به گزارش خبرنگار مهر، صبح امروز (یکشنبه) با حضور شهردار رشت و نماینده گروه فن آور و مدیرعامل کانون تفکر زبر الحدید قرار داد اجرای پروژه دانش بنیان تفکیک از مبدأ «دوباره» در رشت امضا شد.
شهردار رشت در این جلسه با اشاره به اهمیت توجه به اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ، افزود: اجرای این طرح دانش بنیان توسط بخش خصوصی فرصتی مناسب برای حل بحران پسماند در گیلان است.
ناصر حاج محمدی در ادامه به جمعآوری پسماند خشک به روشیهایی غیرعلمی اشاره کرد و گفت: اجرای چنین روشی هیچ منفعتی برای شهرداری ندارد و چالشهای زیست محیطی ایجاد کرده است.
وی پروژه دانش بنیان «دوباره» اقدامی علمی و کارشناسی در زمینه اجرای طرح تفکیک زباله از مبدأ دانست و تصریح کرد: قرار داد این طرح به صورت قانونی و با نظارت دستگاههای نظارتی منعقد میشود.
شهردار رشت با اشاره به اجرای این پروژه بر روی پلتفرم تلفن همراه، بیان کرد: در این طرح امکان استفاده از کیف پول الکترونیکی برای رشتوندان ایجاد شده و قطعاً اجرای این طرح هم برای شهروندان و هم شهر مزایایی فراوانی دارد.
وی به اشتغال زایی برای حدود ۵۰۰ نفر در قالب اجرای این طرح اشاره کرد و ادامه داد: در سال نخست اجرای این پروژه ۲۰ درصد از پسماند خشک شهر رشت تفکیک میشود که این آمار در حال حاضر کمتر از ۱۰ درصد است.
پسماند مهمترین معضل استانهای شمالی
در ادامه این جلسه نیز نماینده رسمی گروه فنآوا با اشاره به اینکه پسماند یکی از مهمترین معضلات استانهای شمالی است، اظهار کرد: امروز سراوان به عنوان دفنگاه اصلی زباله شهر رشت و شهرهای اطراف سهم عمدهای در این معضل دارد.
رضا سلمانی با بیان اینکه توسعه جوامع صنعتی و گسترش فرهنگ مصرف گرایی به ویژه در شهرها، قابلیت کاربرد دوباره و بازچرخانی مواد اولیه از طریق بازیافت پسماند را فراهم کرده است، گفت: توجه به این موضوع از سبب کاهش تبعات زیست محیطی و صیانت از سرمایهها و منابع ملی خواهد شد.
وی در ادامه اجرای صحیح طرح تفکیک زباله را زمینه ساز کاهش حجم پسماند و راهکار کلیدی برای حل این معضل دانست و گفت: در اجرای این طرح علاوه بر جمع آوری بخش عمدهای از زبالههای خشک و فراهم آوردن امکان بازیافت آن، میزان خلوص زبالههای تر نیز بالا میبرد.
سلمانی با تشریح جزئیات طرح دانش بنیان «دوباره» گفت: طرح دوباره، اپلیکیشنی مفید و کاربردی با استفاده آسان است که در اختیار شهروندان مناطق پنجگانه شهر رشت قرار میگیرد، ادامه داد: در این طرح خدمات هوشمندی به شهروندان ارائه میشود.
وی با بیان اینکه افراد میتوانند از طریق اپلیکیشن، مرکز تماس و کد دستوری درخواست گردآوری پسماند خشک خود را در مبدأ ثبت کنند، اظهار مرد: اجرای طرح «دوباره» در هر یک از محلات پنجگانه شهر رشت کیوسکی راه اندازی میکند تا کاربران به راحتی و با سرعت بتوانند با دریافت امتیاز بیشتر، پسماند خود را به کیوسکها تحویل دهند.
وضعیت نامناسب اجرای طرحهای تفکیک زباله از مبدأ در گذشته
سلمانی وضعیت اجرای تفکیک زباله از مبدأ را در حال حاضر مناسب ندانست، خاطرنشان کرد: بررسیهای صورت گرفته درباره طرحهای اجرای شده نشان دهنده عدم توجه لازم این اقدامات به فراهم آوردن دو متغیر کلیدی «امکان» و «انگیزه» مشارکت است.
وی با اشاره به اجرای استارتاپ های مشابه در کشور و با بیان اینکه به دلیل عدم شناخت دقیق بازار و فقدان استراتژی بازاریابی صحیح این استارتاپ ها شکست خورده اند، افزود: شناخت دقیق بازار و اتخاذ استراتژی درست و توسعه محصول مبتنی بر آن در اولویت تیم تحقیق و توسعه «دوباره» است.
سلمانی به برخی از مزایای اجرای این طرح اشاره و افزایش مشارکت حداکثری شهروندان در تفکیک پسماند ارزشمند در مبدأ از طریق ایجاد انگیزه، توسعه سیستم مکانیزه جمع آوری، توزین و تفکیک پسماند ارزشمند مبتنی بر اصول بهداشتی به همراه امکان نظارت دستگاههای اجرایی و نظارتی، انتقال پسماند ارزشمند به مرکز انتقال دوباره، افزایش سهم پسماند بازیافت شده از حجم کل پسماند جمع آوری شده در شهر رشت، ایجاد بانک اطلاعاتی پسماند ارزشمند شهروندان، تحقق اهداف شهر هوشمند در حوزه مدیریت پسماند ارزشمند شهری، ارتقای فرهنگ شهروندان در زمینه مسائل زیست محیطی و تفکیک پسماند و تسهیل فرآیند جمع آوری پسماند ارزشمند شهروندان را برخی از این مزایا اعلام کرد.