فرارو - رئیس جمهور آمریکا با مجموعهای از مشکلات متعدد داخلی و خارجی مواجه شده است که شانس پیروزیاش در انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر را کمتر میکنند.
به گزارش فرارو، این روزها، مصائب و مشکلات دونالد ترامپ تمامی ندارد. ترامپ در حالی به انتخابات ریاست جمهوی آینده نزدیک میشود که روز به روز بر بحرانهای داخلی و خارجیاش افزوده میشود. هنوز دعوای او با توئیتر تمام نشده بود که ناگهان چندین ایالت آمریکا صحنه آشوب و اعتراضات نژادی شد. جدای از اینها، کاخ سفید به خاطر بیماری کرونا و مسائل دیگر با چین دچار اختلافات جدی شده است. اختلافاتی که منجر به قطع بودجه سازمان بهداشت جهانی از سوی آمریکا شد. در کنار همه اینها میتوان بحران اقتصادی ناشی از بیماری کرونا را به هم به مشکلات ترامپ اضافه کرد.
اختلافات ترامپ با توئیتر بعد از آن آغاز شد که این شبکه اجتماعی در اقدامی بی سابقه، زیر دو توئیت ترامپ درباره برگزاری انتخابات از طریق پست در ایالت کالیفرنیا، برچسب «صحتسنجی» قرار داد و ترامپ را به مطرح کردن ادعاهای بیاساس متهم کرد. ترامپ گفته بود که برگزاری انتخابات از طریق پست منجر به تقلب گسترده در انتخابات خواهد شد. اما توئیتر این ادعا را «بیاساس» خواند. ترامپ از این امر بسیار خشمگین شد و با هدف محدود کردن اختیارات شبکههای اجتماعی، فرمان اجرایی جدیدی امضا کرد.
"جعبه باروت"
در ابتدا تصور میشد که توئیتر به طور موردی و محدود با برخی توئیتهای ترامپ مقابله کرده است. اما حالا بعد از اقدام توئیتر در مخفی کردن تهدیدات ترامپ علیه معترضان مینیاپولیس معلوم شد که این شبکه اجتماعی برای مقابله با برخی توئیتهای ترامپ کمر همت بسته است.
در پی قتل یک شهروند سیاه پوست به نام «جورج فلوید» در شهر مینیاپولیس آمریکا توسط پلیس، این شهر صحنه آشوب و ناآرامی شد. با وجود اخراج و بازداشت افسر خاطی، اعتراضات فروکش نکرد و حالا به چند ایالت آمریکا، از جمله واشنگتن، نیز سرایت کرده است. همچنین، کاخ سفید به خاطر اعتراضات تعطیل شد.
ببینید:
معترضان به تبعیض نژادی و بدرفتاری پلیس با سیاه پوستان اعتراض کردند. اعتراضات در شهر مینیاپولیس با آشوب و تخریب اموال عمومی همراه شد. به همین خاطر در این شهر مقررات منع آمد و شد برقرار شد. با این حال، معترضان مقررات منع آمد و شد را زیرپا گذاشته و به خیابانها ریختند و به اعتراضات خود ادامه دادند.
آنچه بیش از همه شهروندان مینیاپولیس را خشمگین کرد، انتشار ویدئویی از بدرفتاری پلیس با فلوید بود. در این ویدئو، در حالی که فلوید روی زمین خوابیده بود، درک شووین، افسر سابق پلیس مینیاپولیس، زانوی خود روی گردن او قرار داده بود. فلوید اندکی بعد از این واقعه جان خود را از دست داد.
دونالد ترامپ در توئیتی، معترضان مینیاپولیس را «اراذل و اوباش» خواند و تهدید به استفاده از ارتش و حتی شلیک به آنها کرد. او توئیت کرد: «تازه با فرماندار (مینه سوتا)، تیم والز، صحبت کردم و به او گفتم که ارتش با اوست. مشکلی پیش بیاید، کنترل امور را به دست خواهیم گرفت، اما وقتی غارت شروع شود، تیراندازی هم شروع میشود. از شما متشکرم.» توئیتر این توئیت را مصداق ترویج خشونت دانست، ولی از حذف آن امتناع کرد.
