شناسهٔ خبر: 40361283 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه عصرایرانیان | لینک خبر

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت:

کرونا می‌تواند امنیت غذایی مردم را به خطر بیندازد

صاحب‌خبر - مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، آموزش پزشکی گفت: با شیوع کرونا، تبعات اقتصادی هم ایجاد شده و این تبعات اقتصادی می‌تواند امنیت غذایی مردم را به خطر بیندازد و با کاهش درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی، دهک‌های درآمدی پایین ممکن است دچار ناامنی غذایی شوند. زهرا عبداللهی روز چهارشنبه در نشست خبری ویدیو کنفرانس که از وزارت بهداشت برگزار شد در پاسخ به سوال ایرنا درباره امنیت غذایی در جامعه در شرایط شیوع ویروس کرونا افزود: این موضوع به شکل سوء تغذیه در کودکان زیر پنج سال یا مادران باردار بروز پیدا می‌کند. همچنین این موضوع می‌تواند به شکل بیماری‌های غیرواگیر مرتبط با تغذیه خود را نشان بدهد. وقتی امنیت غذایی برقرار نباشد، به جز سوءتغذیه، دچار اضافه وزن و چاقی و بیماری‌های قلبی و عروقی نیز خواهیم شد. اگر در مورد چاقی صحبت می‌شود، چاقی فقط در قشر مرفه نیست و در افراد فقیر هم که فقط مواد غذایی نشاسته‌ای استفاده می‌کنند و توان خرید منابع پروتئینی ندارند، مشکل چاقی در کنار کمبود ریزمغذی‌ها نیز اتفاق افتاده و زمینه ابتلا به سرطان‌ها هم افزایش پیدا می‌کند.وی ادامه داد: در کنار نگرانی برای امنیت غذایی، در حال انجام دو مطالعه هستیم که ببینیم اکنون مردم با چه نوع مشکلاتی از نظر تهیه و تامین غذا مواجه هستند.مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: در حال حاضر سوء تغذیه در مناطق کمتر برخوردار کشور داریم. کوتاه قدی و لاغری در کودکان زیر پنج سال وجود دارد. باید برنامه‌های حمایتی برای مادران باردار و کودکان زیر پنج سال که در خانواده‌های نیازمند هستند داشته باشیم. یکی از مشکلات و اولویت‌ها این است که این گروه‌ها که مبتلا به سوء تغذیه بوده و در معرض خطر هستند با حمایت دولت و سازمان‌های حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی (ره) کمک‌هایی دریافت کنند تا دچار سوء تغذیه نشوند.وی بیان کرد: مطالعه در مورد بیماری‌های ناشی از سوء تغذیه در بازه‌های زمانی مختلف انجام می‌شود. یکی از بررسی‌ها، فاکتورهای تغذیه‌ای است که می‌تواند به عنوان عوامل خطر در بیماری‌های غیرواگیر موثر باشد. نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت ۱۸ سال به بالا در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند. مطالعه بررسی مصرف مواد غذایی که هر ۱۰ سال یک بار انجام می‌شود نیز سال گذشته انجام شده است. بر اساس مطالعات مصرف، کمبود دریافت کلسیم در کشور وجود دارد که علت آن، کمبود مصرف لبنیات است. مصرف کم شیر و لبنیات یکی از علت‌های اصلی بروز و شیوع پوکی استخوان در کشور محسوب می‌شود. پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از ۳۰ سال است.عبداللهی گفت: چند روز آینده روز جهانی شیر و لبنیات است. مصرف لبنیات در کشور ما کم است و شیوع پوکی استخوان در کشور وجود دارد. در نتیجه مهم است که در برنامه ریزی‌های خود تمهیداتی در این زمینه در نظر بگیریم که از طریق یارانه یا کمک‌های غذایی یا کنترل قیمت‌ها، این محصولات لبنی در دسترس مردم قرار بگیرد تا دچار کمبود کلسیم نشویم. کمبود ریزمغذی‌هایی مثل روی و آهن نیز وجود دارد و محدود شدن مصرف منابع پروتئین حیوانی و شیر و لبنیات می‌تواند این کمبودها را بیشتر کند. رعایت نکات تغذیه همزمان با شروع فعالیت رستوران‌ها مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: همزمان با شروع فعالیت رستوران‌ها، نکاتی در مورد تغذیه و رعایت اصول تغذیه برای پیشگیری از ابتلا به کرونا باید مد نظر باشد. چون مصرف زیاد مواد قندی و چربی و پرنمک و سرخ شده باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال ابتلا به کرونا می‌شود، توصیه می‌کنیم مصرف مواد قندی و شیرینی، نمک، چربی و مواد غذایی سرخ شده محدود شود.وی ادامه داد: در تغذیه روزانه، استفاده از موادی که حالت آنتی اکسیدان داشته و به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند مورد تاکید است. بنابراین مصرف میزان کافی سبزی و میوه در روز حتما توصیه می‌شود. نکته دیگر این‌که اصول تغذیه صحیح را با مصرف متعادل از همه گروه‌های غذایی باید رعایت کنیم. نگرانی در مورد آفلاتوکسین در شیر وجود ندارد عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره وجود آفلاتوکسین در شیر گفت: بر اساس نظارت‌ها و کنترل‌هایی که از شیر خام و پس از کارخانه انجام می‌شود، از لحاظ آفلاتوکسین مشکلی در شیر نداریم و حتی کمتر از مقدار استاندارد است. هر کشور استانداردی در این زمینه دارد و بر اساس مطالعات وزارت بهداشت، میزان آفلاتوکسین کمتر از استاندارد توصیه شده در شیر وجود دارد. گاهی شایعه‌های غیرواقعی در این زمینه منتشر می‌شود که واقعیت ندارد. گزارش‌ها به صورت مرتب ارائه می‌شود و میزان آفلاتوکسین اندازه گیری شده و می‌دانیم از مقدار استاندارد بالاتر نیست.وی ادامه داد: تمام مواد غذایی و محصولاتی که در کارخانه تولید می‌شود، نمونه برداری شده و به آزمایشگاه‌های کنترل غذا و دارو ارسال می‌شود. این نمونه‌ها با پروتکل مدون و دستورالعمل‌ها برداشته می‌شود. در نتیجه هیچ نگرانی در مورد باقی مانده آفلاتوکسین یا آنتی بیوتیک بیشتر از میزان مجاز وجود ندارد. بهبود مشکل سوءتغذیه در استان‌های مختلف عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره بهبود مشکل سوء تغذیه در استان‌های مختلف گفت: در همه استان‌ها کاهش قابل ملاحظه در سوء تغذیه کودکان داشتیم. در استان سیستان و بلوچستان اگر بیست سال پیش حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد سوء تغذیه کودکان داشتیم، در سال ۹۶ میزان کم وزنی ۱۲ درصد شده است. در نتیجه در طول سال‌ها این ارتقا در استان‌های مختلف انجام شده است. در حال حاضر ۴ درصد کم وزنی در کودکان زیر ۵ سال وجود دارد و در استان سیستان و بلوچستان ۱۲ درصد است.وی ادامه داد: از طرفی در مناطق محروم موضوع توسعه هم وجود دارد و باید روی توسعه کار شود تا بتوان مشکلات تغذیه‌ای را برطرف کرد. در نتیجه همه بخش‌های توسعه باید مداخله ویژه‌ای داشته باشند.

نظر شما