاند اقدامات اعتراضی خود را در هفتههای آینده دنبال میکنند، سران یهودینشینها و حامیان الحاق نیز گفتهاند اگر دولت از برنامه خود عدول کند، آنها نیز اعتراض خود را به تظاهرات خیابانی خواهند کشاند.
در تظاهرات مشترک یهودیان و اعراب در تلآویو، به یاد ایاد خیری حلاق، مرد معلول ذهنی ۳۲ ساله فلسطینی که شنبه گذشته به دست پلیس اسرائیل در شرق بیتالمقدس/ اورشلیم کشته شد، سکوت کردند.
خانم شاکد موراگ، دبیر سازمان «صلح اکنون» از حاضران خواست به یاد ایاد حلاق و نیز جورج فلوید، آمریکایی آفریقاییتبار که چند روز پیش از مرد معلول فلسطینی، در شهر مینیاپولیس، در خشونت مشابه نیروهای پلیس جان داد، و همچنین «به یاد همه قربانیان نزاع اسرائیلی- فلسطینی» زانو بزنند.
وزیران دفاع و امنیت داخلی اسرائیل با خانواده این فلسطینی ابراز «همدردی عمیق» کرده و «قول» دادهاند که تحقیقات کامل انجام شود.
منبع: رادیو فردا
∎