اعتراضات مینیاپولیس تنها یک اتفاق مهم در سلسله اتفاقات دو ماه و نیم گذشته آمریکاست. در ابتدای این سلسله، بیماری کرونا شهر نیویورک را از پای درآورد. اقتصاد آمریکا تعطیل شد و بیکاری اوج گرفت؛ به نحوی که از هر چهار کارگر آمریکایی یک نفر برای دریافت مزایای بیکاری ثبت نام کرد. صفهای طولانی دریافت غذا شکل گرفت. تعدادی از افراد مسلح در مخالفت با تدابیر قرنطینه تظاهرات کردند. در ادامه این اتفاقات، تلفات کرونا در آمریکا از ۱۰۰ هزار نفر گذشت. روزنامه نیویورک تایمز، طی یادداشتی به قلم میشیل گولدبرگ، با اشاره به این اتفاقات اعلام کرد که آمریکا به یک «جعبه باروت» و یک کشور در حال «سقوط آزاد» تبدیل شده است.
بدرفتاری افسر پلیس با فلوید خشم سیاه پوستان را برافروخت.
از مینیاپولیس تا هنگ کنگ
تظاهرات مینیاپولیس در شرایطی اتفاق افتاد که تلاش نامزدهای دمکرات و جمهوریخواه برای جذب آرای سیاه پوستان شدت گرفته است. کمی بیش از یک هفته پیش، جو بایدن، اظهارنظری کرد که به نفع ترامپ تمام شد. بایدن گفته بود سیاه پوستانی که به ترامپ رأی دهند، سیاه پوست نیستند. ترامپ و جمهوریخواهان فورا از «گاف» بایدن بهره برداری کردند. امری که بایدن را به عذرخواهی واداشت.
اما با شعله ور شدن اعتراضات مینیاپولیس بار دیگر رابطه ترامپ و سیاه پوستان تحت الشعاع قرار گرفته است. ترامپ، معترضان به قتل فلوید را «اراذل و اوباش» توصیف کرد. تهدید او به استفاده از ارتش علیه معترضان نیز ممکن است سیاه پوستان را به سوی جو بایدن متمایل کند. خصوصا که سیاه پوستان از قبل رابطه خیلی خوبی با ترامپ نداشته اند.
شاید به همین خاطر ترامپ سعی کرده با تشدید لفاظیها علیه چین توجهها را از اعتراضات مینیاپولیس و سایر بحرانهای داخلی به مسائل خارجی منحرف کند. ترامپ روابط آمریکا با سازمان بهداشت جهانی را قطع کرد. او گفته است مقامات چینی «وظایفشان در زمینه گزارشدهی» به سازمان بهداشت جهانی درباره ویروس کرونا را نادیده گرفته اند. ترامپ افزود: «به رغم اینکه چین سالانه فقط ۴۰ میلیون دلار به سازمان بهداشت جهانی پرداخت میکند، کنترل کاملی بر این سازمان دارد.» این در حالی است که به گفته ترامپ، آمریکا سالانه ۴۵۰ میلیون دلار به این سازمان پرداخت میکند.
دولت ترامپ به موازات انتقاد از سازمان بهداشت جهانی، بارها از مدیریت بحران کرونا توسط چین انتقاد کرده و به نوعی آن را مسئول مرگ دهها هزار شهروند آمریکایی دانسته است. روز جمعه ترامپ در ادامه اقداماتاش علیه چین، منطقه هنگ کنگ را از برخی امتیازات ویژه در روابط با آمریکا محروم کرد. رئیس جمهور آمریکا به دولتش دستور داده برخی استثناهایی را که به هنگ کنگ در روابط تجاری با آمریکا وضعیت ویژهای میدهند، لغو کند. ترامپ گفته این دستور طیف وسیعی از توافقات آمریکا و هنگ کنگ مانند توافقات استرداد و ... را تحت تاثیر قرار میدهد.
این دستور ترامپ در پاسخ به تصویب قانونی در کنگره خلق چین صادر شد. این قانون خودمختاری دیرینه هنگ کنگ را تضعیف میکند. پیش از این، معروف بود که چین «یک کشور با دو سیستم» است. به عبارت دیگر، هنگ کنگ بخشی از کشور چین است، اما سیستم آن با چین متفاوت است. امتیازات تجاری آمریکا به هنگ کنگ به خاطر همین تفاوت بود. اما حالا آمریکا میگوید هنگ کنگ دیگر از چین مستقل نیست.
نظر شما